Φινλανδία: 12χρονος πυροβόλησε και σκότωσε συμμαθητή του μέσα στην τάξη (video)

Ένα παιδί έχασε τη ζωή του και άλλα δύο τραυματίστηκαν σοβαρά από πυροβολισμούς σε σχολείο στη Φινλανδία, με φερόμενο δράστη έναν 12χρονο.Γονείς δήλωσαν στα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πυροβολισμοί είχαν σημειωθεί σε μια τάξη του σχολείου Viertola στην πόλη Βαντάα βόρεια της πρωτεύουσας Ελσίνκι. Η φινλανδική αστυνομία δήλωσε ότι ανταποκρίθηκε στο περιστατικό στις 09:08, τοπική ώρα, κάλωντας παράλληλα τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ο ύποπτος, σύμφωνα με τις αρχές, έφυγε τρέχοντας μετά τους πυροβολισμούς και τελικά συνελήφθη «με ήρεμο τρόπο» στην άλλη πλευρά ενός ποταμού σε μια βόρεια συνοικία του Ελσίνκι, έχοντας μαζί του του ένα πυροβόλο όπλο, το οποίο κατασχέσθηκε.

Η Βαντάα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας με περίπου 240.000 κατοίκους. Το σχολείο Viertola έχει 800 μαθητές ηλικίας επτά έως 16 ετών, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε δύο ξεχωριστούς χώρους, με περίπου 90 άτομα προσωπικό. Οι πυροβολισμοί έλαβαν χώρα στον χώρο του σχολείου Jokiranta, όπου διδάσκονται μαθητές ηλικίας 9-13 ετών.

Αρχικά η αστυνομία δήλωσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν 13 ετών, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε την ηλικία τους στα 12 έτη. Καθώς έγινε γνωστή η είδηση των πυροβολισμών, γονείς συγκεντρώθηκαν στο σχολείο για να παραλάβουν τα παιδιά τους, αν και το κτίριο όπου έλαβε χώρα το περιστατικό παρέμεινε αποκλεισμένο.

Στη Φινλανδία σημειώθηκαν δύο θανατηφόροι πυροβολισμοί σε σχολεία μέσα σε λίγους μήνες, το 2007 και το 2008.

Το 2007, ένας 18χρονος μαθητής σκότωσε έξι μαθητές, τη νοσοκόμα του σχολείου και τον διευθυντή του στη μικρή πόλη Jokela βόρεια του Ελσίνκι, ενώ τον επόμενο χρόνο ένας άλλος μαθητής σκότωσε εννέα μαθητές και έναν καθηγητή με ημιαυτόματο όπλο σε πολυτεχνείο στη δυτική πόλη Kauhajoki.

Οι πυροβολισμοί προκάλεσαν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων, με την οποία απαιτείται οι κάτοχοι όπλων να είναι τουλάχιστον 18 ετών, αλλά οποιοσδήποτε άνω των 15 ετών μπορεί να ζητήσει άδεια για να χρησιμοποιήσει το όπλο κάποιου άλλου.

Η Φινλανδία είναι ευρέως γνωστή ως χώρα των κυνηγών και των λάτρεις των όπλων και έχει 430.000 αδειούχους κατόχους όπλων σε πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των όπλων που μπορεί να κατέχει κάποιος και το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι κυκλοφορούν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια.

Πηγή: lifo.gr

 

To Top