ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Τσιώλης: «Επιθετικά ο Άρης το “βρήκε” και είναι απρόβλεπτος – Ο κόσμος αρχίζει και βλέπει την ομάδα όπως ήθελε»

Ο πρώην προπονητής του Άρη, Σάκης Τσιώλης, σχολίασε για τον τρόπο παιχνιδιού του Άρη και ποιους παίκτες έχει ξεχωρίσει.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με εκατοντάδες στοιχήματα & επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες, Κόρνερ!

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

Σας λείπει η Θεσσαλονίκη;

Πάντα μου λείπει η Θεσσαλονίκη, από την εποχή που έπαιζα ποδόσφαιρο, ήταν ένα ξεχωριστό κομμάτι για εμένα.

Στον αγώνα της Πέμπτης με την Ξάνθη, ο Άρης δυσκολεύτηκε αρκετά ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ποιος ήταν ο λόγος;

Είδα και τον αγώνα στο Γ. Καραϊσκάκης και τον αγώνα της Πέμπτης στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Πρώτα απ’όλα να πούμε ότι ο Άρης σχεδόν «καπάρωσε» την 5η θέση και εγώ νομίζω ότι έχει όλες τις προοπτικές προκειμένου να διεκδικήσει και 4η θέση.

Τώρα σχετικά με το παιχνίδι, σίγουρα το πρώτο ημίχρονο ήταν αρκετά νωθρό, δεν έβγαλε καθόλου ενέργεια, δεν είχε ταχύτητα και δεν ξέρω γιατί κάποιες φορές ο Άρης έδινε τον χώρο στην Ξάνθη. Ωστόσο δεν έκανε τίποτα άλλο πέρα από ένα σουτ στο 80′ περίπου και πολύ καλή απόκρουση του Κουέστα. Υπάρχει ένας παίκτης αναφοράς φέτος, ο Γιάννης Φετφατζίδης. Ακόμη και στην πιο δύσκολη στιγμή του Άρη, μπορεί να κάνει κάτι, να βγάλει μια φάση όπως έκανε και στον αγώνα της Πέμπτης. Όσο περνούσε η ώρα και με την είσοδο του Ντιγκινί, άλλαξε όλος ο Άρης.

Αν και εκτιμώ πάρα πολύ τον Λάρσον σαν παίκτη, είναι ένας ποδοσφαιριστής που χρειάζεται χώρο και όταν υπάρχουν ομάδες όπως η Ξάνθη και με την άμυνα που έπαιζε, δεν βρίσκει χώρο είναι δύσκολο για έναν κεντρικό σέντερ-φορ να κοντραριστεί, να κερδίσει κεφαλιές κτλ, όπως κάνει με τον Ιντέγε.

Στο κέντρο έπαιξαν πολύ καλά, έβγαλαν ενέργεια κι νομίζω έπαιζε ρόλο η κίνηση και η διάθεση του Ντιγκινί. Θα μπορούσε ο Άρης να τελειώσει το παιχνίδι σε 1-2 φάσεις και να μην έχει αυτή την αγωνία μέχρι το τέλος. Τέλος, θέλω σίγουρα να ευχαριστήσω τον κόσμο για την φιλοξενία στο γήπεδο, πραγματικά ένιωσα πάρα πολύ όμορφα.

Τελικά ήταν δύσκολο για τον φετινό Άρη να βρει τον βηματισμό του;

Η αξιολόγηση της ομάδας στο στάδιο της προετοιμασίας είναι το Α και το Ω, εκεί δεν μπορείς να κριθείς και μπορείς να βρεις το κεντρικό σύστημα και πως να παρατάξεις την ομάδα. Από εκεί και πέρα φυσικά θα έχεις και δεύτερο και τρίτο αν δεν σου βγαίνει κάτι καλά. Είχε όλο τον χρόνο να το βρει μιας και ήταν μια δουλεμένη ομάδα.

Ο Άρης θεωρώ πως έχασε αυτή την συνοχή και το κεντρικό του σύστημα γιατί πήρε πολλούς παίκτες που μοιάζουν π.χ ο Μαρτίνες, ο Τόνσο, ο Φετφατζίδης, ο Γκάμα. Είναι παίκτες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Εκεί κάπου μπερδευόταν το σύστημα γιατί ο Άρης χρειάζεται να παίζει και με ένα δεύτερο σέντερ φορ ειδικά στο Χαριλάου με αυτόν τον κόσμο. Ο Ιντέγε με τον Ντιγκινί θα μπορούσαν να είναι ένα πάρα πολύ καλό επιθετικό δίδυμο μέσα στο γήπεδο. Ή ακόμα και ο Λάρσον πίσω από τον φορ.

Τώρα αν έρθεις μέσα στην περίοδο όπως ήρθε ο Μίχαελ Ένινγκ, πρέπει να δεις, να διαβάσεις τα προηγούμενα παιχνίδια, να δεις τι παίκτες έχεις, ποια είναι η προοπτική τους. Επιθετικά, το βρήκε ο Άρης και εννοώ ότι είναι απρόβλεπτος. Στα παιχνίδια και ιδιαίτερα στο Χαριλάου δεν θα έχει κανένα θέμα να δημιουργεί ευκαιρίες.

Τώρα ο Άρης έχει στην διάθεση του τον Φιορίν Ντουρμισάι, έναν παίκτη που γνωρίζετε και εσείς…

Εγώ πραγματικά τον εκτιμώ πολύ, δεν γνωρίζω τώρα αν θα μπορέσει να βρεί γρήγορο ρυθμό. Πάντως τον έζησαν σαν παίκτη τα τελευταία χρόνια, τον είδα, είναι πολύ εύκολος στο γκολ, με καλή κίνηση, ένας δυνατός παίκτης. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή μεταγραφή για την ομάδα.

Άλλος ένας πολύτιμος παίκτης για τον φετινό Άρη, είναι ο Λούκας Σάσα…

Είναι ένας παίκτης μεταξύ «6» και «8». Δεν είναι μόνο ανασταλτικός που θα κλείσει και θα «κόψει» αλλά τον βλέπετε και γρήγορο και με πολύ καλή και γρήγορη πάσα. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ, είναι ένας παίκτης που «ζει» το παινχίδι και φυσικά είναι πολλά παραπάνω από ένα απλό αμυντικό χαφ. Μπορεί να δώσει πολλές λύσεις, αλλάζει παιχνίδι όταν χρειάζεται. Γενικά θεωρώ πως ο Άρης είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα, έχει καλή ποιότητα, ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο. Επιτέλους αρχίζει σιγά σιγά και βλέπει την ομάδα του όπως ήθελε και ονειρευόταν. Θα πάρει και την 4η θέση αν βελτιώσει κάποια πράγματα κυρίως στο οργανωμένο παιχνίδι. Στα playoffs εγώ με χαρά θα έρθω να τον ξανά παρακολουθήσω.

Με τι ασχολείστε αυτή την στιγμή;

Θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι στους πάγκους μετά από 22 χρόνια στην προπονητική, υπήρξαν όμως κάποια προβλήματα με τους παράγοντες. Είμαι έξω από τα γήπεδα αλλά αυτά τα δύο χρόνια προσπαθώ να βρίσκομαι στον χώρο, ακόμη η παρουσία μου στην Θεσσαλονίκη είχε να κάνει με τρεχούμενα σεμινάρια και διδάσκοντας προπονητική σε σπουδαστές σε ΙΕΚ, εκεί διοχετεύω την ενέργεια μου. Επιθυμώ σύντομα να επιστρέψω.

Είναι μια πρόκληση και αυτό;

Είναι καταπληκτικό, αλήθεια. Προσπαθώ να μεταφέρω στα παιδιά το πόσο σημαντική είναι η αξιολόγηση στο ποδόσφαιρο, για έναν ποδοσφαιριστή και μια ομάδα προκειμένου ένα παιδί π.χ να μην «χάνει» τον χρόνο του παίζοντας ποδόσφαιρο αν αυτό φαίνεται από την αξιολόγηση. Να το προλάβουν έτσι ώστε να πάει κάπου αλλού να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Όλα πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι θέμα αξιολόγησης.

To Top