Χάντερσφιλντ vs Νότιγχαμ, το πλουσιότερο παιχνίδι ποδοσφαίρου

Μετά από 23 χρόνια, η Νότιγχαμ Φόρεστ διεκδικεί την επιστροφή της στην «Γη της επαγγελίας» της Premier League.

Η αγγλική ομάδα, ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη από τις 18 Μαΐου 2017, απέχει μόλις «μια ανάσα» από την επάνοδό της στα «μεγάλα σαλόνια» του αγγλικού ποδοσφαίρου. Για να τα καταφέρουν, οι «κόκκινοι» πρέπει να κάνουν το αποφασιστικό βήμα, σήμερα το απόγευμα (29/5, 18:30) στο Γουέμπλεϊ, όπου θα αντιμετωπίσουν την Χάντερσφιλντ στον τελικό των Playoffs της Championship.

Το πλουσιότερο παιχνίδι ποδοσφαίρου

Σε αυτό που αποκαλείται το «πλουσιότερο παιχνίδι στο ποδόσφαιρο», λόγω των οικονομικών κινήτρων που προσφέρονται για τους νικητές.

Ένα παιχνίδι βέβαια που δεν περιλαμβάνει καμία από τις ομάδες που όλοι συνήθως αναφέρουν ως πλούσιες και διάσημες, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Λίβερπουλ, η Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μάντσεστερ Σίτι κ.λ.π., αλλά οι δύο ομάδες που καταλαμβάνουν τις θέσεις 3-6 στην Championship.

Ωστόσο, η οικονομική αυτή «ένεση» δεν προέρχεται απευθείας ούτε από την EFL ούτε από την Premier League, με τους νικητές του πρωταθλήματος να λαμβάνουν 100.000 λίρες (117.930 ευρώ) και εκείνους που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση να κερδίζουν 50.000 λίρες (58.970 ευρώ).

Το χρηματικό κίνητρο των νικητών των playoffs προέρχεται από τηλεοπτικά δικαιώματα, συμφωνίες χορηγιών και νέες ροές εσόδων, ως αποτέλεσμα της νέας θέσης τους στη μεγάλη κατηγορία.

Όπως είναι γνωστό, δισεκατομμύρια λίρες διανέμονται μεταξύ των ομάδων που αγωνίζονται στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας, με συνέπεια η επικράτηση στον τελικό των playoffs της Championship και η άνοδος στην Premier League να αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες, αν και διαφέρει από εποχή σε σεζόν.

Το 2020, η Deloitte ανέφερε ότι η νίκη στον τελικό των playoffs θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα από 135 εκατομμύρια λίρες (159,21 εκατ. ευρώ) έως 265 εκατομμύρια λίρες (312,52 εκατ. ευρώ), ανάλογα με το αν μια προβιβασμένη ομάδα μπορεί να αποφύγει τον άμεσο υποβιβασμό την προσεχή σεζόν.

Έτσι έφτασαν στον τελικό

Η Νότιγχαμ Φόρεστ και η Χάντερσφιλντ αναζητούν μία θέση στην Premier League, αυτήν που μέσω πρωταθλήματος εξασφάλισαν η Φούλαμ του Μάρκο Σίλβα, ως πρωταθλήτρια, αλλά και η Μπόρνμουθ, της οποίας η νίκη επί της Φόρεστ στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της σεζόν, της επέτρεψε να τερματίσει δεύτερη.

Η Χάντερσφιλντ τερμάτισε τρίτη και «έκλεισε» τη θέση της στην καταληκτική αναμέτρηση του Γουέμπλεϊ, χάρη στη νίκη με συνολικό σκορ 2-1 επί της Λούτον στους ημιτελικούς των Playoffs.

H Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία κατετάγη 4η στην Championship, νίκησε 2-1 στο Σέφιλντ την-5η- Γιουνάιτεντ, αλλά έχασε με το ίδιο σκορ στο «Σίτι Γκράουντ», πριν επικρατήσει 3-2 στη διαδικασία των πέναλτι, χάρη στις τρεις αποκρούσεις του τερματοφύλακα, Μπρις Σαμπά.

Η συναρπαστική σεζόν της Νότιγχαμ Φόρεστ

Ήταν μια συναρπαστική σεζόν για τη Νότιγχαμ Φόρεστ, που σημείωσε μερικά απίστευτα αποτελέσματα μετά την έλευση του Στιβ Κούπερ στον πάγκο της. Το θράσος, το πάθος, το ομαδικό πνεύμα και η αποφασιστικότητα είναι οι αξίες που οδήγησαν τη Νότιγχαμ Φόρεστ σε αυτόν τον τελικό.

Αφού… τρόμαξε τα «μεγάλα ονόματα» στο Κύπελλο Αγγλίας, μέχρι τα προημιτελικά, αισιοδοξεί ότι στον τελικό με τη Χάντερσφιλντ θα συνεχίσει να μεγαλώνει την ιστορία της, θέλοντας να δείξει ότι η Premier League παραμένει στο DNA της, έχοντας κατακτήσει τον πιο πρόσφατο τίτλο της στην κορυφαία κατηγορία (όταν δεν ήταν ακόμα Premier League) το 1978.

Ο τελευταίος τίτλος και οι ευρωπαϊκοί θρίαμβοι

Ήταν 22 Απριλίου 1978, όταν η Νότιγχαμ Φόρεστ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας, για πρώτη και μοναδική φορά στην Ιστορία της. Μια πραγματική επιτυχία για την ομάδα του αείμνηστου, Μπράιαν Κλαφ (ανέλαβε τη Νότιγχαμ το 1975), δεδομένου ότι ήταν «νεοφώτιστη», έχοντας καταταγεί μάλιστα τρίτη στη Β΄ κατηγορία.

Μια εκπληκτική διαδρομή που δεν τελείωσε με τον τίτλο της πρωταθλήτριας Αγγλίας, αλλά συνεχίστηκε γι’ ακόμη δύο σεζόν, καθώς η Φόρεστ κατέκτησε το επόμενο έτος το Κύπελλο Πρωταθλητριών, επικρατώντας 1-0 της Μάλμε, με γκολ του Φράνσις, στον τελικό που έγινε στο Μόναχο, παρουσία 57.500 θεατών. Μάλιστα, οι «κόκκινοι» επανέλαβαν το συγκεκριμένο επίτευγμα ένα χρόνο μετά, επικρατώντας αυτή την φορά 1-0 του Αμβούργου στη Μαδρίτη, με γκολ του Ρόμπερτσον, μπροστά σε 51.00 θεατές. Από τότε κατέκτησε μόλις δύο League Cup, το 1989 και το 1990.

Το μοναδικό κατόρθωμα

Αυτό που κατάφερε η ομάδα από την Βόρεια Αγγλία, δεν έχει προηγούμενο. Καμία ομάδα στην Ευρώπη δεν κατάφερε κάτι ανάλογο, καμία στην Ευρώπη δεν έχει να παρουσιάσει περισσότερα Κύπελλα Πρωταθλητριών από εθνικά πρωταθλήματα.

Η Νότιγχαμ ιδρύθηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα (1865) και στα πρώτα χρόνια της ήταν μέλος της κορυφαίας κατηγορίας, ενώ γνώρισε αρκετούς υποβιβασμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός στην τρίτη κατηγορία. Έμεινε 33 χρόνια μακριά από την ελίτ, μέχρι που επέστρεψε το 1958.

Παρέμεινε 15 σεζόν εκεί με μια παρένθεση το 1967, μέχρι την αγωνιστική περίοδο 71/72, όπου «έπεσε» στη δεύτερη κατηγορία, περνώντας εκεί πέντε χρόνια πριν από την επίτευξη των κορυφαίων επιτυχιών της.

Η άφιξη του Μπράιαν Κλαφ

Ο Μπράιν Κλαφ έφτασε στο Νότιγχαμ τον Ιανουάριο του 1975, έχοντας απολυθεί από την πρωταθλήτρια Λιντς, μετά από μόλις 44 ημέρες συνεργασίας. Αλαζόνας και αυταρχικός όλη τη ζωή του, την ημέρα της απόλυσής του είπε μία από αυτές τις θρυλικές «ατάκες» του για το ποδόσφαιρο: «Σήμερα είναι μια πολύ κακή ημέρα για την… Λιντς».

Στην πρώτη σεζόν του, έμεινε εκτός ανόδου. Όμως, την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1976-77), η ομάδα άρχισε να… τρέχει, εξασφαλίζοντας την άνοδο. Τη σεζόν 1977-78, στην επιστροφή της στην ελίτ, η ομάδα ενισχύθηκε με παίκτες χαμηλού προφίλ, ίσα-ίσα για να μείνει στην κατηγορία. Αλλά αυτά δεν ήταν τα σχέδια του Κλαφ. Η Νότιγχαμ έκανε μια υπέροχη σεζόν, κατακτώντας το League Cup και το πρωτάθλημα. Στο πρωτάθλημα δεν έχασε κανένα παιχνίδι από τον Νοέμβριο, μένοντας αήττητη μέχρι τον Δεκέμβριο της επόμενης σεζόν. Πέρασε περισσότερο από έναν χρόνο και 42 παιχνίδια χωρίς να χάσει, ένα ρεκόρ που δεν «άλλαξε χέρια» μέχρι το 2004. Αυτό ήταν το πρώτο και μέχρι σήμερα τελευταίο πρωτάθλημα της Νότιγχαμ. Όμως, τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα, αφού τη σεζόν 1978-79 κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, επικρατώντας στον τελικό της Μάλμε.

Η σεζόν 1979-80 άρχισε με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Super Cup στη Βαρκελώνη, η Νότιγχαμ έπαιξε στο Διηπειρωτικό Κύπελλο και στο πρωτάθλημα υποχώρησε στην πέμπτη θέση. Όμως βρέθηκε ξανά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αυτή την φορά απέναντι στο Αμβούργο στη Μαδρίτη.

Το 1993, στην 18η σεζόν του Κλαφ, η ομάδα υποβιβάστηκε. Ο Κλαφ έφυγε από την ομάδα και το ποδόσφαιρο. Την σεζόν 1998-99 η Φόρεστ έπαιξε για τελευταία φορά στη μεγάλη κατηγορία…

To Top