Τσίπρας: «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία!»

Στην «πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής θητείας» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τόνισε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη .

«Ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία.

Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε: «Όπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».

«Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας»

«Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία», σημείωσε με έμφαση στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που εξήγησε στη συνέχεια: «Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας.

Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα.

Κυβερνάμε μια χώρα που για χρόνια χτίστηκε σε στρεβλώσεις. Δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμία πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων. Αυτό το κράτος όμως τώρα το διοικούμε εμείς κι όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό, τι ήταν σωστό για να το αλλάξουμε.

Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο οι εύκολοι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων που έδωσαν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, αλλά και τους υπαλλήλους κρατικούς και της αυτοδιοίκησης.

Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε. Αφού η μάχη τελειώσει, τότε θα υπάρξει ψύχραιμα η απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά πρόκειται για κυνήγι μαγισσών. Εγώ αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Και σε τελική ανάλυση, αν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, αυτή δεν αφορά σε επιχειρησιακές πλευρές. Αυτή η συζήτηση θα γίνει όταν έρθει η ώρα από τους αρμόδιους. Δεν πρόκειται να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια και με μέτρα ασπιρίνες και μεγάλα λόγια να περιμένουμε αύριο την επόμενη τραγωδία. Θα πρέπει να αναμορφώσουμε και θα αναβαθμίσουμε με βάση τις νέες ανάγκες και την ευρωπαϊκή εμπειρία ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ανθρώπινες τραγωδίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπας.

«Πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς»
Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Οι ενδείξεις που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω και δεν θα μπούμε σε ένα παιχνίδι σεναρίων. Και δεν θα κρυφτούμε σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως άλλοι, για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις.

Έχοντας αυτή τη γνώση, οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε την άμυνα της Πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις. Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά. Πρέπει να είμαστε όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να εγγυηθούμε την προστασία και την ασφάλεια του κάθε πολίτη».

Αναφέρθηκε επίσης στην έξοδο από τα μνημόνια
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ανακτά σε λίγες μέρες, έπειτα από 8 σκληρά χρόνια , την κυριαρχία της. Στις συνθήκες αυτές, το θέμα της Ασφάλειας αποκτά πρωταρχική, αποφασιστική και κρίσιμη σημασία. Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να ανακόψει την πορεία μας και να μας απομακρύνει από αυτόν τον εθνικό στόχο», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κανένας και τίποτα από την τραγωδία να μην ξεχαστεί»
«Σας καλώ να εργαστούμε άμεσα και αποφασιστικά. Σας καλώ να συμβάλλετε με όλες σας τις δυνάμεις για να σταθεί η Πολιτεία κοντά στους ανθρώπους που πλήρωσαν βαρύ φόρο ζωής και περιουσίας στην φωτιά, ώστε κανείς και καμία να μην μείνει αβοήθητη, κανένας και τίποτα από αυτήν την τραγωδία, να μην ξεχαστεί«, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

To Top