ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 240 οι νεκροί από την τροπική καταιγίδα Τεμπίν! (video)

Η τροπική καταιγίδα Τεμπίν που σάρωσε μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής τις νότιες Φιλιππίνες προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, άφησε πίσω της 240 νεκρούς.

Η καταιγίδα Τεμπίν σάρωσε το μεγάλο νότιο νησί Μιντανάο, το οποίο γενικά δεν πλήττεται από τις είκοσι τροπικές καταιγίδες που καταγράφονται κάθε χρόνο στο αρχιπέλαγος.

Η αστυνομία έκανε λόγο χθες για 208 νεκρούς. Ωστόσο, αξιωματούχοι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε 78 στη χερσόνησο Ζαμποάνγκα και σε 27 νεκρούς στην κεντρική επαρχία Λανάο ντελ Σιντ.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι ο αριθμός των νεκρών –135– δεν έχει αλλάξει στο βόρειο Μιντανάο. Αλλά οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό 107 ανθρώπων, η τύχη των οποίων αγνοείται, σε όλο το νησί που έχει 20 εκατομμύρια κατοίκους.

Περίπου 13.000 οικογένειες ή τουλάχιστον 52.000 άνθρωποι πέρασαν τα Χριστούγεννα σε κέντρα υποδοχής, πολλοί από τους οποίους έχασαν τα πάντα στην καταιγίδα αυτή.

Η Τεμπίν απομακρύνθηκε από το αρχιπέλαγος το πρωί της Κυριακής και κατευθύνεται στη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η καταιγίδα μπορεί να πλήξει απόψε το Βιετνάμ.

Οι τροπικές καταιγίδες είναι σπάνιες αλλά όχι πρωτόγνωρες στο Μιντανάο. Ο τυφώνας Μπόφα άφησε πίσω του 1.900 νεκρούς και αγνοούμενους τον Δεκέμβριο του 2012. Ο τυφώνας Ουάχι είχε σκοτώσει 1.080 ανθρώπους ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Χαϊγιάν, τέλος, ένας από τους πιο βίαιους τυφώνες που έχουν πλήξει ποτέ ξηρά, σάρωσε τα νησιά στις κεντρικές Φιλιππίνες τον Νοέμβριο του 2013, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα πάνω από 315 χλμ. την ώρα. Πελώρια κύματα, παρόμοια με αυτά του τσουνάμι, κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η φυσική αυτή καταστροφή άφησε πίσω της 7.350 και πλέον νεκρούς και αγνοούμενους και περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άστεγους.

Πηγή: ΑΠΕ

 

To Top