Τσιόδρας: “Είναι η ώρα της συνείδησης – Χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα”

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε ότι είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα, κάνοντας έκκληση προς όλους: «Είναι η ώρα της συνείδησης».

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ξεκίνησε την ενημέρωση του, σημειώνοντας ότι «περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς». Τόνισε ότι «δεν χάνουμε την ελπίδα μας, συνεχίζουμε να παλεύουμε με τα μέτρα εκείνα που μας διευκολύνουν να συνεχίζουμε τη ζωή μας, με μέτρα οριζόντιου τύπου που δεν σταματάνε την κοινωνική ζωή». Επισήμανε ότι διαπίστωσε πως σήμερα αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιλογή του καθολικού lockdown αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα.

«Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς θα συνεχίσει η πανδημία στην πατρίδα μας». Παραδέχθηκε ότι -όπως αναμενόταν- «είναι χειρότερα τα πράγματα στο 2ο κύμα», για να επισημάνει ότι «είναι η ώρα της συνείδησης, είναι η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές, οι δικές σας καρδιές, είναι μια επιλογή ελευθερίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το εμβόλιο θα έρθει νωρίτερα από όσο περιμένουμε, έχουμε ελπίδα ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης και των ΗΠΑ δουλεύει και στις μεγάλες ηλικίες», σημειώνοντας ότι «δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας. Εμείς ως επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε να προχωρήσουμε προς τα μπρος με τους λιγότερους περιορισμούς».

«Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή», τόνισε, υπογραμμίζοντας: «Δεν ήρθα να μιλήσω για φόβο, ήρθα να μιλήσω για την ελευθερία που επιβάλλει ο εαυτός μας στον εαυτό μας, και όταν εσύ επιβάλλεις στον εαυτό σου μια συμπεριφορά είναι και πιο εύκολο να την τηρήσεις». «Από όλους μας, ακόμα κι από μένα που μου έτυχε, απαιτείται μια παραπάνω θυσία», σχολίασε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «το lockdown είναι η τελευταία των επιλογών, κάποιες χώρες όμως αρχίζουν δειλά να συζητάνε για αυτό».

Πόσο βοηθάει η μάσκα

Σε ερώτηση για την επιβολή των μέτρων κι αν αργησαν, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «η εφαρμογή των μέτρων είναι κάτι το πάρα πολύ δύσκολο», δίνοντας μεγάλη έμφαση στη χρήση μάσκας, για την οποία τόνισε ότι «ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί σωστά τη μάσκα, ακόμα και τώρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα». Η καθολική χρήση της μάσκας σε εξωτερικό χώρο βοηθάει, είπε, για να τονίσει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη γνώση ελλείψει στοιχείων. «Θα το δούμε από την εφαρμογή της τι αντίκτυπο θα έχει», είπε, σημειώνοντας ότι είναι «το καλύτερο και το πιο απλό μέτρο», καθώς η οριζόντια εφαρμογή τους βοηθάει κατά 40%.

To Top