Φωτιά στην Κορινθία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυνατοί άνεμοι

Εφιαλτική αναμένεται να είναι και η σημερινή νύχτα στην Κορινθία, όπου η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται σε πολλά μέτωπα. Οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα που έρχεται για την Κορινθία, αφού η φωτιά που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μέχρι στιγμής έχει κάψει 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης και έχει οδηγήσει σε εκκένωση οικισμών στα Μέγαρα, ενώ συνεχώς υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων από τα βόρεια, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς έχουν σταματήσει πλέον να επιχειρούν τα εναέρια μέσα λόγω της νύχτας.

Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

Οι περιοχές Ανω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβενίου και ορεινό Αλεποχωρίου εκκενώθηκαν, ενώ έγινε σύσταση και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεουη να αφήσουν τα σπίτια τους.

Πλέον είναι ελάχιστα έως αδύνατα αυτά που μπορούν να προσφέρουν τα αεροσκάφη αφού δεν μπορούν να επιχειρήσουν αποδοτικά με τέτοιους ανέμους. Γίνεται ανασύνταξη των χερσαίων δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν τα δύο αυτά μέτωπα και έχουν προωθηθεί μηχανήματα έργου στις πλαγιές και στα σημεία που υπάρχουν καλλιέργειες σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πορεία της καταστροφικής φωτιάς προς τα Μέγαρα.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάσος είναι κυρίως ιδιωτικό και δεν έχει υπάρξει ποτέ διαχείριση για πυρκαγιά, δεν υπάρχουν δρόμοι και είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Από την ώρα που νύχτωσε και σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις και κυρίως στα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα οχήματα έχουν σχηματίσει περίμετρο για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Αυτό είναι και το στοίχημα για τις νυχτερινές ώρες, ενώ με το πρώτο φως της μέρας θα πετάξουν και πάλι τα εναέρια μέσα κάνοντας συνεχώς ρίψεις νερού στις εστίες.

Καύση γεωργικών υπολειμμάτων σε ελαιώνα, η αιτία

Από καύση γεωργικών υπολειμμάτων και κλαδιών σε ελαιώνα, στην περιοχή του Σχίνου, ξέσπασε όπως όλα δείχνουν η καταστροφική φωτιά στις 09:45 το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των αξιωματικών της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς, έχουν μαρτυρίες για τον συγκεκριμένο ελαιώνα ότι γινόταν νωρίτερα καύση γεωργικών υπολειμμάτων και φαίνεται από τον αέρα η φωτιά φούντωσε και εξαπλώθηκε σε ελάχιστο χρόνο. Η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση του δράστη.

Στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί συνολικά πλέον 265 άντρες της Πυροσβεστικής με 130 οχήματα, 50 άντρες του Στρατού μοιρασμένοι σε 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, πλήθος υδροφόρων ΟΤΑ και μηχανημάτων έργου και πλήθος εθελοντών. Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιήθηκε το σύνολο των διαθέσιμο εναέριων μέσων στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης φωτιάς, όμως πλέον με την ενίσχυση της εντάσεως των ανέμων της τάξης των 7-8 μποφόρ δεν μπορούν να αποδώσουν οι ρίψεις νερού από αέρος αυτό που θα επιθυμούσαν οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και έτσι μοιραία το βάρος έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις και την ανάπτυξη ζωνών με τα μηχανήματα έργου.

Από χθες το βράδυ έως τώρα έχουν εκκενωθεί συνολικά 12 οικισμοί και 2 μοναστήρια. Συγκεκριμένα, έχουν εκκενωθεί οικισμοί: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Αλεποχώρι, Αιγειρούσες και Ντουράκο στην περιοχή του Αλεποχωρίου, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα στα Γεράνια και οι Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής.

To Top