Χατζηνικολάου: “Αυτά ισχύουν με τα συμβόλαια, τις μεταγραφές, αλλά και τα κασέ των παικτών”

Άνθρωπος του ποδοσφαίρου, επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου της Μπάγερν στην Θεσσαλονίκη και ατζέντης της FIFA, ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου επισημαίνει τα πιο βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα συμβόλαια των παικτών, την μεταγραφική περίοδο και τις πληρωμές ενώ τέλος εξηγεί πώς αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο Yellow Radio 92,8

Μάθαμε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στην Γερμανία…

Το ζήτημα και η ουσία είναι να ξεκινήσει έστω η Bundesliga ή ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έστω και κεκλεισμένων των θυρών το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ψυχολογία του κόσμου γιατί μην κρυβόμαστε, από κάτι τέτοιο «κρεμόμαστε» όλοι, να μπούμε σε μια καθημερινότητα.

Η FIFA δημοσίευσε έναν «χάρτη» σχετικά με τα συμβόλαια, τις μεταγραφές κτλ. Εξήγησε μας κάποια βασικά στοιχεία…

Αυτό είναι ένα επίσημο έγγραφο της FIFA που θα σταλεί στους επίσημους ατζέντηδες, το οποίο όμως ακόμη δεν είναι οριστικό, να επισημανθεί αυτό. Είναι απλώς οι σκέψεις της FIFA, κατά 95% βέβαια αυτό θα ισχύει αλλά το πιο βασικό είναι να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα. Αν δεν ξεκινήσουν (όποιο και αν είναι), κανένας από τους κανονισμούς δεν θα ισχύει.

Αυτό που αναφέρεται είναι πως μια ποδοσφαιρική σεζόν ξεκινά από 1η Ιουλίου και τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Μέχρι σήμερα, αυτό γινόταν πάντα. Αυτό λοιπόν που λέει η FIFA είναι το εξής: Αν στην Ελλάδα, η Λίγκα αποφασίσει πως το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει 1/6 (είναι τυχαία ημερομηνία) και θα λήξει 15/7, αυτό σημαίνει αυτομάτως πως τα συμβόλαια που λήγουν στις 30/6, θα μετατεθούν στις 15/7 ή στην τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος όποια και αν είναι αυτή.

Άρα σύμφωνα με αυτό και ο Άρης είναι μια από τις ομάδες που θα βοηθηθεί. Παρατείνονται τα συμβόλαια των παικτών.

Όχι μόνο ο Άρης, σχεδόν όλες. Στην Ευρώπη ή και παγκοσμίως, τα συμβόλαια θα μετατεθούν έως την τελευταία ημέρα της κανονικής περιόδου η οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα είναι. Αυτό θα το αποφασίσει η ποδοσφαιρική Λίγκα της κάθε χώρας.

Για πρώτη φορά διατυπώνεται αυτό σε επίσημο έγγραφο από την FIFA;

Ακριβώς. Η FIFA δίνει αυτή την «ασπίδα», έτσι ώστε πρώτον να προστατεύσει τις ομοσπονδίες, τις ποδοσφαιρικές ομάδες και τους παίκτες εν μέρει. Ένας ποδοσφαιριστής που γνωρίζει πως η λίγκα ξεκινάει στις 15/5 ή τέλη Μαϊου και μετά από έναν μήνα ενώ ακόμη θα έχουμε αγωνιστικές υποχρεώσεις, δεν μπορεί να πει πει «το συμβόλαιο μου λήγει 1/7, δεν κατεβαίνω να αγωνιστώ». Δεν θα έχει αυτό το δικαίωμα να καταφύγει στα δικαστήρια, επομένως καλύπτει νομικά τις ομάδες.

Το δεύτερο σκέλος που σχετίζεται με την μεταγραφική περίοδο είναι εξίσου σημαντική είδηση. Η μεταγραφική περίοδος στις περισσότερες χώρες ξεκινά την 1η Ιουλίου και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Από την ημέρα που λήγει το πρωτάθλημα, από την επόμενη και μετά θα μπορεί να ισχύει και η μεταγραφική περίοδος, πιο μπροστά όχι.

Αν για παράδειγμα το ελληνικό πρωτάθλημα λήγει στις 10 Ιουλίου;

Από τις 11 Ιουλίου θα ξεκινά η μεταγραφική περίοδος. Τώρα όμως η FIFA δίνει το δικαίωμα να την πάει μέχρι όποιο σημείο θέλει η κάθε ομοσπονδία. Δεν υπάρχει κανένα deadline, κανένας περιορισμός ως προς αυτό.

Πως θα υπάρξει όμως συγχρονισμός με την Ευρώπη;

Θα πρέπει να πηγαίνει με τους κανόνες της κάθε χώρας και αναλόγως τις ημερομηνίες που έθεσε. Είναι ακραίο φυσικά να πούμε ότι ένα πρωτάθλημα θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά ανά πάσα στιγμή όλα μπορεί να συμβούν. Περιμέναμε π.χ να μην γίνει το Euro φέτος; Όχι, αν και πιστεύω τελικά πως αυτό θα βοηθήσει πολύ γιατί θα ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα και οι αγώνες. Μην ξεχνάμε πως η UEFA έχει το Champions League και το Europa League που είναι εξίσου σημαντικά και πρέπει να ολοκληρωθούν. Πρέπει να ξέρουμε και για την νέα χρονιά πως θα είναι ο ποδοσφαιρικός χάρτης.

Αυτές λοιπόν είναι οι δύο πιο σημαντικές αποφάσεις;

Ακόμη δεν έχει βγει στην δημοσιότητα κάτι επίσημο, διέρρευσε στους ατζέντηδες. Πάντα οι ομοσπονδίες, η Λίγκα και οι επίσημοι ατζέντηδες της FIFA πάντα μαθαίνουν πρώτοι τους κανονισμούς, τις τροποποιήσεις ή τις αποφάσεις.

Τι συμβαίνει με τις αμοιβές και τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών;

Η άποψη μου πως αυτά τα «τρελά» ποσά σε διάφορες μεταγραφές που βλέπουμε, δεν θα υπάρξουν πλέον. Θεωρώ ότι μετά από όλο αυτό που συνέβη λόγω κορονοϊού στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, θα πέσουν πάρα πολύ τα χρηματικά ποσά σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών.

Αυτό όμως έχει δύο αναγνώσεις, θα κοπούν τα «τρελά» συμβόλαια ή θα την «πληρώσουν» και οι πιο χαμηλόμισθοι παίκτες;

Πλεόν νομίζω πως όλοι γνωρίζουν πως μετά από όλη αυτή την κατάσταση, τα έσοδα θα μειωθούν είτε είναι από τα τηλεοπτικά, τις διαφημίσεις, τους σπόνσορες. Ο κόσμος θα διστάζει να δίνει τόσα λεφτά γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί στο μέλλον. Επομένως θα μειωθούν και τα έσοδα των ομάδων άρα ούτε εκείνες θα μπορούν να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά για συμβόλαια παικτών ή για μεταγραφές.

Στην Ελλάδα βέβαια δεν υπήρχαν αυτά τα μεγέθη και θέλω να πιστεύω πως εδώ δεν θα υπάρξει αυτή η τεράστια διαφορά στους μισθούς όπως στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ ελπίζω να σταματήσουν και οι διαφορές μεταξύ των μεγάλων ομάδων και να βγει και κάτι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

O Άρης για παράδειγμα πέρα από τα τηλεοπτικά, προσδοκούσε έσοδα από τα εισιτήρια, είναι μεγάλη απώλεια…

Πιστεύω πως σαν λαός έχουμε δείξει μεγάλη πειθαρχία σε αυτό, αλλά από την άλλη ξέρουμε πως στην Ελλάδα χωρίς το ποδόσφαιρο δεν γίνεται να ζήσει και νομίζω πως σιγά σιγά θα γεμίσουν και πάλι τα γήπεδα. Απλώς θα μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, τα τηλεοπτικά έσοδα κτλ. Γι’αυτό λέω πως και στην Ελλάδα θα υπάρξει μείωση αλλά όχι αυτό που θα συμβεί σε άλλες χώρες γιατί τα μεγέθη είναι διαφορετικά.

Το πιο σημαντικό είναι αυτές οι μεγάλες διχόνοιες και η τοξικότητα που βλέπαμε να σταματήσουν, να μπορέσει ο κορονοϊός να «συνεφέρει» τους οπαδούς, τους προέδρους και να δούμε ένα καλύτερο ελληνικό πρωτάθλημα

To Top