Φιάσκο με τα χάρτινα καλαμάκια: «Και μολύνουν το περιβάλλον και είναι βλαβερά για την υγεία» (video)

Ανησυχητική μελέτη εντοπίζει δυνητικά βλαβερές ουσίες στα χάρτινα καλαμάκια.
Δεν είναι τόσο αθώα τελικά τα χάρτινα καλαμάκια. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δύο μεγάλες μελέτες που έγιναν σε Βέλγιο και Αμερική προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινότητα.

Το πανεπιστήμιο της Αμβέρσας ανέλυσε 39 είδη από καλαμάκια τα οποία ήταν φτιαγμένα από χαρτί, πλαστικό, γυαλί και ανοξείδωτο ατσάλι. Τι διαπίστωσαν;

«Τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν σε 90% των αναλύσεων τις ουσίες PFAS ή όπως τα λέμε στην καθομιλουμένη τα αιώνια χημικά», ανέφερε ο Ιωάννης Κατσογιάννης, πρόεδρος Ελλήνων χημικών.

Αυτές οι χημικές ουσίες λοιπόν –όπως προκύπτει από τις έρευνες- όχι απλά μολύνουν το περιβάλλον αλλά σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερές για την υγείας μας.

«Μπορεί να προκαλέσει μορφές καρκίνου, νεογνά με χαμηλότερο βάρος και αύξηση χοληστερίνης», σημείωσε ο κ. Κατσογιάννης.

Όπως εξηγεί στο LIVE NEWS ο καθηγητής χημείας Ιωάννης Κατσογιάννης, τα χάρτινα καλαμάκια μπορεί να εμπεριέχουν μικρή ποσότητα PFAS ωστόσο η καθημερινή χρήση τους σε καφέδες, ποτά και άλλα ροφήματα τα καθιστά ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία μας.

«Το θέμα είναι ότι επειδή δεν βιοδιασπώνται συσσωρεύονται άρα και η μικρή ποσότητα PFAS που παίρνουμε από το χάρτινο καλαμάκι έρχεται και αθροίζεται με τις υπόλοιπες».

 

To Top