Χορεύει (!) ο πελάτης στην ταβέρνα; 23% ο ΦΠΑ στη μπριζόλα – Δεν χορεύει; Τότε, 13% ο ΦΠΑ…

Την ….ένταση του ήχου της μουσικής και το εάν υπάρχουν πελάτες που έχουν … σηκωθεί όρθιοι να πιουν ποτά ή να χορέψουν (!) θα χρειαστεί πλέον να ελέγχουν οι εφοριακοί στα εστιατόρια και τα λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης.

Κι αυτό μόνο και μόνο για να διαπιστώνουν εάν οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν ως «κέντρα διασκέδασης» ώστε να κατατάσσουν τα φαγητά που σερβίρονται σ’ αυτές  όχι στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% που ισχύει για τις υπηρεσίες εστίασης αλλά στον υψηλό συντελεστή 23% που εξακολουθεί να ισχύει για τα κέντρα διασκέδασης! Ουσιαστικά, δηλαδή τα … ντεσιμπέλ της μουσικής και οι … διαθέσεις των πελατών θα κρίνουν τον συντελεστή ΦΠΑ στα καταστήματα εστίασης!

Το … συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μια νέα εγκύκλιο που αναγκάστηκε να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών για να … ξεκαθαρίσει ποια καταστήματα θεωρούνται «κέντρα διασκέδασης», ώστε τα έτοιμα φαγητά που σερβίρονται σ’ αυτά να κατατάσσονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23% και όχι στον μειωμένο συντελεστή 13% που ισχύει προσωρινά για τις υπηρεσίες εστίασης.

Από την εγκύκλιο προκύπτει ειδικότερα ότι για να κριθεί από τη φορολογική αρχή εάν ένα κατάστημα που σερβίρει φαγητό και ποτό είναι ή όχι κέντρο διασκέδασης δεν αρκεί μόνο η άδεια λειτουργίας αλλά και το εάν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του καταστήματος υπάρχει μουσική, ο ήχος της οποίας έχει ένταση μεγαλύτερη ή μικρότερη των 80 ντεσιμπέλ καθώς επίσης και το εάν οι πελάτες πίνουν όρθιοι ή καθιστοί τα ποτά τους ή έχουν σηκωθεί όρθιοι και χορεύουν!

Στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνεται ότι ο ήχος της μουσικής έχει ένταση μεγαλύτερη των 80 ντεσιμπέλ ή ότι οι πελάτες πίνουν όρθιοι ποτά ή χορεύουν, οι επιχειρήσεις θα θεωρούνται κατά τεκμήριο «κέντρα διασκέδασης» και ο ΦΠΑ που θα χρεώνεται στους πελάτες για τα σερβιριζόμενα φαγητά θα πρέπει να υπολογίζεται με συντελεστή 23% αντί 13% που ισχύει για τις υπηρεσίες εστίασης!

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο:

1) Το ποιές ακριβώς επιχειρήσεις είναι κέντρα διασκέδασης είναι θέμα πραγματικό και θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, τόσο από την άδεια λειτουργίας, όσο και από το είδος του κόστους λειτουργίας κατά φορολογική ή διαχειριστική περίοδο ή μέρους αυτών.

2) Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 620/11.10.2001 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την εφαρμογή των διατάξεων περί Φ.Π.Α., εναπόκειται στη φορολογική αρχή να ερευνήσει ποιες επιχειρήσεις συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του «κέντρου διασκέδασης» ως ζήτημα πραγματικό και ουσιαστικό. Συνεπώς η φορολογική αρχή δε δεσμεύεται από τυπικά κριτήρια (άδεια λειτουργίας) ή νομικές μορφές ασκούμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας (διάσπαση των παρεχόμενων υπηρεσιών).

3) Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας, που εκδόθηκε το 2012 και έχει ως θέμα τους υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, κέντρο διασκέδασης είναι ο στεγασμένος ή υπαίθριος χώρος συγκεντρώσεως του κοινού για την παρακολούθηση καλλιτεχνικού κυρίως μουσικού προγράμματος, με μέγιστη επιτρεπόμενη Α – ηχοστάθμη 100 db, σε συνδυασμό με την παροχή φαγητών ή και ποτών. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, δεν θεωρούνται κέντρα διασκέδασης οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, στις οποίες, κατόπιν άδειας της αρμόδιας αρχής, γίνεται χρήση μουσικών οργάνων ή στερεοφωνικού συγκροτήματος μικρής ισχύος, με μέγιστη Α – ηχοστάθμη κατά τη λειτουργία του καταστήματος 80 db.

4) Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστιατορίου, στις οποίες παρουσιάζεται παράλληλα και θέαμα υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στην περίπτωση που προέχουν οι υπηρεσίες εστίασης και το θέαμα προσφέρεται με τα συνήθη μέσα που εμπίπτουν στην εκμετάλλευση του εστιατορίου, όπως: ηχητικές εγκαταστάσεις μικρής ισχύος, χρήση τραπεζοκαθισμάτων από καθήμενους πελάτες με προσφορά φαγητού, μη ύπαρξη όρθιων πελατών στο μπαρ για κατανάλωση ποτών, μη συμμετοχή των πελατών με χορό κ.α., Επίσης, στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εστιατορίου οι τιμές των προσφερόμενων ειδών δεν αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με αυτές των αντίστοιχων εστιατορίων της περιοχής. Στις επιχειρήσεις αυτές, οι καταναλώσεις αλκοολούχων ποτών είναι οι μόνες που υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%.
5) Αντιθέτως, στην περίπτωση που για την παρουσίαση του θεάματος χρησιμοποιούνται όλες οι υποδομές του κέντρου διασκέδασης όσον αφορά στον ήχο, τη δυναμικότητα του χώρου, την πίστα, τις καταναλώσεις του μπαρ κλπ, πρόκειται για λειτουργία της επιχείρησης ως κέντρου διασκέδασης και υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ όλες οι παροχές που πραγματοποιούνται εντός του καταστήματος.

6) Συνεπώς, ο εφαρμοστέος συντελεστής ΦΠΑ είναι θέμα πραγματικό και πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., βάσει των διατάξεων του Κώδικα Φ.Π.Α., όπως έχουν ερμηνευτεί, καθώς και των σχετικών με τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης διατάξεων.

Πηγή: unitedreporters.gr

To Top