ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χάσαμε τη Βραζιλία όβερ… Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ

Άρχισε το… ξεκαθάρισμα στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS συμμετέχει σε αυτήν τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

ΚροατίαΒραζιλία 1-1 (4-2 πεν.)

Χάσαμε τη Βραζιλία όβερ… Όταν δεν θες να ρισκάρεις τα πάντα και καταλήγεις να τα ρισκάρεις όλα στη διαδικασία των penalties, τότε αποκλείεσαι και πας σπίτι σου. Η ευρωπαϊκή τακτική, λέγεται έτσι, γιατί έχει ανθίσει στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και οι κροάτες όταν είδαν φως, μπήκαν και «διέλυσαν» το σπίτι των βραζιλιάνων. Ένα παιχνίδι με ξεκάθαρο φαβορί , έγινε η χαρά της τακτικής. Κομμένο και ραμμένο για την κροατική ομάδα, που δεν πιέστηκε, κράτησε μπάλα, επέβαλε ρυθμό, χωρίς να ενοχληθεί από κανέναν.

Έφτασε να τελειώσει το ματς ο Μόντριτς γιατί δεν χρειάστηκε να τρέξει περισσότερο απ’ όσο θα άντεχε. Είναι απίστευτη η λογική της τακτικής των βραζιλιάνων. Η πινελιά του προπονητή της Βραζιλίας , στο πρώτο ημίχρονο, ήταν να «ανεβάσει» τον Ντανίλο από αριστερά στο κέντρο, όταν «χτιζόταν » επίθεση, για να υπάρχει πάντα ελεύθερος παίκτης για να υποδεχθεί τη μπάλα. Τι κατάφερε;

Να δώσει διάδρομο στους κροάτες για να βγαίνουν από αριστερά. Χαλαροί στην επίθεση, με στιγμές μέσα στο παιχνίδι, χωρίς κυριαρχία στο κέντρο, με αναμονή στην άμυνα, όταν έκανε επίθεση η Κροατία, καμία πίεση στη πρώτη μπάλα, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κάποιο λάθος και κενούς χώρους που δεν φανταζόντουσαν ποτές οι κροάτες ότι θα έβρισκαν. Πήγαν να παίξουν σαν να ήταν σίγουροι ότι θα βάλουν γκολ και θα λήξει το παιχνίδι. Το γκολ το έβαλαν. Το ταμπούρι στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης ήταν εκτός λογικής.

Δέχθηκαν τέρμα σε αντεπίθεση , δύο λεπτά πριν λήξει ο αγώνας, με μηδενικά περιθώρια αντίδρασης, ευελπιστώντας ότι θα κερδίσουν στα penalties. Το ματς της Κροατίας με την Ισπανία δεν το είδαν; Έπεσαν πάνω σε έναν τερματοφύλακα που δεν είχε σκοπό να χάσει. Τους το απέδειξε και τους απέκλεισε. Η Κροατία αυτή είναι, αυτό το ποδόσφαιρο παίζει , μ’ αυτό θα πορευτεί στη συνέχεια. Καμία έκπληξη. Ο Μόντριτς έπαιξε πίσω από το φορ , σε διάταξη 4-2-3-1, με τον Μπρόζοβιτς και τον Κόβασιτς να κλείνουν έξω από την περιοχή.

Όταν η μπάλα πήγαινε σε Βινίσιους ή Ραφίνια, υπήρχε τριπλό μαρκάρισμα. Εξαφάνισαν κάθε κίνδυνο από εκεί. Όταν άλλαξαν την τακτική τους μετά το γκολ, έγιναν πιο επιθετικοί και βρήκαν  μια ασύνδετη Βραζιλία, παρότι είχε μείνει κάτω από το κέντρο. Ισοφάρισε και στη συνέχεια πήρε την πρόκριση.  Η Βραζιλία κατάφερε να αποδείξει ότι έχει πάψει να πιστεύει στον εαυτό της.

Αντιγραφέας  μιας άλλης σχολής , που δεν μπορεί να την εφαρμόσει, έχει αλλάξει το DNA της για χάρη τροπαίων. Μόνο που ο αντιγραφέας δεν μπορεί να φτιάξει κάτι καλύτερο από το πρωτότυπο. Στο συγκεκριμένο αγώνα , το πρωτότυπο ήταν η Κροατία. Η Βραζιλία ας φτιάξει ομάδα για την επόμενη διοργάνωση. Όσο προσπαθούν να παίξουν όπως στην Ευρώπη, τόσο θα αποκλείονται από ευρωπαϊκές ομάδες.

Ολλανδία – Αργεντινή 2-2 (3-4 πεν.)

Εξαιρετικό, φανταστικό, εντυπωσιακό, τρομερό, τέλειο. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο που αρέσει, που συγκινεί, που κάνει τις μάζες να παθιάζονται γι’ αυτό. Τι να πρωτοθαυμάσεις από ένα ματς. Την εναλλαγή του σκορ; Το πάθος μέχρι το τέλος της παράτασης; Τον τρόπο που έγινε η ισοφάριση; Το πώς φτάσανε να παίζουν την πρόκριση μέχρι το τελευταίο πέναλτυ; Όλα ήταν ποδοσφαιρικά φτιαγμένα. Αργεντινή και Ολλανδία μας πρόσφεραν έναν πραγματικό αγώνα Μουντιάλ. Τέτοια παιχνίδια ανεβάζουν το ενδιαφέρον στα ύψη.

Στη μνήμη θα μείνει το γκολ του τελευταίου λεπτού των καθυστερήσεων. Μία κομπίνα που θα προσπαθήσουν πολλοί να μιμηθούν στα πρωταθλήματα , που θα ακολουθήσουν. Εδώ όμως έπαιξε ρόλο το χρονικό σημείο που εφαρμόστηκε. Αγώνας  που μοιράστηκαν οι δύο ομάδες από ένα ημίχρονο. Στο πρώτο η Αργεντινή είχε την υπεροχή, ευτύχησε να προηγηθεί, με έμπνευση του Μέσι, αμυντικά κράτησε τους ολλανδούς μακριά από την εστία τους , γενικά είχε τον έλεγχο του αγώνα. Στο δεύτερο ημίχρονο, μετά το 2-0, οι ολλανδοί άλλαξαν τακτική, φόρτωσαν την επίθεση με υψηλόσωμους παίκτες και άρχισαν τις σέντρες.

Μία τακτική που δεν την περιμένεις από ολλανδούς, αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ισοφάρισαν ,πήγαν το παιχνίδι στην παράταση, ήταν ήδη κουρασμένοι από την υπερπροσπάθεια. Η καλύτερη επιλογή τους ήταν να φτάσουν στα πέναλτυ και να παίξουν εκεί την πρόκριση. Το τρέξιμο τους και η αυτοθυσία τους για την ισοφάριση θα μου μείνει ως παράδειγμα για το όταν μια ομάδα θα πρέπει να κυνηγήσει ένα αποτέλεσμα. Η Αργεντινή πέρασε ένα πολύ δύσκολο εμπόδιο και βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το τουρνουά.

Η επόμενη αντίπαλος δεν φοβίζει αλλά δεν μπορούν να είναι ήσυχοι. Όλα θα παιχτούν σε ένα ενενηντάλεπτο , μπορεί και παραπάνω , για την παρουσία στον τελικό. Χωρίς να είναι υπερομάδα, καταφέρνει και προχωράει για το στόχο της. Η ώρα Μέσι μπορεί να είναι τώρα.

To Top