Χαλκιδική: Αστυνομικοί ως… λουόμενοι για τους κλέφτες της ξαπλώστρας!

Αστυνομικούς ακόμα και σε ρόλο λουόμενου, συνεχείς περιπολίες, μπαράζ ελέγχων με ραντάρ σε κεντρικές αρτηρίες, σαφάρι κατά της ελεύθερης κατασκήνωσης και του παρεμπορίου, στην Χαλκιδική. Αυτά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, για την καλοκαιρινή περίοδο, με στόχο την προστασία τόσο των τουριστών, όσο και των μόνιμων κατοίκων.

Το περίμενες 4 χρόνια! Ήρθε η στιγμή να απολαύσεις το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Stoiximan.gr! Αμέτρητα Στοιχήματα και πλούσιο παιχνίδι κάθε μέρα! 

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ από την Voria.gr:

Bασική επιδίωξη του σχεδιασμού, που εφαρμόζεται ήδη, είναι κυρίως η μείωση των κλοπών, ενώ είχε προηγηθεί η πλήρης χαρτογράφηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στο νομό Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον Διευθυντή στην Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, Ταξίαρχο Αθανάσιο Μπασιούκα.

Την καλοκαιρινή περίοδο οι δράστες βάζουν στο στόχαστρό τους κυρίως τις παραλίες και τα τουριστικά καταλύματα. Οι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την απουσία των λουόμενων τη στιγμή που κάνουν μπάνιο, «αδειάζουν» τις τσάντες, αφαιρώντας χρήματα και προσωπικά αντικείμενα. Σε διαφορετική περίπτωση «πιάνουν στον ύπνο», τους τουρίστες, οι οποίοι κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες ή αφήνουν τα πράγματά τους αφύλαχτα.

Για την προστασία των λουόμενων και φέτος το καλοκαίρι, αστυνομικοί βρίσκονται στις παραλίες, προσποιούμενοι τους λουόμενους. Εκεί… δεν απολαμβάνουν τόσο το μπάνιο τους και την παραλία, αλλά έχουν υποχρέωση να παρακολουθούν και να επέμβουν, εάν χρειαστεί, για να πιάσουν αυτούς που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους, τα πράγματα των τουριστών.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται και περιπολίες στις ακτές και στις παραλίες για την πρόληψη των κλοπών σε βάρος των παραθεριστών. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπασιούκας μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην περιοχή της Κασσάνδρας (Καλλιθέα, Πευκοχώρι) καθώς και της Σιθωνίας.

Μεγάλη μείωση των κλοπών σε οικίες την χειμερινή περίοδο

Μέσα στους στόχους του σχεδιασμού της ΕΛΑΣ είναι να μειωθούν και να αποφευχθούν τα κρούσματα κλοπών στις οικίες. Οι δράστες «χτυπούν» τους χειμερινούς μήνες σε κλειστές εξοχικές κατοικίες ιδιαίτερα σε Καλλικράτεια και Μουδανιά. Πρόκειται για άτομα, κυρίως Ρομά, τα οποία φτάνουν από τη Θεσσαλονίκη, εντοπίζουν και «αδειάζουν» τις οικίες.

Ήδη, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντής, έχει καταγραφεί μεγάλη μείωση των περιστατικών που φτάνει ακόμα και το 45%. To 2017 σημειώθηκαν 750 περιστατικά κλοπών, έναντι 1.200 το 2016, ενώ το τετράμηνο Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2017 486 κλοπές έναντι 575 το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Οι αστυνομικές Αρχές συνεργάζονται στενά με τους τοπικούς φορείς με στόχο τον συντονισμό δράσεων. Επίσης διοργανώνονται ενέργειες από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Εμπορικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής για την ενημέρωση κατοίκων, επισκεπτών και επιχειρηματιών.

Αυτό, που προβληματίζει το Επιμελητήριο και ασκεί πιέσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση είναι το παρεμπόριο το οποίο προκαλεί μεγάλο πλήγμα στους τζίρους των τοπικών επιχειρήσεων.

Ποτίδαια και Νικήτη τα δύσκολα κυκλοφοριακά σημεία

Η Αστυνομική Διεύθυνση και αυτό το καλοκαίρι έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη μετακίνηση προς την Χαλκιδική. Ήδη, τα τμήματα Τροχαίας έχουν εφοδιαστεί με επιπλέον ραντάρ.

Οι έλεγχοι για τροχονομικές παραβάσεις, ιδίως για μέθη, αυξήθηκαν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή, Ταξίαρχο Αθανάσιος Μπασιούκας, σχεδόν καθημερινά, συλλαμβάνονται ένας με δύο οδηγοί υπό την επήρεια μέθης.

Τα δύο σημεία στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής που προβληματίζουν τις αστυνομικές αρχές και για τα οποία λαμβάνονται ιδιαίτερες ρυθμίσεις, είναι το φανάρι της Νικήτης καθώς και το ένα χιλιόμετρο στον δρόμο Μουδανιά-Ποτίδαια, όπου οι δύο λωρίδες, γίνονται μία.

«Το αστυνομικό προσωπικό βρίσκεται σε καίρια σημεία του οδικού άξονα και σε  διασταυρώσεις, ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις οι οποίες σε μερικά σημεία λόγω του όγκου των οχημάτων θα είναι αναπόφευκτες», επισημαίνει από την πλευρά του ο Αστυνόμος Β’ Πέτρος Τάνος, προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι τροχονομικοί έλεγχοι αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από συνεργεία της τροχαίας και την Ομάδα Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων(ΟΕΠΤΑ). Σύμφωνα με τον κ. Τάνο, «ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στις επικίνδυνες παραβάσεις από τις οποίες προκαλούνται τροχαία ατυχήματα όπως είναι η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα, η επικίνδυνη προσπέραση, η παραβίαση διπλής διαχωριστικής γραμμής κλπ».

Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ και φέτος η ελεύθερη καταστήνωση

Μέσα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό περιλαμβάνονται και οι έλεγχοι για την παράνομη ελεύθερη κατασκήνωση. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκε δράση απομάκρυνσης παράνομης τοποθέτησης σκηνών από την περιοχή Καβουρότρυπες. Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή απομακρύνθηκαν οι σκηνές και βεβαιώθηκε μια παράβαση.

Ανάλογες επιχειρήσεις πρόκειται να οργανωθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε παραλιακές περιοχές των δήμων Αριστοτέλη, Σιθωνίας, Κασσάνδρας, Πολυγύρου και Ν. Προποντίδας.

Κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 290 έλεγχοι κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και είχαν συλληφθεί 57 άτομα για παράνομη ελεύθερη κατασκήνωση.

Επιπλέον αστυνομικοί το καλοκαίρι στην Χαλκιδική

Σύμφωνα με τον κ.Τάνο, ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει να υλοποιείται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός με στόχο την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής με αστυνομικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής θα ενισχυθεί αρχικά κατά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου με 18 αστυνομικούς από αστυνομικές Υπηρεσίες, κυρίως, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και με 16 δόκιμους αστυφύλακες.

Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, σύμφωνα με τον κ. Τάνο, «θα τοποθετηθούν σε όλες σχεδόν τις Υπηρεσίες, ειδικότερα όμως θα δοθεί βαρύτητα στα Αστυνομικά Τμήματα Κασσανδρείας, Σιθωνίας και Καλλικράτειας, καθόσον οι περιοχές που αστυνομεύουν παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση την καλοκαιρινή περίοδο».

Σε επιχειρησιακό επίπεδο συγκροτούνται καθημερινά μικτά συνεργεία ελέγχων από τα περιπολικά των αστυνομικών Τμημάτων, της Τροχαίας της Ασφάλειας και του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης.

Ειδικές επιχειρησιακές ομάδες  (Ο.Π.Κ.Ε., ΔΙ.ΑΣ. Ο.Ε.Π.Τ.Α.), εφαρμόζουν ειδικό σχέδιο πρόληψης εγκληματικότητας και παραβατικότητας, πραγματοποιώντας ελέγχους σε περιοχές όπου παρατηρούνται κυρίως κλοπές και άλλες παραβατικές συμπεριφορές.

Η αστυνομική δύναμη της Χαλκιδικής

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής ανήκουν διοικητικά 7 Αστυνομικά Τμήματα (1 από τα οποία αστυνομεύει την Αθωνική Πολιτεία – Άγιο Όρος), 2 Τμήματα Τροχαίας, 1 Τμήμα Ασφάλειας, 1 Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης και 1 Αστυνομικός Σταθμός.

Κάθε 24ωρο διατίθενται από το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών 45-50 περίπου εποχούμενες περιπολίες σε όλο τον νομό Χαλκιδικής.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί, επίσης, ο Θεσμός της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ) για τις απομακρυσμένες περιοχές και δύο Τοπικοί Αστυνόμοι στις Κοινότητες Χανιώτης και Γαλάτιστας.

Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ.), επίσης που περιπολεί κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές, επιτελεί σημαντικό επικοινωνιακό έργο διευθετώντας μικροπροβλήματα ή εξυπηρετώντας καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Ενημερώνει τους ηλικιωμένους ώστε να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης από επιτηδείους και προβαίνει για το σκοπό αυτό στη διανομή συμβουλευτικών φυλλαδίων.

Τους θερινούς μήνες η Κινητή Αστυνομική Μονάδα διανέμει στους τουρίστες φυλλάδια τουριστικού περιεχομένου και  συμβουλές σε έντυπο υλικό ώστε να μην πέφτουν θύματα κλοπών.

 

To Top