ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Χαριζάνης: “Οργανωμένη προσπάθεια να θωρακίσουμε τον Άρη”

Ο ειδικός παθολόγος, Γιάννης Χαριζάνης μίλησε με αφορμή την πρωτοβουλία της ΚΑΕ Άρης για την διαχείριση άγχους που ξεκίνησε για τους κιτρινόμαυρους καλαθοσφαιριστές.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92.8:

Στον Άρη γίνεται μία πολύ οργανωμένη και με συνέπεια προσπάθεια για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε την ομάδα καθ’όλη την διάρκεια της σεζόν για να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση των παικτών. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και την επικοινωνία που είχε μαζί μου ο κόουτς ο οποίος με τιμάει και με την προσωπική του φιλία είχα και εγώ χθες μία παρουσία στο γήπεδο στην διάρκεια της προπόνησης. Είπαμε δύο-τρία πράγματα αρχικά, εισαγωγικά. Σήμερα ξεκίνησα ήδη τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους παίκτες, το οποίο θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με σκοπό να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το άγχος που δημιουργείτε από τα συνεχόμενα παιχνίδια αλλά και αυτό το οποίο ονομάζουμε μεταβολικό στρες. Αφενός και πρωτίστως στο κομμάτι της στήριξης, της φυσικής του υγείας αλλά και στο κομμάτι ψυχολογικής διαχείρισης των καταστάσεων.

Η δική μου συνεισφορά στον σύλλογο είναι να μπορούμε να διαχειριζόμαστε θέματα και καταστάσεις που προκύπτουν από αυτό που ονομάζουμε μεταβολικό στρες. Δεν έχει γίνει άλλη φορά, προφανώς στον Άρη αυτό αλλά και στο σύγχρονο ελληνικό μπάσκετ να αντιμετωπίζουμε τον αθλητή σαν οντότητα και όχι αποκλειστικά σαν ένα ανθρώπινο εργαλείο το οποίο χτυπάει την μπάλα στο παρκέ. Ο αθλητής έχει τον δικό του κόσμο, έχει έναν κόσμο μέσα και έξω από το γήπεδο και όλο αυτό θέλουμε να το συνθέσουμε για να μην υπάρχουν μεταβολές του σώματος. Αυτό έχει να κάνει με την διατροφή, με το επίπεδο της προπόνησης και της ανάρρωσης. Έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες που εμείς έχουμε περιμετροποιήσει με τον κόουτς και βρισκόμαστε στο στάδιο να το εξατομικεύσουμε.

Για το τι θέλει να μαθαίνει από τους παίκτες είπε:

Θέλω να μαθαίνω για οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει οργανικά και ψυχολογικά των παίκτη. Αυτό το οποίο τον ενδιαφέρει και αυτό το οποίο σκέφτεται. Αυτό είναι το οποίο θέλουμε να διαχειριστούμε με βάση βέβαια και τις αιματολογικές εξετάσεις και όλα τα υπόλοιπα τεστ.

Για τον Χάνικατ είπε:

Στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα και όχι μόνο στο μπάσκετ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτές που καταλήγουν στο σύνδρομο το καταθλιπτικό το οποίο λέμε είτε σε κάποιο άλλο σύνδρομο που μπορεί να επηρεάζουν τον ψυχισμό του παίκτη. Αυτό που μας ενδιαφέρει στην ομάδα είναι να υπάρχει προσήλωση στους στόχους.

Παρακολούθησα και σήμερα την προπόνηση, έχω ξεκινήσει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους παίκτες. Στην προετοιμασία στην Καστοριά θα είμαι και εγώ λίγες μέρες εκεί για να βοηθήσω στην διαδικασία την οποία ξεκινήσαμε. Γενικότερα θα είμαι σε στενή συνεργασία, επικοινωνία και παρακολούθηση με τον κόουτς και με το υπόλοιπο τεχνικό team και φυσικά με τους αθλητές.

Σε περίπτωση που δει κάποια περίεργη συμπεριφορά είπε:

Υπάρχουν διαφορετικοί τύπου και τρόποι για επιστημονικές προσεγγίσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε τους τρόπους αλλά θέλω εννοείται να χρησιμοποιήσουμε κάποιους από αυτούς αλλά αν τυχόν συμβεί υπάρχουν τρόποι για να το αντιμετωπίσουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντική η προσπάθεια που γίνεται στον Άρη και αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι είναι συντονισμένοι και οργανωμένοι και συνεπής. Αυτό έχει να κάνει ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα της ομάδας.

To Top