Φαρμάκι οι λογαριασμοί ρεύματος – Με τον φόβο των διακοπών ηλεκτροδότησης οι καταναλωτές (video)

Οι ουρές ατελέιωτες από καταναλωτές που ψάχνουν λύση για τους απίστευτους λογαριασμούς και στους επαγγελματίες τα ποσά προκαλούν ζάλη… Ο Μανώλης Επιτροπίδης, Γενικός Γραμματέας Εστίασης Νομού Θεσσαλονίκης, έδειξε όλα όσα έκανε για να πέσει ο λογαριασμός στο μαγαζί του… Οι λογαριασμοί δεν είναι πια διπλάσιοι, αλλά τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι!

Η σύγκριση με περασμένους λογαριασμούς αποκαλυπτική.

Oι λογαριασμοί χιλιάδων ευρώ για μικρά σπίτια ή και επιχειρήσεις πέφτουν βροχή. Οι καταναλωτές με τον φόβο των διακοπών ρεύματος προσπαθούν να πληρώσουν όσα μπορούν ή να τα διακανονίσουν.

Όσοι δεν τα καταφέρνουν βλέπουν το ρεύμα να κόβεται. Εάν προσπαθήσουν παράνομα να το συνδέσουν χωρίς πληρωμή το σύστημα τους εντοπίζει, ξανακόβεται το ρεύμα και πληρώνουν πρόστιμα.

Οι υπολογισμοί που κάνουν, όπως θα πουν, δεν βγάζουν με κανέναν τρόπο το ποσό που καλούνται να πληρώσουν.

Το μυστικό όμως, όπως όλοι ξέρουν καλά πια, είναι στην περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πρόκειται για τον βραχνά που εκτοξεύει κατά τα άλλα κανονικές καταναλώσεις σε δυσθεώρητα ύψη, με τους καταναλωτές να ζητούν μία λύση που θα ξεφουσκώσει τον λογαριασμό.

Ο Νίκος Ματζάτσος, ιδιοκτήτης εστιατορίου, τρέμει για τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος που θα έρθει. Ήδη έχει κάνει διακανονισμό για τον προηγούμενο λογαριασμό που είχε φτάσει τα 2.500 ευρώ.

«Η πάλη είναι άνιση. Δίνουμε ένα αγώνα που δεν νομίζω να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βγει αυτή η ιστορία. όλα αυτά τα χρέη συσσωρεύονται. Που να ανταπεξέλθει μία επιχείρηση μικρή, σαν την δική μου;», είπε.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος. Ανάμεσα στα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση είναι να οριστεί πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος και να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής με τη σημερινή μορφή, καθώς και η επιστροφή σε λογαριασμούς όπως τα τέλη του 2020.

To Top