Όλη η αλήθεια για την υπόθεση Γιαννάκη

Σε απίστευτες καταστάσεις με πρωτοφανείς παραγοντικές πρακτικές έμπλεξε ο Παναγιώτης Γιαννάκης από τη θητεία του στη γαλλική Λιμόζ. Δικαστήριο επίλυσης οικονομικών διαφορών (τοπικό εργατοδικείο) του ζητεί να καταβάλει στην άλλοτε κραταιά ομάδα 60,000 ευρώ (!!!) για διαφυγόντα κέρδη, όπως διαβάσατε χθες στα ρεπορτάζ που κυκλοφόρησαν.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Όταν η Λιμόζ προσέγγισε τον Παναγιώτη Γιαννάκη για να αναλάβει τις τύχες της (μόλις είχε ανέβει ξανά στη μεγάλη κατηγορία) το 2012, είχε ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες και το συμβόλαιο που πρότεινε στον προπονητή δεν ήταν αρκετά δελεαστικό. Επιπλέον, είχε πολλά βαρίδια με παίκτες της μικρότερης κατηγορίας ή (στην πραγματικότητα) παλαίμαχους που δεν μπορούσε να ξεφορτωθεί. Για να πεισθεί ο Γιαννάκης να αναλάβει, ο πρόεδρος της Λιμόζ, κύριος Φορτέ του είχε δώσει το ελεύθερο να αναλάβει παράλληλα την τεχνική ηγεσία εθνικής ομάδας, υποσχόμενος μάλιστα ότι θα κάνει το παν ώστε να αναλάβει την εθνική ομάδα της Γαλλίας. Η σχετική αλληλογραφία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου και φυσικά θα κατατεθεί και στην έφεση που θα ασκηθεί κατά της πρωτοφανούς απόφασης του ΤΟΠΙΚΟΥ δικαστηρίου. Τα λόγια του Φορτέ ήταν ιδιαιτέρως θερμά μάλιστα για την προοπτική μιας συνεργασίας της πατρίδας του με τον κόουτς Γιαννάκη. Έτσι λοιπόν ο «δράκος» του ελληνικού μπάσκετ πήρε τη μεγάλη απόφαση να πάει στη Γαλλία.

Το 2013 (κι αφού είχε κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία με απίστευτα δύσκολες συνθήκες) συμφώνησε να αναλάβει παράλληλα -ως part-time συνεργασία- την τεχνική ηγεσία της Κίνας, προτιμώντας την έναντι Ευρωπαϊκών χωρών, διότι οι υποχρεώσεις της ολοκληρώνονταν μέσα Αυγούστου, ενώ οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής τουλάχιστον μέσα Σεπτεμβρίου. Έτσι σε τίποτα δεν θα επηρέαζε-έβλαπτε την προετοιμασία της Λιμόζ.

Τότε ήταν που ο Φορτέ άρχισε σταδιακά να προβαίνει σε πρωτοφανείς κινήσεις για να σπάσει τη συνεργασία με τον κόουτς, αφού μάλλον δεν μπορούσε να τον πληρώσει. Αντιτάχθηκε στη συμφωνία Γιαννάκη-Κίνας (ενώ είχε δεσμευθεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε αν επρόκειτο για εθνική ομάδα), ζήτησε από τον κόουτς να επιστρέψει στη Γαλλία νωρίτερα από το τέλος των υποχρεώσεων του με την εθνική ομάδα (κάτι που ο Γιαννάκης έκανε, παίρνοντας ειδική άδεια για 3 ημέρες, ώστε να δώσει το παρών σε ραντεβού που αιφνιδιαστικά ζήτησε ο Φορτέ) και τελικώς κατήγγειλε τη σύμβαση ζητώντας από τον προπονητή να επιστρέψει τα δεδουλευμένα ενός έτους συν τα δικαστικά έξοδα. Εν ολίγοις, «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι», όπως λέει κι ο λαός.

Για λόγους ηθικής τάξης ο Παναγιώτης Γιαννάκης κατέθεσε αγωγή, ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη και δυσφήμιση, όχι για να πάρει τα λεφτά της αγωγής (αυτό θα ήταν άλλωστε παντελώς απίθανο και το γνώριζε) όσο για να αποκασταθεί ηθικά σε μια υπόθεση που προκάλεσε ζημιά στη φήμη του στο εξωτερικό. Κι αυτό είναι ακόμα χειρότερο και πιο εξοργιστικό από τα εξήντα χιλιάρικα που καλείται να καταβάλει.

Το τοπικό δικαστήριο (που αποτελείτο και από 2 εργαζόμενους της Λιμόζ!!!!) φυσικά δικαίωσε τη γαλλική ομάδα, αφού το ψευτο-δίλημμα που τέθηκε ήταν ”ή δικαιωνόμαστε ή καταστρεφόμαστε”. Η πλευρά Γιαννάκη φυσικά θα υποβάλει άμεσα έφεση, καταθέτοντας εκ νέου όλα τα στοιχεία στο ανώτατο γαλλικό δικαστήριο.

Χαρακτηριστικά σας παραθέτουμε αποσπάσματα από τα email του κυρίου Φορτέ για να πείσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη να συνεργασθούν το 2012, όπως μας τα απέστειλε η δικηγόρος του Παναγιώτη Γιαννάκη, κυρία Κούβελα:

“Όσον αφορά το μισθό του, ξέρετε ότι η Γαλλία δεν είναι σαν την Ελλάδα και το CSP

Η Limoges δενμπορεί να συγκριθεί με τον Ολυμπιακό. Μπορούμε να προσφέρουμε το μέγιστο των €******* ανά σεζόν. Τουλάχιστον δύο σεζον πλεον Bonus… Ταυτόχρονα, θα κάνω τα πάντα για να γινει συνεργασία όσο το δυνατόν με την γαλλική Εθνική ομάδα Μπάσκετ, διότι πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι μια καλή συμφωνία για όλους.”.

Σε άλλο email του έγραφε:

“Είμαι 100% σίγουρος ότι θα χτίσουμε κάτι μεγάλο, και σας υπόσχομαι ότι θα κάνω ότι καλύτερο για να σας βοηθήσω για τη Γαλλική Εθνική ομάδα. Με κάθε ειλικρίνεια, εγώ δεν το κάνω μόνο για εσάς αλλά και για τη γαλλική εθνική ομάδα και τα αποτελέσματα που θα μπορούσαμε να έχουμε (…) Ονειρεύομαι να σας δούμε σύντομα στην Λιμόζ.».

Οκ. FORTE σε email του της 25 Ιουλίου2012 δήλωνε: « (…) Ό, τι είναι καλό για τον Παναγιώτη, είναι καλό και για μένα.

Αλλά μπορούμε να πάρουμε το χρόνο να μιλήσουμε όταν θέλετε.

Θα ήμουν περήφανος αν ο Παναγιώτης επέστρεψε στην Εθνική ομάδα.

Αν θα ήταν για το καλοκαίρι του 2012, μπορείτε να καταλάβετε ότι θα ήταν λίγο περίπλοκο για την Λιμόζ, για την νέα οργάνωση στο club σαν πρώτη εμπειρία εκτός Ελλάδος…

Αλλά μετά από μερικούς μήνες συνεργασίας, μετά την ενέργεια και το πνεύμα που θα φέρει εδώ, θα είναι ΟΚ.

Μπορείτε να ενημερωσετε τον Παναγιώτη.

Για ενα παίκτη, το όνειρό του είναι να παίξει στην εθνική ομάδα. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό.

Είναι το ίδιο πράγμα ισχύσει για έναν προπονητή, και νομίζω ότι αξίζει.

Εαν αυτή θα είναι η επιλογή του να υπογράψει με την Εθνικήομάδα, είμαι100% μαζίτου.

Δεν χρειάζεται την άδειά μου γι’αυτό! »

Αυτά, μαζί με άλλα στοιχεία θα κατατεθούν στην έφεση στα γαλλικά δικαστήρια.

πηγή: pamesports.gr

To Top