Χαριστέας: Από τον πρώτο σταθμό του… Χαριλάου, στην “άλωση” της Τούμπας, μέχρι και σήμερα…

To όνομα του Άγγελου Χαριστέα επανήλθε στο προσκήνιο και στην κιτρινόμαυρη επικαιρότητα, μετά την πρόταση που του έγινε να βρεθεί στη θέση του τεχνικού διευθυντή του Άρη…

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου

Ο Χαριστέας δεν έδωσε ακόμη την απάντησή του, αλλά με την ευκαιρία της επιστροφής του ονόματος του στην επικαιρότητα το PRESSARIS κάνει μια… βουτιά στο παρελθόν και θυμίζει ιστορίες και πτυχές της προσωπικότητας και της πορείας του Άγγελου Χαριστέα.

 Πρώτος σταθμός το… Χαριλάου

Αμούστακο παιδί σχεδόν αποφασίζει το 1997 να αποδεχτεί την πρόταση του αγαπημένου του Άρη και να μετακομίσει από την γενέτειρα περιοχή του, τον Στρυμωνικό Σερρών στη Θεσσαλονίκη. Κάθε αρχή και δύσκολη πόσο μάλλον για ένα νέο ποδοσφαιστή που προέρχεται από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Ο Άρης της Β΄Εθνικής, τότε, στέλνει τον νεαρό Άγγελο δανεικό στον Αθηναϊκό με την ελπίδα την επόμενη χρονιά να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Α΄Εθνικής. Όπως κι έγινε…

 Η “άλωση” της Τούμπας κι ο “εκπορθητής” Χαριστέας…

 28 Αυγούστου του 1998 και ο Άρης με τον Χαριστέα στην αρχική του ενδεκάδα φιλοξενείται στην Τούμπα από τον συμπολίτη ΠΑΟΚ, μόλις στην δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς. Ένα ντέρμπι που όλη η πόλη περίμενε για περισσότερο από ένα χρόνο λόγω της απουσίας του Άρη από την Ά Εθνική την προηγούμενη σεζόν.

Ο Γιώργος Φοιρός δεν διστάζει, παίρνει το ρίσκο και επιλέγει τον φορμαρισμένο εκείνη την περίοδο και γεμάτη δείψα νεαρό Χαριστέα. Η απόλυτη δικαίωση…

Ο Χαριστέας πετυχαίνει τα πρώτα δύο τέρματα του Άρη και οδηγεί τους “κίτρινους” στο ιστορικό 1-4 της Τούμπας. Εκείνη τη μέρα το άστρο του Άγγελου Χαριστέα έλαμψε για πρώτη φορά και προμήνυε με το καλημέρα το τι θα επακολουθούσε…

 Η Βέρντερ, ο Ζαχουδάνης και το “αντίο” στον Άρη

 Οι σειρήνες από την Ευρώπη καλούσαν μονίμως τον νεαρό επιθετικό που είχε ήδη χριστεί εκείνη την περίοδο και διεθνής με την Ανδρών. Ιούλιος του 2002 και η μεταγραφή στη Βέρντερ μόλις έχει ολοκληρωθεί μετά από ντεμαράζ συζητήσεων με τους ανθρώπους της “κιτρινόμαυρης” ΠΑΕ.

Ο Χαριστέας αγωνίζεται για τελευταία φορά εκείνη την περίοδο με τα χρώματα του Άρη, καθώς η διοίκηση του γερμανικού συλλόγου τα βρήκε σε όλα με τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιάννη Ζαχουδάνη για 1,5 εκ. ευρώ. Χρήματα που ακόμη δεν ξεκαθάρισε εάν μπήκαν στα ταμεία του συλλόγου…

Δεμένος όσο ποτέ με τον Άρη ο Άγγελος δεν μπορούσε να βρεί καλύτερο τρόπο να πανηγυρίσει ένα γκολ εναντίον του ΠΑΟΚ εκείνη τη χρονιά. Μπορεί να μην συνοδεύτηκε με νίκη απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο, όμως ο πανηγυρισμός του δεν έχει ξεχαστεί μέχρι και σήμερα.

Μόλις πέτυχε το 1-0 στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης έβγαλε την φανέλα και άρχισε να την προσκυνά πάνω σχεδόν στην μεσαία γραμμή του γηπέδου. Δείχνοντας με τον πλέον εμφανή τρόπο την φορτισμένη συναισθηματικά κατάσταση στην οποία βρισκόταν για το “αντίο” που ήταν υποχρεωμένος να πει σε λίγο καιρό, καθώς θεωρούταν βέβαιη η πώληση του σε ομάδα του εξωτερικού.

 Η ευρωπαϊκή καταξίωση και ο άθλος του 2004

 Με την φανέλα της Βέρντερ πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν-ντεμπούτο και ξεκινά από νωρίς την απόσβεση της μεταγραφής του. Οι εμφανίσεις του πείθουν τον Ότο Ρεχάγκελ που βλέπει στο πρόσωπο του Χαριστέα τον μόνιμο επιθετικό που έψαχνε για την κορυφή της επίθεσης της Εθνικής.

Η συνέχεια πάνω-κάτω γνωστή. Ο Άγγελος σκοράρει κατα ρυπάς και οδηγεί και αυτός με τα τέρματα του την Εθνική στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης το 2004 στη Λισσαβώνα. Το όνομα του πλέον πασίγνωστο στο ευρωπαϊκό παζάρι με τον Χαριστέα να εξαργυρώνει τις εμφανίσεις του στην Εθνική με μεταγραφές σε ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Φέγενορντ, η Νυρεμβέργη, η Σάλκε και η Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Παρότι πάτα βασικός στην Εθνική του Ρεχάγκελ οι εμφανίσεις του με τους συλλόγους του δεν έπειθαν ποτέ. Πολλές φορές μάλιστα μόνομα στον πάγκο των ομάδων όπου άνηκε, όμως δεν σκέφτηκε ποτέ, ακόμα και τότε, την επιστροφή στην Ελλάδα.

 Οι πρώτες φήμες για επιστροφή στον Άρη

 

Την περίοδο 2011-2012 ο ανένδοτος μέχρι τότε Χαριστέας πήρε την απόφαση να γυρίσει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί στον Παναιτωλικό υπογράφοντας στις 27 Ιουλίου 2011 συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας.

Είχε προηγηθεί έντονο φημολογούμενο ενδιαφέρον του Άρη για επιστροφή του στο “Κλ. Βικελίδης” μετά απο σχεδόν μία δεκαετία χωρίς ωστόσο να ευδοκιμήσει η επιθυμία πολλών Αρειανών. Ο ίδιος άλλωστε δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να κλείσει την καριερα του στον Άρη που αγάπησε και αγαπήθηκε το ίδιο, παρότι προτίμησε το εξωτερικό μετά την φυγή του από το Αγρίνιο.

 Οι κόντρες στο Αγρίνιο, η Αλ Νασρ και η Αυστραλία

Οι σχέσεις του με τους φανατικούς οπαδούς του Παναιτωλικού πέρασε από… σαράντα κύμματα με τους “Warriors” να τον κατηγορούν ανοιχτά για αγωνιστική αδιαφορία. Στα τέλη Φεβρουαρίου 2013 υπέγραψε με την ομάδα των ΗΑΕ, Αλ Νασρ έναντι 500.000 ευρώ για τέσσερις μήνες, γνωρίζοντας θερμή υποδοχή από τους φιλάθλους της ομάδας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο. Το περασμένο καλοκαίρι η Σίντνεϊ Ολίμπικ φάνταζε έτοιμη να τον κάνει δικό της, ωστόσο η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε με τον Χαριστέα να μην αγωνίζεται ποτέ σε επίσημο παιχνίδι με τους Αυστραλούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To Top