Υπόθεση “ΠΑΟΚ-Ξάνθη”: Οι 6 απαντήσεις για τα επόμενα βήματα και τα σενάρια

Η γνωμοδότηση – “έκθεση” της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ – Ξάνθης σόκαρε… όλη την Ελλάδα και οι απορίες για το τι μέλλει γενέσθαι είναι λογικές: δεν προκύπτουν κάθε μέρα τέτοιου είδους υποθέσεις.

Το gazzetta.gr παρουσίασε τα επόμενα βήματα και δίνει απαντήσεις στις εύλογες ερωτήσεις για την εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας.

  1. Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην υπόθεση;

Το πόρισμα της ΕΕΑ θα μεταβιβαστεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της Superleague. “Διαβιβάζει την απόφαση ως ‘Έκθεση’ στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής’ αναφέρεται στη σχετική απόφαση της ΕΕΑ. Η απόφαση, όμως, επειδή έχει ισχυρό γνωμοδοτικό χαρακτήρα από την πλέον αρμόδια για τέτοιου είδους θέματα επιτροπή (ΕΕΑ), εκτιμάται από νομικούς κύκλους ότι θα γίνει δεκτή από το πειθαρχικό όργανο της διοργανώτριας αρχής. Αν την κάνει δεκτή όπως αναμένεται, ΠΑΟΚ και Ξάνθη έχουν δικαίωμα έφεσης, στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Αν δικαιωθούν στην Εφέσεων, έχουν δικαίωμα προσφυγής στην ίδια επιτροπή της ΕΠΟ όσες ομάδες έχουν έννομο συμφέρον.

  1. Αν φτάσει η υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων, η απόφασή της είναι οριστική και αμετάκλητη;

Οχι! Οι ομάδες έχουν δικαίωμα προσφυγής στο CAS. Προσοχή, όμως! Μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, αν αυτή είναι καταδικαστική, είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Αν… μετά από κάποιους μήνες η υπόθεση φτάσει να εκδικαστεί στο CAS και το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της ομάδας (-ων) που έχουν προσφύγει…. ουδείς γνωρίζει τι γίνεται.

3.Μέχρι πότε συνεχίζουν να μετέχουν στο πρωτάθλημα ΠΑΟΚ και Ξάνθη;

Μέχρι να καταδικαστούν (αν καταδικαστούν) από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Aκόμα κι αν η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Superleague είναι καταδικαστική, συνεχίζουν να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα και οι βαθμοί που κατακτούν “μετρούν” στη βαθμολογία.

  1. Τι ισχύει για τους βαθμούς που έχουν κατακτήσει έως τώρα και όσους πάρουν μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση;

Μετρούν στη βαθμολογία της Superleague, δεν χάνουν ούτε έναν. Δεν “επιστρέφονται” βαθμοί στις ομάδες που έχουν αντιμετωπίσει Ξάνθη και ΠΑΟΚ έως τώρα. Αν και όταν εκδοθεί απόφαση από την Επιτροπή Εφέσεων, εφαρμόζεται άμεσα όποια κι αν είναι αυτή.

5.Τι ισχύει με τους παίκτες των ομάδων αν αποβληθούν από το πρωτάθλημα;

Είναι πιθανό να ανοίξει με απόφαση της ΕΠΟ “έκτακτη” μεταγραφική σεζόν για 10-15 ημέρες για όσους μείνουν ελεύθεροι από τις ομάδες τους. Για μεταγραφές μόνο σε άλλη ελληνική ομάδα, όχι στο εξωτερικό. Θολό το τοπίο γι’ αυτό το θέμα, λόγω και του χρονικού σημείου στο οποίο θα ληφθεί η όποια απόφαση (προς το τέλος της σεζόν και όχι… Σεπτέμβριο – Οκτώβριο όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με Καβάλα – Ολυμπιακό Βόλου ή με ομάδες της Football League οι οποίες αποβάλλονταν λόγω χρεών).

6.Πόσες ομάδες της Superleague θα υποβιβαστούν αν αποβληθούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη ή έστω μία εξ’ αυτών;

Αν αποβληθεί μία, η τελευταία των play out θα δώσει μπαράζ με τον δεύτερο της Superleague 2. Αν αποβληθούν δύο, δεν θα υποβιβαστεί άλλη ομάδα της Superleague 1 και θα προβιβαστούν οι δύο πρώτες της Superleague 2.

To Top