Χαλκιδική: Σε… αναμμένα κάρβουνα για τον τουρισμό λόγω του πολέμου

Προβληματισμός σχετικά με την εμφάνιση μικρού αριθμού ακυρώσεων, αλλά ταυτόχρονα ψυχραιμία και αναμονή εν όψει των μελλοντικών εξελίξεων, με τις επόμενες εβδομάδες να αναμένονται καθοριστικές σχετικά με την τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική από την ανατολική -και όχι μόνο- Ευρώπη, το καλοκαίρι του 2022.

Παρόλα αυτά η επιβολή σκληρών οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, μετά τη στρατιωτική  εισβολή και τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία παρακολουθείται στενά από τους επιχειρηματίες και κυρίως τους ξενοδόχους και συναφείς με τον τουρισμό κλάδους στην Χαλκιδική και άλλους δημοφιλείς – κυρίως σε Ρώσους και Ουκρανούς επισκέπτες – προορισμούς, στη Βόρεια Ελλάδα.

” Από σήμερα η κατάσταση όσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, είναι δύσκολη για την Ευρώπη και όλη την υφήλιο, προφανώς και τουριστικά ! Όλα έχουν “παγώσει” και υπάρχουν περιορισμένες ακυρώσεις προκρατήσεων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη ζώνη, κάτι το αναμενόμενο εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων. Ο χρόνος που θα επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα  – μερική ή ολική –  θα δείξει και πώς θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν,  και είναι θετικό ότι  έχουμε περιθώριο ανάκαμψης έως τον Μάϊο, οπότε και κλείνονται τα περισσότερα πακέτα, κυρίως από την ρωσική αγορά”, ανέφερε σε αποκλειστική του δήλωση στο thesstoday.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γρηγόρης Τάσσιος.

To 2021 τη Χαλκιδική κι άλλους προορισμούς στη χώρα μας , βάσει των στοιχείων, επισκέφτηκαν 750.000 Ρώσοι τουρίστες και 250.000 Ουκρανοί. Μεγέθη, που αν η σεζόν του 22 επανέλθει σύντομα σε ομαλότητα, αναμένεται να ξεπερασθούν το 2022.

Επίσης το 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία ξεπέρασαν στη χώρα μας τα 115 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 είχαν ξεπεράσει τα 433 εκατ. ευρώ. Οι Ουκρανοί τουρίστες μέχρι και πριν από την πανδημία διαρκώς αυξάνονταν για την Ελλάδα, καθώς το 2019 ήταν πάνω από 445 χιλιάδες, και μόνο το 2020 έπεσαν στις 19 χιλιάδες λόγω πανδημίας και περιορισμών που τέθηκαν.

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξενοδόχων κος Αλέξανδρος Βασιλικός, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο ΑΠΕ – ΜΠΕ,  ανέφερε ότι οι όποιες επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο όσον αφορά στη Ρωσία και τα συναφή κράτη ” εντοπίζονται σε κάποιους ξενοδόχους που έχουν αποκλειστικά συμβόλαια με Ρώσους”, Εκφράζει όμως την πίστη του ότι αυτοί θα έχουν τον χρόνο να αναδιαρθώσουν τις αγορές που θα απευθυνθούν για να προσελκύσουν πελάτες.

Σαφής ένδειξη του κρίσιμου παράγοντα που αποτελεί η τουριστική αγορά της Ρωσίας και Ανατολικής Ευρώπης ευρύτερα, για τον εμπορικό και επιχειρηματικό κλάδο της Βορείου Ελλάδας.

“Είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε το οτιδήποτε και προς το παρόν ο πόλεμος που συγκλονίζει την ανθρωπότητα με κόστος την απώλεια της ζωής αμάχων μας έχει συγκλονίσει. Συνεπώς, είναι πολύ πρόωρη η οποιαδήποτε αναφορά στις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στον τουρισμό της Κασσάνδρας και γενικότερα στη Χαλκιδική, μια μακρά εξέλιξη των συγκρούσεων. Το επόμενο 20ήμερο εκτιμώ ότι θα υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα όσον αφορά στον τουριστικό κλάδο και τις κρατήσεις από τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης”,  επισήμανε από την πλευρά της στο ThessToday.gr η Δήμαρχος Κασσάνδρας  κα Αναστασία Χαλκιά.

Πηγή: thesstoday.gr

To Top