ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όλε Σκόμποε: Ο πρώτος Σκανδιναβός του Άρη και της Ελλάδας κι ένας εκ των κορυφαίων ξένων όλων των εποχών!

Η άφιξη του Όλε Σκόμποε επικυρώθηκε και επίσημα, με αφορμή τα γενέθλια του Άρη, μια ξεχωριστή παρουσία, η οποία έχει τη δική της αξία…

Ο Σκόμποε είναι ο πρώτος Σκανδιναβός που φόρεσε τη φανέλα του Άρη και παραμένει ένας εκ των κορυφαίων ξένων όλων των εποχών του συλλόγου!

Στις 28 Ιουνίου 1977 ο Άρης ανακοίνωσε την απόκτηση του Δανού, ο οποίος ήταν και ο πρώτος Σκανδιναβός που πήρε ποτέ μέρος στο ελληνικό πρωτάθλημα!

Αγωνιζόταν ως επιθετικός μέσος, ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του, με οκτώ συμμετοχές. Είχε έρθει από τη Σουηδική Χέλσιμποργκ. Η είδηση περισσότερο εντυπωσίασε στην χώρα του, τη Δανία, καθώς για το άκρως ερασιτεχνικό επίπεδο των Δανών, η μετάβαση ενός συμπατριώτη τους στην Ελλάδα ήταν κάτι το αξιοσημείωτο. Μάλιστα τότε, ο Σκόμποε έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη σε κανάλι της χώρας του που εξηγούσε τους λόγους που τον έστειλαν στην Ελλάδα…

Ο Όλε καθυστέρησε να μεταβεί στην Ελλάδα, καθώς είχε σπουδάσει δημοσιογραφία και εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε μεγάλη εφημερίδα της Κοπεγχάγης. Είχε μάλιστα αναλάβει να παραδώσει ένα μεγάλο ρεπορτάζ σχετικά με την πολιτική της χώρας του, πράγμα που το κατάφερε και έτσι ήρθε στην Ελλάδα λίγο πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή προετοιμασία του Άρη.

Ο Άρης κατά τη σεζόν εκείνη είχε προπονητή τον Γερμανό Ρουλ και είχε ενισχυθεί σημαντικά με επιθετικούς, όπως τον Σερραίο Σάκη Ζελίδη και τον Γερμανό πρώην παίκτη της ΑΕΚ Βάλτερ Βάγκνερ.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1977, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος εναντίον του Αιγάλεω στο Σίτυ, θα δοκιμάσει την πρώτη εμπειρία του από τον ελληνικό πρωτάθλημα. Όταν πήγε να μπει στον αγωνιστικό χώρο: “Είδα το ξερό εκείνο γήπεδο, νόμιζα πως ήταν το βοηθητικό και πήγα να το προσπεράσω. Μετά όμως, όταν μου είπανε πως εκεί θα γινόταν ο αγώνας, τότε σταυροκοπήθηκα”.

Ο Δανός με τις επιδόσεις του τα επόμενα δύο χρόνια αποδείχτηκε μια από τις καλύτερες επιλογές όλων των εποχών. Αν και προερχόταν από μια  χώρα ποδοσφαιρικά ερασιτεχνική, αποδείχτηκε  σοβαρός και επαγγελματίας στη δουλειά του.

Αγωνίστηκε σε 125 επίσημους αγώνες, πετυχαίνοντας 6 γκολ, ενώ χρησιμοποιήθηκε σε πολλές θέσεις, από την άμυνα έως την επίθεση.

Στον Άρη ξαναγύρισε για ένα χρόνο το 1984 αγωνιζόμενος και πάλι…

Βρέθηκε όμως και στον πάγκο του Άρη, ως προπονητής την περίοδο 2003-2004 για ένα εξάμηνο χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Πριν τρία χρόνια έγραψε την αυτοβιογραφία του… Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος δημόσια: “Η «ποδοσφαιρική» μου καρδιά είναι ακόμη κιτρινόμαυρη και φυσικά, παρακολουθώ όσο το δυνατόν πιο συχνά, τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Άρης είναι πραγματικά εκεί που του αξίζει, στην απόλυτη κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου”!

To Top