Όλα για όλα για ενδιάμεση συμφωνία μέχρι 30 Απριλίου

Μία καταρχήν θετική διάθεση από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να γίνει προσπάθεια ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, περί «ενδιάμεσης λύσης» έως τις 30 Απριλίου, συνάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση, που είχαν οι δυο τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που διήρκησε μια ώρα περίπου, υπήρξε η ευκαιρία να γίνει μια καταγραφή των απόψεων και να εξεταστεί σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και πού οι διαφορές παραμένων. Αμφότεροι ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ και το σύμβουλο της σε ευρωπαϊκά θέματα Μεγιέρ Λάντρουτ διαπίστωσαν πρόοδο στις διεργασίες του Brussels Group.

Στην ωραία συζήτησή τους διαπιστώθηκε ότι υπήρξε προοδος από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο και μάλιστα σημειώθηκε και σύγκλιση απόψεων για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. «Υπάρχει σύγκλιση, όχι ταύτιση απόψεων», σημείωσε η ίδια πηγή, που διευκρίνισε ότι συμφωνήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου, καθώς και ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων γίνεται ανεξάρτητη αρχή.

Ιδιαίτερα η μεγαλύτερη σύκλιση απόψεων παρατηρήθηκε στα εξής δύο θέματα:
– Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα κυμανθεί γύρω στο 1.5% για αυτό το χρόνο και αναμένεται να συμφωνηθεί το ακριβές μέγεθος του για τον επόμενο.
– Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης σημαντικό γεγονός είναι πως συμφωνήθηκε, έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης, η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων καθώς και της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν υπήρξε πάντως κάποια συζήτηση και αναφορά στο δημοσιονομικό κενό.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν οι διαφωνίες σε ασφαλιστικό, εργασιακό και ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, υπήρξε πρόταση από την ελληνική πλευρτά για έκτακτο Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κάτι που άκουσε θετικά η γερμανική πλευρά.

Να σημειωθεί πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην κάνουν αναλυτική ενημέρωση επί της συζήτησης.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μετά τη λήξη της Συνόδου.

Πηγή: www.protothema.gr

To Top