Υπαρκτά τα εμπόδια, αλλά σε θέσεις μάχης ο Άρης για το άρθρο 99, σε εγρήγορση ο κόσμος του

Η αποστολή του Άρη για την επιβίωση ήταν από την πρώτη στιγμή δύσκολη. Παραμένει δύσκολη ακόμη και όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η υπαγωγή της κίτρινης ΠΑΕ στο άρθρο 99.

Υπάρχει, φυσικά, δεδομένη η θέση και η θέληση των κίτρινων ώστε η αποστολή αυτή να βγει σε πέρας με επιτυχία. “Με συστράτευση στη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία αποτελεί την κορυφαία αποστολή όλων μας, απαιτεί σθένος, πίστη και μαχητικότητα”, όπως τόνισαν στην κοινή τους ανακοίνωση ΠΑΕ και ΚΜΑ.

Το τελευταίο 24ωρο ειπώθηκαν πολλά, έγιναν αρκετά, δεν έγιναν κάποια άλλα, ανέβηκαν οι τόνοι στο προσκήνιο και όχι μόνο. Ένα είναι σίγουρο: ότι ο Άρης βρίσκεται σε θέση μάχης για την επιβίωσή του, παρά τα εμπόδια που υπάρχουν και παρά τα εμπόδια που αυξάνονται.

Στις 22 Ιανουαρίου η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και στη συνέχεια το σύνολο του ελληνικού Τύπου στο οικονομικό ρεπορτάζ κατέγραψε την προθέσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή στάσης στις περιπτώσεις υπαγωγής του  άρθρου 99. Αυτή είναι καταγεγραμμένη.

«Επιχειρούνται κάποιες διορθώσεις στο άρθρο 99, οι οποίες θα συμπεριλήφθηκαν στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει να τροποποιηθεί το άρθρο 99, έτσι ώστε να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου» γράφτηκε χαρακτηριστικά αναφέροντας κάποιες λεπτομέρειες για τους λόγους που οδηγούν στην αλλαγή στάσης τονίζοντας επίσης:

“Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαπιστώσει ότι στις σοβαρές υποθέσεις γίνεται κατάχρηση του περιβόητου άρθρου 99 από επιχειρηματίες, οι οποίοι έχοντας «φεσώσει» τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές τους, βαράνε… κανόνι, αποφεύγοντας συν τοις άλλοις και τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις”.

 

Τις τελευταίες μέρες οι πληροφορίες περιγράφουν ένα ακόμη πιο δύσκολο τοπίο, το οποίο διαμορφώνεται υπό την πίεση και της Τρόικας, σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο θα υψώνει τείχος στις υποθέσεις του άρθρου 99, τηρώντας σκληρή στάση. Για τον Άρη από τη στιγμή που το 55% των χρεών του είναι προς το δημόσιο, μια τέτοια εξέλιξη ενεργοποιεί το κουμπί του συναγερμού. Ο Άρης άλλωστε δεν θέλει χάρισμα των χρεών, αλλά ρεαλιστική ρύθμισή τους για να μπορεί να τα εξυπηρετήσει.

Τα εμπόδια είναι υπαρκτά και δεδομένα. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, να τα αγνοήσει, ούτε να τα υποβαθμίσει. Υπάρχουν, όμως και τα δεδομένα της στάσης του Άρη, όπως καταγράφηκαν από τις δηλώσεις των νομικών, τις κοινές τοποθετήσεις, αλλά και την κοινή ανακοίνωση ΠΑΕ και ΚΜΑ:

1. Η διοίκηση και ο κόσμος του Άρη είναι σε εγρήγορση. Καμία προσπάθεια… ύπνωσης και εφησυχασμού δεν θα περάσει για προσωπικά συμφέροντα.

2. Υπάρχει σαφές μήνυμα προς την πολιτεία, ότι αν είναι να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού που βρίσκεται σε εξέλιξη θα βρουν όλο τον Άρη απέναντί της. «Μια τέτοια ‘πρωτοβουλία’ από το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρέπει να απαντηθεί μόνο σε νομικό επίπεδο» όπως τόνισαν στην κοινή τους δήλωση Αργυριάδης και Χριστοφορίδης.

3. Την αίτηση στο Υπουργείο για την υπαγωγή της ΠΑΕ σε 90 δόσεις θα την υποβάλλουν  πριν τη συζήτηση της 12ης Απριλίου. Στόχος; «Επιδιώκουμε μια συμφωνία με το Δημόσιο πριν πάμε στη δίκη» όπως δήλωσε χθες ο Σπύρος Χριστοφορίδης.

4. Αν τελικά αποδειχθεί ότι υπάρχει σχετική εγκύκλιος (το υποστήριξε σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο Στάθης Τσομίδης) και επιβεβαιωθεί ότι θα υπάρχει παρέμβαση του Δημοσίου στην υπαγωγή του Άρη στο άρθρο 99 θα αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο και πρόβλημα, το οποίο σύμφωνα με τους νομικούς «είναι κάτι που αντιμετωπίζεται».

Αυτά είναι τα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, την στιγμή που ο δρόμος για την επιβίωση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

 

 

To Top