ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φέλιξ Μπριχ: Διαιτητής ειδικών αποστολών, σε ένα παιχνίδι (ακόμα πιο) ειδικών συνθηκών!

Ο Γερμανός διαιτητής Φέλιξ Μπριχ είναι παλιά καραβάνα στην Bundesliga. Τον περασμένο Δεκέμβριο ολοκλήρωσε τη διεθνή καριέρα του. Είναι 46 ετών. Νομικός. Και έρχεται την κατάλληλη στιγμή να διευθύνει το Άρης – ΠΑΟΚ. Το αιώνιο ντέρμπι της πόλης. Υπό τη σκιά της δολοφονίας του Άλκη…

Ελάχιστα πράγματα μπορούν να ταρακουνήσουν τον Φέλιξ Μπριχ. Από τα 18 του χρόνια ασχολήθηκε με τη διαιτησία. Ήταν διεθνής ρέφερι από το 2007 έως τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και με το Ρεάλ Μαδρίτης – Ίντερ, αποχώρησε από το στερέωμα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η UEFA τον «τίμησε» με τον ημιτελικό στο πρόσφατο Euro, Ιταλία – Ισπανία, το συνολικό 5ο ματς που σφύριξε, τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο. Αποθεωτικά σχόλια από τον αγγλικό Τύπο, άμεσα συγχαρητήρια μετά τη λήξη του ματς από τον Τζιόρτζιο Κιελίνι. Καλύτερο φινάλε καριέρας δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Ξεπέρασε τα 45 χρόνια, που είναι το όριο ηλικίας για έναν διαιτητή σε διεθνές επίπεδο. «Άγγιξε» τις 70 αναμετρήσεις στο Champions League. Ρεκόρ. Το περασμένο καλοκαίρι ψηφίστηκε για 5η φορά ως καλύτερος ρέφερι στην Bundesliga. Εκεί, ξεπέρασε τα 300 παιχνίδια, μόλις ο 3ος στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Μην πάμε στο υπόλοιπο παλμαρέ του. Θα ξημερώσουμε…

Περισσότερο μας απασχολεί η ψυχοσύνθεσή του ενόψει του Άρης – ΠΑΟΚ. Το σπουδαίο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Η αιώνια μάχη της πόλης. Τώρα, πιο «καυτή» από ποτέ. Αμφότερες συναισθηματικά φορτισμένες. Παιχνίδι υπό τη σκιά της δολοφονίας του Άλκη. Καθημερινά συρρέει κόσμος στο σημείο όπου σκοτώθηκε άνευ λόγου και αιτίας, μία νεαρή ψυχή. Ούτως ή άλλως δεν απαιτείται έξτρα… κίνητρο για να ανάψουν τα αίματα μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Τώρα, η κατάσταση μοιάζει έκκρυθμη.

Η παρουσία του κόσμου στις κερκίδες ανεβάζει τον πήχη δυσκολίας του αγώνα. Όχι φυσικά για τον Φέλιξ Μπριχ. Ο Γερμανός δεν συγκινείται με τίποτα. Ούτε με το περσινό Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Η πρώτη του αναμέτρηση εκτός Γερμανίας, αναφορικά με εγχώρια πρωταθλήματα. Κάποτε βοήθησε Σαουδάραβες και Αιγύπτιους σε πρωτάθλημα και Σούπερ Καπ αντίστοιχα. Για το χαρτζιλίκι, για την εμπειρία. Δεν τα έχει πλέον ανάγκη. Τα πρότζεκτ που ανέλαβε για το μέλλον, εντός γερμανικής διαιτησίας, του είναι πιο σημαντικά.

Μοιάζει σαν να μας κάνει… χάρη που θα βρίσκεται την Κυριακή το βράδυ στο Χαριλάου για το ντέρμπι. Διαιτητής με το δικό του status, σε ένα παιχνίδι κανονικής διάρκειας του ελληνικού πρωταθλήματος. Ούτε play-off είναι, ούτε τελικός Κυπέλλου είναι. Σωστά έπραξε, ωστόσο, ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ και τον όρισε. Διότι για τον Μπριχ είναι απλά «ένα ακόμα παιχνίδι». Και αυτή η αύρα του, η άνεσή του, η «αδιαφορία» του για το κλίμα που θα συναντήσει, είναι απαραίτητη στην αιώνια κόντρα της Θεσσαλονίκης. Ειδικά τώρα είναι απαραίτητη, για την ομαλή εξέλιξη του ντέρμπι!

Πάτησε τα 46 του χρόνια. Είναι πιο fit από ποτέ, λένε οι ανώτεροί του στην αντίστοιχη γερμανική ΚΕΔ. Δεν αντιδρά έντονα. Δεν κάνει… καραγκιοζιλίκια. Δεν θέλει να μπαίνει στο φως της δημοσιότητας. Ποτέ δεν είχε τέτοια… κουσούρια. Ακόμα κι’ όταν βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων. Αρέσκεται να παίρνει ακόμα και μη αρεστές αποφάσεις. Οι έδρες ανέκαθεν τις προσπερνούσε. Κάνει απλά τη δουλειά. Χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Ζητάει συγγνώμη στο (σπάνιο) λάθος του. Συνομιλεί (όσο χρειάζεται) με τους ποδοσφαιριστές, αλλά η απόφασή του είναι αυτή. Και δεν αλλάζει.

Ο Φέλιξ Μπριχ είναι απόψε (20/02) ο κατάλληλος άνθρωπος. Ο διαιτητής των ειδικών συνθηκών, όχι αποστολών…

Πηγή: www.bnsports.gr

To Top