Υπό έρευνα για δωροδοκία σε υπόθεση διαιτησίας βρίσκεται η Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται υπό έρευνα για «δωροδοκία» στο πλαίσιο έρευνας για ύποπτη διαφθορά που εκτείνεται επί δύο δεκαετίες στην επιτροπή διαιτησίας, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Η αστυνομία ερεύνησε επίσης τα γραφεία της ισπανικής επιτροπής διαιτησίας (CTA) εντός της έδρας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (RFEF) στη Μαδρίτη την Πέμπτη, δήλωσε το δικαστήριο της Βαρκελώνης, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για «πιθανή συστημική διαφθορά» εντός της CTA.

Το ισπανικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα η RFEF διανύουν μια στιγμή απολογισμού εν μέσω ισχυρισμών για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον του πρώην επικεφαλής της RFEF, Λουίς Ρουμπιάλες.

Ο Ρουμπιάλες φίλησε την νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Τζένι Ερμόσο στα χείλη στις 20 Αυγούστου, πυροδοτώντας οργή που επισκίασε σε μεγάλο βαθμό τόσο τον θρίαμβο της γυναικείας ομάδας στο Σίδνεϊ όσο και το σκάνδαλο της διαιτησίας. Ο Ρουμπιάλες έχει παραιτηθεί από τότε.

Η έρευνα για τη διαιτησία έχει πλέον διευρυνθεί για να συμπεριλάβει την Μπαρτσελόνα ως ύποπτη. Ο ανακριτής Χοακίν Αγκίρε Λόπεζ είπε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο ότι ο σύλλογος μπορεί να έχει ωφεληθεί από τη δωροδοκία.

Τον Μάρτιο, οι εισαγγελείς υπέβαλαν καταγγελία για φερόμενες πληρωμές άνω των 7,3 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 17 χρόνων σε εταιρείες που ανήκουν στον Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας της RFEF από το 1993 έως το 2018.

Πηγή της Μπαρτσελόνα είπε στο Reuters ότι ο σύλλογος δεν θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι ποινικοί δικηγόροι της ομάδας «είχαν ήδη σκεφτεί αυτήν έκβαση και… προετοιμάζονταν γι’ αυτήν από την πρώτη μέρα, εργαζόμενοι σε όλες τις πτυχές που σχετίζονται με αυτήν την υπόθεση».

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Τσάβι, ο οποίος έπαιξε για την ομάδα μεταξύ 1998 και 2015, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν ένιωσε ποτέ τους διαιτητές να τους ευνοούν.

«Ποτέ, μα ποτέ, δεν είχα την αίσθηση ότι οι διαιτητές αποφάνθηκαν υπέρ μας. Ποτέ μα ποτέ», είπε στους δημοσιογράφους.

Η πρωταθλήτρια της LaLiga, Μπαρτσελόνα, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, λέγοντας σε δήλωσή της τον Φεβρουάριο ότι ο σύλλογος είχε πληρώσει έναν εξωτερικό σύμβουλο που της παρείχε «τεχνικές εκθέσεις σχετικά με την επαγγελματική διαιτησία», κάτι που όπως είπε ήταν κοινή πρακτική μεταξύ των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Η μεγάλη αντίπαλος της Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, έχει συμμετάσχει στη δίωξη στη δίκη ως ζημιωμένη.

Σύμφωνα με τον ανακριτή Αγκίρε, ο Νεγκρέιρα ήταν υπεύθυνος για την κατάταξη και την αξιολόγηση των διαιτητών. Ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Νεγκρέιρα πλήρωνε διαιτητές για να επηρεάσει τα αποτελέσματα των αγώνων, δήλωσε ο Αγκίρε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

To Top