Υποβιβασμό της Ξάνθης και επιστροφή βαθμών ζήτησαν ΑΕΛ, Πανιώνιος και Ολυμπιακός -Όλοι οι διάλογοι

Η ΠΑΕ Ξάνθη απολογήθηκε ενώπιον του αθλητικού δικαστή της Super League αναφορικά με τη μετοχική της σύνθεση. Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί τη Δευτέρα (17/2), ωστόσο πήρε αναβολή για την Παρασκευή (21/2). Την Τρίτη (25/2) κατατίθενται τα υπομνήματα και κατόπιν αναμένεται η απόφαση.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με ειδικά στοιχήματα για Σκόρερ, Κάρτες, Κόρνερ σε κάθε αγώνα της Super League!

Η Ξάνθη κλήθηκε σε απολογία μετά την εισήγηση της ΕΕΑ για ανάκληση του πιστοποιητικού της και υποβιβασμό διότι δεν είχε ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ από την Viamar στην Insports.

Το «παρών» έδωσαν συνολικά 13 δικηγόροι! Πέντε από την πλευρά της Ξάνθης, πέντε από την πλευρά του Ολυμπιακού, που έκανε πρόσθετη παρέμβαση, δύο από την πλευρά του Πανιώνιου, που επίσης έκανε πρόσθετη παρέμβαση και ο Αλέξης Κούγιας.

Ξεκινώντας η διαδικασία, η νομικός του Πανιωνίου κα. Τσαγκαράκη αναφέρθηκε στο έννομο συμφέρον των «κυανέρυθρων» τονίζοντας πως υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον και ότι «προσδοκούμε να επιβληθούν κυρώσεις και να υποβιβαστεί η Ξάνθη».

Για έννομο συμφέρον έκανε λόγο και ο νομικός εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, κ. Καρπετόπουλος λέγοντας: «Η Ξάνθη είναι σε τροχιά εισόδου στο πλέι οφ. Η συμμετοχή της στα πλέι οφ θα αλλοιώνει τους όρους του ανταγωνισμού. Εμείς κάναμε την καταγγελία και έχουμε έννομο συμφέρον».

Μάλιστα η κα. Σουλούκου εκ μέρους του Ολυμπιακού ζήτησε να ισχύσει αναδρομικά η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής, να ακυρωθούν δηλαδή όλα τα αποτελέσματα της Ξάνθης και να επιστραφούν οι βαθμοί στις ομάδες που είχαν απώλειες κόντρα στους Ακρίτες. Μία εξ αυτών ήταν και ο Ολυμπιακός που είχε έρθει ισόπαλος 0-0 στα Πηγάδια με την Ξάνθη.

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Κούγιας ανέλυσε την παρέμβαση που ασκεί υπέρ του σκεπτικού της ΕΕΑ:
 «Η ΠΑΕ ΑΕΛ θεωρεί ότι είναι μία δεσμευτική εισήγηση αυτή της ΕΕΑ. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να επιβληθούν ποινές. Η παράβαση έχει χαρακτηριστεί βαρεία, όπως σωστά είπε ο συνάδελφός μου, κ. Γρηγορίου. Η κύρωση που για μένα – και ας φανεί ότι το λέω σκληρά – που πρέπει να επιβάλλετε εσείς είναι του υποβιβασμού.

Εσείς κ. πρόεδρε πρέπει να διαβιβάσετε το πόρισμα στον αρμόδιο εισαγγελέα για κακούργημα με υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως. Μόνο η ΕΕΑ μπορεί να χορηγήσει πιστοποιητικό. Με το πόρισμά της το ανακαλεί. Εάν τελικά επιβάλλετε την ποινή του υποβιβασμού. Η Ξάνθη έχει 29 βαθμούς και έχουν ακόμα 2 παιχνίδια. Εάν κερδίσουμε εμείς τα δύο παιχνίδια θα είμαστε η 6η ομάδα στη βαθμολογία. Εμείς έχουμε χάσει τρεις βαθμούς από την Ξάνθη. Όπως είπε η κ. Σουλούκου πρέπει να μας επιστραφούν οι βαθμοί. Μπορούμε να καταλήξουμε στην 5η θέση. Η Ξάνθη τιμωρούμενη αλλάζει τα δεδομένα. Εάν κερδίσει ο Πανιώνιος την Κυριακή θα το δούμε. Επικαλούμαι την υπ’ αριθμόν 67 του 2015 για το θέμα της Κέρκυρας».

Από την πλευρά τους οι νομικοί εκπρόσωποι της Ξάνθης προχώρησαν σε ένσταση παραγραφής τονίζοντας ότι: «Η παράβαση φέρεται να έγινε τον Αύγουστο του 2019. Η ίδια επιτροπή τον Μάρτιο του 2019 έχει χορηγήσει άδεια για να συζητηθεί η μεταβίβαση στην Insports. Στις 22/8/2019 μας χορηγήθηκε πιστοποιητικό με βάση το μετοχολόγιο που αναφέρει μέτοχο Viamar. H EEA έχει εποπτική αρμοδιότητα. Από 22/8 έχει αρχίσει να τρέχει ο χρόνος της παραγραφής. Όλο το σύμπαν ήξερε ότι είχε γίνει η αλλαγή των μετοχών και η ΕΕΑ δεν έκανε τίποτα μας έδωσε άδεια».

Παράλληλα ο κ. Χριστοδόλου εκπροσωπώντας τον Πολυχρόνη Συγγελίδη τόνισε: «Στις 4/12 η Insports υποβλήθηκε η αίτηση, στις 19/12 υπογράφηκε ένα προσύμφωνο, στις 7/3 κλήθηκε να δώσει στοιχεία, 21/3 τα κατέθεσε και 26/3 έπεσαν οι υπογραφές. Στις 31/12 έγινε η εξόφληση. Ουδεμία παράβαση έγινε, η μεταβίβαση έγινε νομίμως μετά την άδεια της ΕΕΑ Μιλάμε για μεταβίβαση από Πανόπουλο και Συγγελίδη σε μία εταιρεία που ανήκει στον Πανόπουλο και Συγγελίδη με τα ίδια ποσοστά. Η μεταβίβαση έγινε για λόγους εξορθολογισμού του ομίλου. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα επικυρώσετε μία βαρεία παράβαση χωρίς να εξετάσετε το θέμα της πολυιδιοκτησίας. Ο φάκελος που συντάχθηκε και απεστάλη δεν άλλαξε κάτι στη συνείδηση των υπαλλήλων. Δεν άλλαξε ο απώτερος μέτοχος, προφανώς εκ παραδρομής δεν άλλαξε ο μέτοχος στον φάκελο. Το παλιό copy paste».

O κ. Δετσαρίδης, νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ Ξάνθη πρόσθεσε: «Η επιτροπή χαρακτηρίζει τον εαυτό της δικαιοδοτικό όργανο, δεν βρίσκω στο Σύνταγμα δικαιοδοτικό όργανο να αποτελείται από καθηγητές και λογιστές. Εχω ένα παράπονο από αυτούς τους δικαστές, προέβησαν σε εντελώς αυθαίρετες προσεγγίσεις, ερμηνεύοντας το νόμο για να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που κατέληξε. Η άδεια δόθηκε, είναι συγκεκριμένη, ελέγχθηκαν πρόσωπα και όμως στην αιτιολογία τους στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν αποδεικνύουμε πότε τους ενημερώσαμε. Η άδεια ήταν συγκεκριμένη, το ήξερε η ΕΕΑ. Είναι άδεια συγκεκριμένων μετοχών, συγκεκριμένης εταιρείας. Όταν η άδεια δόθηκε αυτή από μόνη της έχει αναδρομική ισχύ».

Χατζησαββάογλου: «Η μεταβίβαση των μετοχών εξυπηρετούσε το ζήτημα της πολυιδιοκτησίας»

«Στο πόρισμα η παράβαση χαρακτηρίζεται βαρεία. Επειδή ειπώθηκε κάτι για τη μεταβίβαση των μετοχών, η απάντηση μας είναι ότι εξυπηρετούσε το ζήτημα της πολυιδιοκτησίας. Οι διατάξεις του νόμου 2725 είναι σαφείς και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να μπορέσετε να μπείτε και να εξετάσετε την ουσία της υπόθεσης», ανέφερε ο δικηγόρος του Ολυμπιακού και πρόσθεσε ότι οι «ερυθρόλευκοι» ζητούν «Τον υποβιβασμό της Ξάνθης και για τις δύο κατηγορίες».

«Δεν μπορείτε να μπείτε στην ουσία της υπόθεσης»
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κ. Μάρκου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καταλήξει στο αν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης. «Αν ζητάτε τον υποβιβασμό, σύμφωνα με το άρθρο 77α, σημαίνει ότι μπαίνω και στην ουσία της υπόθεσης», είπε ο κ. Μάρκου και ο νομικός εκπρόσωπος του Ολυμπιακού κ. Χατζησαβάογλου απάντησε: «Όχι κύριε πρόεδρε, δεν ισχύει αυτό. Ο νόμος δεν σας το επιτρέπει, δεν έχετε και το νομικό υπόβαθρο ως Επιτροπή, καθώς δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε στοιχεία όπως τραπεζικοί λογαριασμοί».

 

Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο νομικός εκπρόσωπος του Πανιώνιου, κ. Γρηγορίου ο οποίος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο είπε: «Εγώ λέει ότι υποχρεούστε σε μία απλή διαπίστωση».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αλέξης Κούγιας: «Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να επιβάλλετε ποινές. Η ΕΕΑ είναι μία ανεξάρτητη Αρχή και δεν μπορεί να καταργηθεί. Τα πορίσματα και οι αποφάσεις της έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Το αναγνώρισε και η Ξάνθη προσφεύγοντας στο διοικητικό εφετείο και στο ΣτΕ. Αν δεν το πίστευαν, δεν θα έκαναν αυτή την ενέργεια. Αυτό που έχετε να δείτε, είναι αν πρόκειται εκτελεστή απόφαση και να περιοριστείτε στις ποινές. Ουσιαστικά πρέπει να δείτε με τις δικές σας γνώσεις και με τη βοήθεια των συναδέλφων το θέμα. Μετά εάν αποφασίσετε να δείτε τη βασιμότητα. να δείτε τις κυρώσεις. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε και περιγράφεται από την ΕΕΑ στο πόρισμα της έχει να κάνει με φορολογικές και οικονομικές παραβάσεις. Επιμένω ότι πρέπει να επιβάλλετε μόνο ποινές και όχι να μπείτε στην ουσία της υπόθεσης».

 

Επίσης, τέθηκε ζήτημα για το αν ο κ. Μάρκου πρέπει να εκδικάσει, λαμβάνοντας υπόψιν την τροπολογία της Κυβέρνησης η οποία ψηφίστηκε στις 29/1. Από την πλευρά του Ολυμπιακού υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί μεσούσης της περιόδου και δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ.

 

Ο κ. Δετσαρίδης από την πλευρά της Ξάνθης υποστήριξε ότι ο κ. Μάρκου μπορεί να μπει στην ουσία της υπόθεσης, ενώ η τροπολογία της Κυβέρνησης έχει αναδρομική ισχύ και γι αυτό ορίζει ως ημερομηνία εφαρμογής της την 1η Ιουλίου, δηλαδή περιλαμβάνει και την αγωνιστική περίοδο που διανύουμε.

 

Ενταση μεταξύ των δικηγόρων
Στη συνέχεια επικράτησε ένταση μεταξύ των δικηγόρων με την Ξάνθη να θεωρεί αβάσιμη την παρέμβαση του Πανιώνιου. Δετσαρίδης (Ξάνθη): «Εσείς πέφτετε ούτως ή άλλως». Γρηγορίου (Πανιώνιος): «Εσείς να δείτε πως θα πέσετε». Ειρωνείες υπήρξαν προς την πλευρά του Ολυμπιακού καθώς ειπώθηκε να κάνει καταγγελία για να κερδίσει στα χαρτιά την Άρσεναλ. Στον διάλογο μπήκε και ο Αλέξης Κούγιας: «Πρώτη φορά ακούω κάποιον να λέει πως έχει δίκιο και να ζητάει συνέχεια αναβολή».

 

Φινάλε με γέλια
Λίγο πριν τις 15:00 ολοκληρώθηκε η εκδίκαση με την αίθουσα να ξεσπάει σε γέλια μετά την… αποκάλυψη του Αλέξη Κούγια ο οποίος είπε: «ο κ. Συγγελίδης είναι κουμπάρος μου. Έχει βαφτίσει τον γιο μου. Κακώς βέβαια»!

Μέχρι την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, στις 12:00, θα πρέπει να κατατεθούν τα υπομνήματα και κατόπιν θα βγει η απόφαση.

To Top