ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Χαριστέας: “Έτσι βίωσα το θαύμα του Άγιαξ, σωστή επιλογή η Ολλανδία για τον Άρη”

O Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος φόρεσε την φανέλα του Άγιαξ και παρακολούθησε επί χρόνια τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών του Αίαντα μίλησε για το ποδοσφαιρικό “θαύμα” των Ολλανδών, αλλά και την επιλογή του Άρη να προετοιμαστεί στην Ολλανδία.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

Αρχικά για το αν περίμενε τον Άγιαξ να αποκλείσει την Γιουβέντους:

Δεν ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Τα ξέρω τα παιδιά από όταν ήμουν στην Ολλανδία και έμεινα εκεί πέρα. Ήμουν πολύ κοντά στην ομάδα του Άγιαξ, τα ξέρω αυτά τα παιδιά που προέρχονται από την ακαδημία.

Δεν ξεχνάω αυτό που μου είπε ο Βαν Ντερ Σαρ, ότι πιστεύουν πάρα πολύ σε αυτήν την ομάδα. Πίστευαν ότι πραγματικά μπορούν να φτάσουν ψηλά, και για αυτό ήταν αγχωμένοι γιατί δεν ήθελαν να πάει “στράφι” αυτή η μαγιά ποδοσφαιριστών.

Για την φιλοσοφία της ομάδας:

Τα περισσότερα παιδιά είναι από μικρά παιδιά μαζί, αυτή είναι η φιλοσοφία της ομάδας. Έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο, στόχο και τρόπο προπόνησης. Είχα την ευκαιρία να τον παρακολουθήσω. Όλο το μυστικό βρίσκεται στο ότι δεν αλλάζουν την φιλοσοφία που έχουν.

Παράγουν παίκτες από την πηγή που λέγεται Άγιαξ. Και για αυτό μετά από χρόνια βρέθηκε μια φουρνιά μαζί με τους ξένους, Νέρες και Τάντιτς που ήρθαν. Αγοράζουν παίκτες που ταιριάζουν στην φιλοσοφία της ομάδας.

Για το αν μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί στην Ελλάδα:

Οι προϋποθέσεις που υπάρχουν είναι οι τρομερές εγκαταστάσεις. Το μεγάλο τους όπλο είναι ότι μπορείς να φανταστείς ένα μικρό χωριό. Στο ένα γήπεδο κάνει προπόνηση η Κ12, στο άλλο η Κ15, η Κ17, η Κ19 και η ανδρική ομάδα.

Μετά πηγαίνουν όλοι μαζί στο εστιατόρια και τρώνε. Ένα παιδί 10 χρονών βλέπει τον Ντε Λιχτ, τον Ντε Γιονγκ και λέει “κάποτε και αυτοί καθόταν εκεί”, έχουν κίνητρο.

Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και θέλει δουλειά για να γίνει

Για την σημασία του ότι οι “μικροί” είναι δίπλα στους παίκτες της ανδρικής ομάδας:

Μπορούν να αγγίξουν το είδωλο τους, ξέρουν ότι με την δουλειά μπορούν να φτάσουν εκεί. Ξέρει επίσης ο παίκτης της Κ19 πως αν κάποιος τραυματιστεί θα είναι αυτός που θα πάει στην μεγάλη ομάδα.

Υπάρχει μια δικαιοσύνη, όποιος αξίζει ανεβαίνει κατηγορία.

Για το αν “κουμπώνει” καλύτερα στην Ολλανδική νοοτροπία:

Εγώ είμαι σε αυτήν την νοοτροπία, η διαφορά του Άγιαξ με τις άλλες ομάδες είναι ότι έχει την ίδια λογική όλα τα χρόνια. Ένας παλιός προπονητής γίνεται γενικός διευθυντής των ακαδημιών. Ένας άλλος πρώην προπονητής της Κ12, μετά της Κ15 και φτάνει μέχρι την πρώτη ομάδα.

Δεν θα δεις ποτέ τον Άγιαξ να πάει να πάρει τον Αντσελότι.

Αν κάτι δεν πάει καλά απλώς εναλλάσσονται τα πρόσωπα. Ο Ντανι Μπλιντ απέτυχε στον Άγιαξ, αλλά είναι δίπλα στους μικρούς στην αποστολή.

Για το αν ο Άγιαξ μπορεί να το “πάρει”

Όταν ένας ποδοσφαιριστής κερδίζει την πρωταθλήτρια Ευρώπης και όχι μόνο την κερδίζεις, αλλά κερδίζεις και την Γιουβέντους φτάνεις σε ένα σημείο που όλα είναι πιθανά.

Υπάρχουν οι πιθανότητες να το κερδίσει αλλά έχει ένα παραπάνω ποσοστό η Barcelona λόγω του Μέσι.

Για το ότι ο Άρης θα προετοιμαστεί στην Ολλανδία:

Είναι μια πολύ καλή επιλογή. Οι καταστάσεις που υπάρχουν είναι για να πας, να προετοιμαστείς, να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να δουλέψεις σοβαρά. Τα γήπεδα είναι πολύ καλά όλα, είναι “χαλιά”.

Για το αν θα αναλάβει τις ακαδημίες του Άρη ώστε να εφαρμόσει το πλάνο του Άγιαξ:

Θα το δούμε (γέλια). Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Θέλει συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένα πράγματα και έτσι προχωράς, αν είσαι την μια μέρα έτσι και την άλλη αλλιώς, δεν θα πετύχεις τίποτα. Και αυτό δεν το λέω για τον Άρη, αλλά γενιά.

Για το ότι είχε πει στον Θόδωρο Καρυπίδη ότι για να αναλάβει θα πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη υποδομή:

Η αθλητική υποδομή είναι το Α και το Ω. Ένας ποδοσφαιριστής του Άγιαξ ξέρει τι θα κάνει από το πρωί μέχρι το απόγευμα, που θα κάνει προπόνηση, που θα φάει, πότε θα γυρίσει σπίτι. Εδώ δεν ξέρει ένα παιδί ούτε που θα πάει να κάνει προπόνηση.

To Top