Τόκιο 2021: Οι πιο ακριβοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο αναμένεται να κοστίσει στην Ιαπωνία ακόμη περισσότερο από το ήδη σημαντικό ποσό που απαιτείται για τη διοργάνωση του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη. 

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι Αγώνες του 2021 θα είναι οι πιο… δαπανηροί στην Ιστορία, με τους πρώτους υπολογισμούς να ανεβάζουν το κόστος κατά 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον του αρχικού προϋπολογισμού.

Η φιλοξενία των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείται κορυφαία τιμή για ένα έθνος. Το κόστος της διοργάνωσης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο, ήταν στο επίκεντρο της πρόσφατης Ιστορίας, καθώς οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διοργάνωση τους.

Μια μελέτη των πιο πρόσφατων Αγώνων δείχνει ότι η διοργάνωση έχει τεράστιο κόστος και συνήθως οδηγεί σε υπέρβαση του προϋπολογισμού. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στο Τόκιο, οι Αγώνες της Βαρκελώνης του 1992 διεκδικούσαν τον τίτλο των πιο δαπανηρών, καθώς ο τελικός λογαριασμός ανήλθε στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια – ένα συγκλονιστικό 266% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Λονδίνο 2012 είναι η πιο ακριβή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιστορία με τελικό… λογαριασμό κοντά στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αρχικό προϋπολογισμό περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
==================================

Με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και την ιαπωνική κυβέρνηση να δέχονται δριμεία κριτική για την καθυστερημένη απόφαση της αναβολής των Αγώνων παρά τους σαφείς κινδύνους της COVID-19, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε τελικά στα τέλη Μαρτίου ότι οι Αγώνες θα αναβληθούν έως το καλοκαίρι του 2021.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της καθυστέρησης έδειξαν ότι το κόστος της αναβολής θα μπορούσε να φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά έκτοτε έχει αναφερθεί ότι θα κοστίσει περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένταση, μάλιστα, έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ιαπωνικής κυβέρνησης και της ΔΟΕ, σχετικά με το ποιος θα πληρώσει αυτήν την καθυστέρηση.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις κόστους χωρίς να υπολογίζεται αυτό της αναβολής καθιστούν ήδη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο τους δεύτερους πιο ακριβούς Αγώνες στην Ιστορία.

Ωστόσο, με το τελικό ποσό να είναι πολύ πιο δαπανηρό από τις αρχικές εκτιμήσεις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο φαίνεται ότι θα γίνουν οι πιο ακριβοί στην Ιστορία όταν και αν τελικά διεξαχθούν…

Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΚΑΙ Ο… ΑΝΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
=============================================

Ο επίσημος προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ανέβηκε τον περασμένο μήνα στα 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξήθηκε δηλαδή 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αρκετοί κυβερνητικοί έλεγχοι αναφέρουν ότι ο πραγματικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ όλα το ποσό, εκτός από 6,7 δισ. δολάρια, είναι δημόσιο χρήμα.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΟΣΜΟΥ;
===============================

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός, Γιοσίρο Μόρι, έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση για το εάν θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τους Αγώνες φίλαθλοι από την Ιαπωνία και το εξωτερικό θα παρθεί έως τον Μάιο.

«Κάποια στιγμή από τον Μάρτιο έως τον Μάιο», απάντησε σε σχετική ερώτηση στην εφημερίδα Nikkan Sports, προσθέτοντας: «Η τελική προθεσμία για μια απόφαση θα είναι ο Μάιος, αλλά μπορεί να έρθει νωρίτερα».

ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΤΟ ΤΟΚΙΟ;
====================================

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι το Τόκιο και οι γύρω περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Φεβρουάριο, λόγω της ανησυχητικής αύξησης των περιπτώσεων Covid-19.
Το Τόκιο ανέφερε 2.447 νέα κρούσματα την Πέμπτη (7/1), έχοντας 850 νέα εν συγκρίσει με την χθεσινή ημέρα…

To Top