Φωτιές: Κανένα ενεργό πύρινο μέτωπο σήμερα – Ανησυχία λόγω ισχυρών ανέμων (video)

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε η νύχτα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα, καθώς κάποιες πολύ μικρές εστίες αναζωπυρώσεων αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που παρέμειναν όλο το βράδυ σε εγρήγορση.

Το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο σε καμία από τις τρεις τοποθεσίες και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων θα συνεχιστούν και οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς και σήμερα αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ειδικότερα, στα Μέγαρα θα επιχειρήσουν πέντε αεροσκάφη, ενώ στην Πεντέλη δύο και ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Φωτιά στην Πεντέλη: Οι πρώτες αυτοψίες

Μόνο τέσσερα από τα 19 σπίτια που ελέγχθηκαν στις πρώτες αυτοψίες από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κρίθηκαν απολύτως κατάλληλα για να κατοικηθούν άμεσα εκ νέου, μετά τη φωτιά στην Πεντέλη.

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο το βράδυ της Τετάρτης, διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτίρια που αφορούν σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) από την πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή.

Από τους ελέγχους αυτούς:

Οι 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Οι 5 αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
Οι 2 αφορούν σε αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Επίσης, ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Αττικής από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα συνεχιστούν και την Πέμπτη με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Στάχτη» η Πεντέλη – Κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα

Χιλιάδες καμένα στρέμματα άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην Πεντέλη και έκαιγε για περισσότερες από 24 ώρες, με τις Αρχές να αφήνουν υπόνοιες πώς πρόκειται για εμπρησμό.

Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από τον δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη στις 12:05 (τοπική ώρα) την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που επηρέασε η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης είναι περίπου 20.350 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Όσον αφορά στα αίτια της φωτιάς, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εμπρησμού.

 

Αναφερόμενος στη φωτιά στην Πεντέλη, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πυρκαγιά με δύσκολα χαρακτηριστικά», υπογραμμίζοντας πως εισήλθε «πολύ γρήγορα στον αστικό ιστό». Υποστήριξε δε πως υπήρξε πολύ καλύτερος συντονισμός «απ’ όσα είχαμε δει στο παρελθόν».

Σε ερώτηση που έγινε στον πρωθυπουργό για τα αίτια της φωτιάς στην Πεντέλη, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της πυροσβεστικής. Αλλά δεν αποκλείεται ο εμπρησμός».

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στη φωτιά στην Πεντέλη.

Μέγαρα: Σπίτι στις φλόγες και καμένες δασικές και γεωργικές εκτάσεις

Δύσκολη ήταν η μάχη και στην περιοχή των Μεγάρων, όπου ξέσπασε πυρκαγιά το μεσημέρι της Τετάρτης και κατέκαψε εκτάσεις δασικές και γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του OPEN, μονοκατοικία άρπαξε φωτιά, με το εξωτερικό της να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Παπαγιαννέικα και Ζάχουλη. Μάλιστα, όπως μετέδωσε η Γεωργία Λαγού στο OPEN, ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε σε κέντρο υγείας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Η φωτιά ξέσπασε, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στις 13:41 ενώ στις 14:35 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι μέσω του σχετικού μηνύματος.

Τα τρία πύρινα μέτωπα στη Σαλαμίνα

Καλύτερη εικόνα παρουσίασαν το βράδυ της Τετάρτης και τα μέτωπα στη Σαλαμίνα, όπου συνολικά ήταν τρία.

Στην περιοχή είχε δοθεί και εντολή για απομάκρυνση κατοίκων από τους πρόποδες του Ευριπίδειου Θεάτρου και από τις οδούς Αγίου Νικολάου και Αγίου Θεράπωντος.

Υπόνοιες του δημάρχου Σαλαμίνας για εμπρησμό
O δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε βέβαιος πως οι τρεις ταυτόχρονες πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίο γεγονός και άφησε σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό.

«Αυτή την εικόνα έχω, τρία διαφορετικά μέτωπα, δίπλα στο κέντρο της πόλης, έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης για να μην έχουμε προβλήματα. Λίγες δεκάδες μέτρα είναι η φωτιά μακριά από τα σπίτια. Δεν έχουμε εικόνα ακόμα για καμένα σπίτια ή αυτοκίνητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο στόχος είναι να εκκενωθεί η περιοχή εγκαίρως για την ασφάλεια του κόσμου. Δεν με προβληματίζει το τριπλό μέτωπο είμαι σίγουρος τι συμβαίνει. Είδαμε φωτιά το ένα μέτωπο και αμέσως απέναντι στον άλλο λόφο ξέσπασε η άλλη», πρόσθεσε.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

 

To Top