Υπάρχει clasico χωρίς τον Μέσι και τον Ρονάλντο; (videos)

Για πρώτη φορά από το 2007, το απόγευμα της Κυριακής θα διεξαχθεί clasico χωρίς την παρουσία του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο… Τι να δούμε, λοιπόν;

Πέρασαν έντεκα χρόνια… Αυτά που «σημάδεψαν» την καριέρα των δύο καλύτερων ποδοσφαιριστών της γενιάς τους και φυσικά το άθλημα. Ο Αργεντινός και ο Πορτογάλος «σάρωσαν» τα πάντα στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και άπαντες περίμεναν εκείνες τις (τουλάχιστον) δύο φορές κάθε σεζόν που Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπιζαν η μία την άλλη για να δουν την «μάχη» του Μέσι εναντίον του Ρονάλντο.

Και για να καταλάβετε τις… απώλειες: ο Ρονάλντο έχει πετύχει 12 γκολ σε clasicos στη Βαρκελώνη, ένα περισσότερο από τον Μέσι. Συνολικά, ο Πορτογάλος έχει σκοράρει 18 φορες σε 30 παιχνίδια κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Από την άλλη, σε 38 clasicos ο Αργεντινός έχει 26 γκολ και είναι ο κορυφαίος σκόρερ αυτών των αναμετρήσεων.

Πολλά άλλαξαν αυτά τα χρόνια. Για να καταλάβετε, δηλαδή, ο Γουέσλι Σνάιντερ έπαιζε στη Ρεάλ, ο Αντρές Ινιέστα (προφανώς) στη Μπαρτσελόνα και είχαν και οι δύο μαλλιά!

Αξίζει, λοιπόν, το clasico χωρίς τον Μέσι και τον Ρονάλντο;

Να δούμε την μονομαχία Σουάρες – Ράμος

Τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή από όταν ο Ουρουγουανός μετακόμισε στη Βαρκελώνη, οι δυο τους έχουν βρει ουκ ολίγες αφορμές για να μαλώσουν σαν τα… κοκόρια. Αμφότεροι έχουν μεγάλο κίνητρο για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους σε αυτό το clasico. Ο Σουάρες θέλει αφενός να καλύψει το κενό του Μέσι και επίσης να δείξει ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει πετύχει μόλις τέσσερα γκολ τη φετινή σεζόν. Από την άλλη, ο αρχηγός της Ρεάλ έχει μετατρέψει σε προσωπική… σταυροφορία την παραμονή του Ζούλεν Λοπετέγι στον πάγκο της ομάδας. Στηρίζει τον προπονητή του και θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην τον δει στο ταμείο ανεργίας.

Να δούμε ποιος μπορεί να μπει στο ρόλο του Μέσι και του Ρονάλντο για ένα clasico

Ποιος μπορεί να γίνει Μέσι για τη Μπαρτσελόνα και ποιος Ρονάλντο για τη Ρεάλ; Τηρουμένων των αναλογιών, φυσικά, καθώς οι δυο τους έχουν καταφέρει να «σημαδέψουν» κάποια από τα clasicos των τελευταίων χρόνων. Ο Ραφίνια αντικατέστησε τον Αργεντινό στο παιχνίδι της περασμένης Τετάρτης κόντρα στην Ίντερ για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά είναι αμφίβολο αν ο Βαλβέρδε θα τον ξεκινήσει με αντίπαλο τη «βασίλισσα». Τι μπορεί να κάνει ο Κοουτίνιο; Ή μήπως αποδειχθεί… Μέσι ο Nτεμπελέ, ο οποίος έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, έτσι κι αλλιώς στην απόδοσή του;

Στο αντίπαλο στρατόπεδο υπάρχει μόνο μια επιλογή: ο Γκάρεθ Μπέιλ. Ο Ουαλός, βέβαια, δεν έχει δείξει ούτε στο ελάχιστο αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να αντικαταστήσει τον Ρονάλντο, ούτε φέτος μέχρι τώρα υπάρχουν (ενθαρρυντικά) σημάδια που να δείχνουν ότι θα τα καταφέρει στο clasico. Πέρυσι, βέβαια, πέτυχε γκολάρα στο «Καμπ Νόου», άρα οι οπαδοί της Ρεάλ ελπίζουν…

Να δούμε ποια ομάδα από τις δύο θέλει περισσότερο τη νίκη

Καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει αρχίσει καλά τη σεζόν στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Μπορεί οι Καταλανοί να είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μετά τις εννέα αγωνιστικές (έχει 18 βαθμούς) και οι Μαδριλένοι στην έβδομη θέση, αλλά τους χωρίζουν μόλις τέσσερις βαθμούς. Αν, λοιπόν, επικρατήσει η Μπαρτσελόνα φτάνει τη διαφορά στους +7, από την άλλη με τρίποντο η Ρεάλ μειώνει στον έναν βαθμό (και πιθανότατα «σώζει» τη θέση του ο Λοπετέγι.

Να δούμε δύο ομάδες που άλλαξαν πολύ από το 2007

Τι έχει πετύχει αυτά τα έντεκα χρόνια η Μπαρτσελόνα: τρία Τσάμπιονς Λιγκ και επτά πρωταθλήματα Ισπανίας, μεταξύ άλλων. Έξι προπονητές πέρασαν από τον πάγκο της: από τον Ράικαρντ στον Γκουαρδιόλα, κατόπιν στον Βιλανόβα και στον Μαρτίνο και μετά στον Λουίς Ενρίκε και στον Βαλβέρδε.

Από το 2007 ως σήμερα, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει σηκώσει τέσσερις φορές το Τσάμπιονς Λιγκ και έχει πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, μεταξύ άλλων. Είχε, όμως, σχεδόν τους διπλάσιους προπονητές στον πάγκο της: Σούστερ και Χουάντε Ράμος, Πελεγκρίνι, Μουρίνιο, Αντσελότι, Μπενίτεθ, Ζιντάν και Λοπετέγι.

Η ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα στο τελευταίο clasico στην προ Μέσι – Ρονάλντο εποχή: 
Βαλδές, Μιλίτο, Μάρκες, Πουγιόλ, Αμπιντάλ, Ροναλντίνιο, Ντέκο, Τσάβι, Ινιέστα, Τουρέ, Ετό.

Η ενδεκάδα με την οποία είχε ξεκινήσει η Ρεάλ: Κασίγιας, Καναβάρο, Ράμος, Πέπε, Χάινζε, Σνάιντερ, Ντιαρά, Ρομπίνιο, φαν Νίστελροϊ, Ραούλ, Μπαπτίστα.

Και για όσους δεν μπορούν να… ξεπεράσουν ότι ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι είναι πάνω από πρόσωπα και ότι ίσως αυτό το clasico να είναι μια ευκαιρία να χαρούμε ομάδες και όχι (απλά) δύο παίκτες, ιδού «χορταστικά» βίντεο με τις καλύτερες στιγμές Μέσι και Ρονάλντο στις αναμετρήσεις της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ:

To Top