ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χαλβατζάκης: “Αντίθετοι στα κλειστά πρωταθλήματα με τα πολυετή συμβόλαια

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό AllStar Basket και μίλησε για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, το έργο της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος και τις σχέσεις της λίγκας με την ΕΟΚ.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

– Ο ΕΣΑΚΕ συμμετέχει ως μέτοχος στο Basketball Champions League. Δεν είναι κάπως παράδοξο το γεγονός ότι τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της ελληνικής λίγκας, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, θα βρίσκονται… απέναντι; 

«Δεν το βλέπουμε ως κάτι άμεσα ανταγωνιστικό. Εξάλλου, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει όπως νομίζει. Βέβαια η προσωπική μου άποψη είναι τελείως αντίθετη με τα κλειστά πρωταθλήματα και τα πολυετή συμβόλαια.

Η δε όποια παρουσία – εκπροσώπηση των ομάδων μας στα διεθνή πρωταθλήματα πρέπει να προέρχεται από την κατάταξη τους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Διότι σε διαφορετική περίπτωση παύει τελείως η αιτία της συμμετοχής τους σε αυτό και εν τέλει η λειτουργία της ίδιας της Λίγκας. Με βρίσκει λοιπόν απόλυτα σύμφωνο η λογική του Basketball Champions League, οι ίδιες όμως οι ομάδες μας εντέλει θα αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους ή μη.

Περαιτέρω,  η FIBA έχει αναγνωρίσει και επίσημα την αναγκαιότητα ύπαρξης των λιγκών. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό διότι δημιουργείται μια εσκεμμένη παραπληροφόρηση από κάποια κέντρα,  ότι δηλαδή δεν έχουν υπόσταση οι λίγκες κλπ…

Η ίδια η Παγκόσμια Ομοσπονδία, λοιπόν, όχι μόνο αναγνωρίζει επίσημα, μέσα στα καταστατικά της κείμενα την ύπαρξη των λιγκών, αλλά τις θεωρεί σημαντικό κρίκο  στην λειτουργία του συστήματος. Τις εντάσσει μέσα στα όργανα της.

Δεν μιλάω μόνο για το Champions League όπου η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας  είναι 50-50, η δε λήψη αποφάσεων στο Δ.Σ. απαιτεί πλειοψηφία 75%. Αλλά αναφέρομαι, επίσης, στα κεντρικά όργανα λήψης αποφάσεων αλλά και στα όργανα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας όπου οι εθνικές λίγκες συμμετέχουν με συγκεκριμένο αριθμό στο Δ.Σ. της Fiba Europe. Επομένως οι προθέσεις της FIBA σε ό,τι αφορά τις εθνικές λίγκες είναι τελείως ξεκάθαρες!

To Top