Χωρίς αποφάσεις για την Ελλάδα το Eurogroup

Δεν κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Το Eurogroup διεξήγαγε εκτενείς διαβουλεύσεις συζητώντας μια σειρά αξιόπιστων πρωτοβουλιών που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Η συνεδρίαση διακόπηκε ύστερα από τουλάχιστον 11 ώρες ολονύκτιων διαπραγματεύσεων «ώστε ορισμένα στοιχεία του πακέτου να τεθούν υπό τεχνική επεξεργασία». Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκ νέου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εμφανώς απογοητευμένος από το γεγονός ότι οι υπουργοί οικονομικών της Eυρωζώνης δεν κατάφεραν σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος που δεν επετεύχθη συμφωνία, ο κ. Γιούνκερ απάντησε με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος: «στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες».

Όπως εξήγησε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, που θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα από την πλευρά της, έχει κάνει αυτό που έπρεπε.

Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα.

Η Ευρωζώνη πρέπει να βρει τρόπο για τη μείωση του ελληνικού χρέους που απειλεί να φθάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014. Στο μεταξύ, το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Οι προσπάθειες αυτές μαρτυρούν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: kathimerini.gr

 

To Top