Όλοι οι αποκαλυπτικοί διάλογοι για την διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ!

Πολύ σημαντικοί διάλογοι για το θέμα της διαιτησίας στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά και προτάσεις για να βρεθεί λύση, εκτυλίχθηκαν στο σημερινό ΔΣ του ΕΣΑΚΕ. 

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Αναλυτικά οι διάλογοι, όπως τους κατέγραψε το sport-fm.gr:

Αφού συζητήθηκαν τα θέματα του ΔΣ, με απουσία της ΚΑΕ Λαύριο, ο πρόεδρος του συναιτερισμού, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, έθεσε το ζήτημα της διαιτησίας, λέγοντας πως:

«Πρέπει να μιλήσουμε, διότι έχουν γίνει αρκετά το τελευταίο διάστημα». Τον λόγο πήρε πρώτος ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Σκινδήλιας, ο οποίος επισημοποίησε στο συμβούλιο τις θέσεις των «ερυθρόλευκων», πως δεν θα αγωνιστεί στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ αν δεν οριστούν ξένοι διαιτητές και πως οι κ.κ. Μάνος, Αναστόπουλος και Παναγιώτου, είναι διά παντός ανεπιθύμητοι από τα παιχνίδια της ομάδας. «Χρόνια φωνάζουμε για την διαιτησία και η λύση που προτείνουμε, είναι να φύγει η διαιτησία από την ΕΟΚ. Να γίνει επαγγελματική, στα πρότυπα της ισπανικής λίγκας».

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε από πλευράς Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ο Μάνος Παπαδόπουλος: «Οι ομάδες είναι αδύνατον να διαχειριστούν την διαιτησία. Για κάποιους θα είναι καλή, για κάποιους κακή. Υπάρχουν θεσμοί και κανόνες. Εμείς δεν θα κατέβουμε, αν δεν υπάρχουν… κινέζοι διαιτητές στο πρωτάθλημα. Η απάντηση στον Ολυμπιακό, δίνεται από την προσέλευση του κόσμου του στο γήπεδο».

Στη συνέχεια, μίλησε ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Ρέθυμνο, Κώστας Ζομπανάκης: «Τα δύο τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει έντονα προβλήματα στην ελληνική διαιτησία. Για την κόντρα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού δεν παίρνω θέση. Υπάρχει αναξιοπιστία. Πρέπει να βρεθεί θεσμική λύση», ενώ ο από πλευράς ΚΑΕ ΠΑΟΚ, ο Μπάνε Πρέλεβιτς, επεσήμανε: «Ο,τι και να λέμε εμείς δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, γιατί ο νόμος λέει άλλα πράγματα. Έχουμε «δεμένα» τα χέρια, αλλά αν μπορούμε να πιέσουμε προς κάποια κατεύθυνση, να πιέσουμε».

Ο εκπρόσωπος του Χολαργού, Φάνης Ταρνατώρος, είπε: «Με αυτό που γίνεται με τον Ολυμπιακό, μπορεί να διαλυθεί ο ΕΣΑΚΕ. Δε συζητάμε να βρούμε τη λύση και με ποιο νόμο θα εφαρμοστούν ξένοι διαιτητές, δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιος νόμος, αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Όπως το τηλεοπτικό συμβόλαιο και μία επιπλέον θέση στην Ευρωλίγκα. Σέβομαι απόλυτα τις θέσεις του Ολυμπιακού».

Στη συνέχεια, ο Μάνος Παπαδόπουλος πήρε ξανά τον λόγο για να πει: «Είναι συζήτηση αυτή για τους διαιτητές; Μπορεί σε καμία λίγκα να διαλέγει ο καθένας τους διαιτητές, που θέλει; Δεν είναι εγωιστικό αυτό; Να μην θέλει να παίξει με συγκεκριμένους διαιτητές; Ο Ολυμπιακός λέει ξεκάθαρα ότι αν έχει τους συγκεκριμένους διαιτητές, δεν παίζει. Και εγώ λέω: είναι εφικτό ο καθένας να θέλει τους διαιτητές του; Πιο εγωιστικό πράγμα από αυτό δεν υπάρχει. Που έχει ξαναγίνει αυτό; Γιατί δεν μιλάτε για την Ευρωλίγκα, που εμείς φωνάζαμε πέρυσι; Έχετε καμία παρέμβαση στην διαιτησία στην Ευρωλίγκα; Τους λέτε θέλουμε μόνο Σλοβένους ή μόνο Κροάτες ή μόνο Ρώσους; Λέτε δεν θέλουμε αυτούς ή θέλετε εκείνους; Που έχει ξαναγίνει αυτό; Σε ποια λίγκα του κόσμου έχει ξαναγίνει; Για αυτό υπάρχουν και οι νόμοι. Και θέλετε να μας πείτε ότι είστε οι αδικημένοι; Γιατί σε ένα ματς, όπου δεν ακούμπησε την μπάλα ο Ολυμπιακός, θεωρείτε ότι αδικήθηκε δύο φορές; Και μας απειλείτε ότι δεν θα ξανακατέβετε; Πες τε τα στην COSMOTE, που σας δίνει τα λεφτά και στους παίκτες σας, που τους χρωστάτε».

Η παρέμβαση του Γενικού διευθυντή της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστου Σταυρόπουλου ήταν άμεση και σε έντονο ύφος: «Κόψε τις γελοιότητες αυτές. Κόψε τις γελοιότητες με τους Κινέζους διαιτητές. Δεν σου επιτρέπω να μιλήσεις ξανά για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τους Προέδρους του και τα χρωστούμενα. Εσύ εδώ δεν έχεις ξαναπεί να παίξουμε με ξένους διαιτητές; Δεν έλεγες όποιους θέλετε φέρτε; Τώρα τι άλλαξε; Εσείς βάζατε τον Μπερτομέου ντυμένο Χίτλερ πρωτοσέλιδο. Ποιος τον έβαζε; Η μάνα μου η συγχωρεμένη τον έβαζε; Μην λέτε εσείς ότι δεν προσπαθείτε να πιέσετε και να βάλατε διαιτητές που θέλετε. Με τη συγκεκριμένη κατάσταση, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν η σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι. Για την διαιτησία δεν είναι η πρώτη φορά, που μιλάμε».

Η πλευρά του Ήφαιστου Λήμνου, υποστήριξε: «Δεν υπάρχει πρωτάθλημα χωρίς Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Χρησιμοποιούμε όλες οι ομάδες το δικό τους brand για να προσελκύσουμε χορηγούς και κόσμο. Δε μπορούμε να παρέμβουμε στους νόμους, όμως σίγουρα πρέπει να βρούμε κάποια λύση για το καλύτερο δυνατό του πρωταθλήματος». Ο Πανιώνιος τόνισε πως λογικά δεν προλαβαίνει ο ΕΣΑΚΕ να κάνει κάτι για το αίτημα του Ολυμπιακού, το οποίο χαρακτήρισε λίγο εκβιαστικό, όμως επεσήμανε πως αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ως συνεταιρισμός για το πρόβλημα θα το υπερψηφίσει.

Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Κύμη, Αλέξανδρος Θεοδώρου: «Σήμερα είμαι ήρεμος. Θέλω να μου πείτε για ποιο λόγο κάνουμε αυτή την συζήτηση. Για να κάνουμε κάποια πρόταση, θα πάρουμε κάποια απόφαση, ή συζητάμε για να συζητάμε; Οι διοργανώτριες αρχές είναι δύο. Θα πρέπει να λειτουργούμε μόνοι μας, ή υπό τη σκέπη της ΕΟΚ; Θα πρέπει να είμαστε ανεξάρτητη αρχή σε όλα. Έχετε αναρωτηθεί πόσα λεφτά δίνουμε σε δελτία χωρίς οικονομικό όφελος στον ΕΣΑΚΕ; Είμαι πολύ θυμωμένος, όχι γιατί έχασα ή έχω πρόβλημα με το Περιστέρι. Καμία μομφή σε καμία ομάδα. Ξέφυγα στις αναρτήσεις μου. Πρέπει όμως να συλλέξουμε όλες τις πληροφορίες και να προχωρήσουμε σε μεγάλη πίεση για αλλαγές».

Ο Χρήστος Σταυρόπουλος, πήρε σε εκείνο το σημείο ξανά τον λόγο για να τονίσει: «Αυτός που θα είναι υπεύθυνος για την διαιτησία, πρέπει να τον έχουμε ψηφίσει εμείς ως ΕΣΑΚΕ. Δεν εκβιάζουμε κανέναν, τα έχουμε πει εδώ και είκοσι μέρες. Ούτε στην Αφρική δεν υπάρχει η ίδια επιτροπή για 18 χρόνια. Δε γίνονται αυτά, δε μπορούμε να τα ανεχτούμε άλλο. Η ΓΓΑ πρέπει να παρέμβει διότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Αυτή είναι η δουλειά της». Ο Γιώργος Σκινδήλιας σε εκείνο το σημείο, είπε: «Προσπαθώ να είμαι ήρεμος. Όλα τα έχουμε αναγάγει σε κόντρα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και αυτό είναι λάθος. Η διαιτησία είναι προβληματική γενικότερα. Ο ΕΣΑΚΕ, μπορεί και πρέπει να είναι αυτοδύναμος. Όπου η διαιτησία δεν είναι καλή, δεν υπάρχει καλό προϊόν».

Τότε ο Μάνος Παπαδόπουλος, παρενέβη για να πει τα εξής: «Δε γνωρίζω αν πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι, αλλά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την Πολιτεία. Το τελευταίο που χρειάζεται ο ΕΣΑΚΕ είναι να ελέγχει την διαιτησία γιατί θα… σκοτωθούμε μεταξύ μας. Πως θα συμφωνήσουν οι ομάδες; Κάποιοι θα είναι δυσαρεστημένοι. Πριν «ξέφυγα» και θέλω να ζητήσω συγγνώμη για αυτά που είπα».

Ο μεγαλομέτοχος του Προμηθέα Πάτρας, Βαγγέλης Λιόλιος, είπε τα εξής: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Ταρνατώρο. Συμφωνώ απόλυα μαζί του. Το πρωτάθλημα και το ελληνικό μπάσκετ έχει διαλυθεί. Είχα ρωτήσει πριν 2-3 μήνες αν είστε ευχαριστημένοι από τη διαιτησία και δεν είχε μιλήσει κανείς. Έξω τα λέτε και εδώ τίποτα. Εμείς βάζουμε λεφτά και άλλοι κάνουν κουμάντο. Το σήμα πήγαμε να αλλάξουμε στη Λίγκα και μας εμπόδισε η ΕΟΚ. Υπάρχουν 120 διαιτητές αξιολογημένοι στην Α1 και σφυρίζουν 30-40. Για να ορίζει η ΚΕΔ. Ξέρετε πόσες φορές έχω σκεφτεί να φύγω από παιχνίδι; Ο Ολυμπιακός είχε τη δύναμη να το κάνει, εγώ δεν την έχω». Για να παρέμβει ο κ. Θεοδώρου της Κύμης και να πει: «Εγώ αν ήμουν στο Περιστέρι θα είχε αποχωρήσει η ομάδα, αλλά δεν ήμουν».

Ο κ. Λιόλιος συνέχισε: «Πληρώνουμε παρατηρητές διαιτησίας και δεν παίρνουμε ποτέ τις εκθέσεις τους. Αυτοί που είναι στην ΚΕΔ ορίζουν και παρατηρητές! Δεν είναι λύση η διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ. Στο ποδόσφαιρο, άλλαξαν οι κουμανταδόροι, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η διαδικασία πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν λύσεις αλλά δεν θέλουμε να τις προχωρήσουμε. Την επόμενη χρονιά, μας… μαχαιρώνουν με το δικό μας μαχαίρι. Δε φταίνε οι διαιτητές, είναι σε ένα σύστημα και είναι μεροκαματιάρηδες. Σε αυτό το σύστημα εγώ δε μπορώ να μείνω άλλο. Δε μπορούμε να το αλλάξουμε; Μου λέτε πως εμείς πληρώνουμε και δε μπορούμε να βάλουμε όρους;».

Ο Κωστής Ζομπανάκης του Ρεθύμνου δευτερολόγησε λέγοντας: «Έχω σκεφτεί πολλές φορές να πράξω ανάλογα με τον Ολυμπιακό, δηλαδή να πάρω μια ομάδα και να φύγω αλλά δεν το έκανα. Μου αρέσει ο σύλλογος μου, αλλά πλέον δε μου αρέσει το μπάσκετ. Πρέπει να αλλάξει κάτι στην ελληνική διαιτησία. Τα παράπονα είναι έντονα, οι διαιτητές δεν είναι καθόλου καλοί».

Από την πλευρά του Κολοσσού, τονίστηκε το εξής: «Το ότι κάνουμε αυτή την κουβέντα, δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα και η διαιτησία πλήττει το μπάσκετ και όχι τις ομάδες. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με δημοκρατία. Να χαράξει ο ΕΣΑΚΕ μία κοινή γραμμή». Ο Γιώργος Πανταζόπουλος για το Περιστέρι, εξέφρασε την εξής άποψη: «Το μπάσκετ έχει πολλά προβλήματα και δεν θα πρέπει να τα μεγαλώνουμε με δημόσιες τοποθετήσεις. Το Περιστέρι είναι ανοικτό σε όλες τις συζητήσεις. Να συζητήσουμε όμως και για άλλα θέματα όπως ο στοιχηματισμός. Η διαιτησία είναι μεγάλο πρόβλημα. Η Κύμη στοχοποίηση τον Παναγιώτου και θα μπορούσαμε να είχαμε ανάλογο περιστατικό όπως στο ποδόσφαιρο με τον διαιτητή Τζήλο. Παρακαλούσα να μη γίνει κάτι και σε κατηγορήσουν. Υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις να αλλάξουν πράγματα».

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Άρης, κ. Γουλιέλμος, τόνισε: «Είμαστε για πρώτη φορά στη σωστή κατεύθυνση ως ΔΣ. Και όσα έχουν ειπωθεί, πρέπει να βγουν προς τα έξω. Όλοι είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Δεν υπάρχουν νόμοι που να μην αλλάζουν και σας το λέω ως νομικός. Κάθε νόμος είναι για να αλλάξει. Το ελληνικό μπάσκετ είναι εδώ και όχι μόνο στην ΕΟΚ. Πρέπει να κάνουμε το μπάσκετ σωστό προιόν. Ζούμε ένα πρωτάθλημα, που στο τέλος, κερδίζει ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός γιατί ξοδεύουν περισσότερα. Αυτό αποδυναμώνει το προϊόν. Ήρθε η ώρα που κάτι πρέπει να γίνει. Οι κανονισμοί και οι θεσμοί είναι για να αλλάζουν και όχι να εξυπηρετούν καταστάσεις του ’90. Είναι ντροπή που δεν έχουμε προσπαθήσει να αλλάξουμε την κατάσταση τόσο καιρό. Οι ίδιοι διαιτητές σφυρίζουν συγκεκριμένες ομάδες. Η ώρα για αλλαγές είναι… χθες. Δε ξέρω αν είμαστε έτοιμοι για ξένους διαιτητές, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε και το πρωτάθλημα να διαλυθεί. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

Ο παλαίμαχος διαιτητής, Σταύρος Δουβής, από την πλευρά της ΚΑΕ ΑΕΚ, τόνισε: «Η ελληνική διαιτησία δεν είναι καλή. Σίγουρα υπάρχουν νόμοι αλλά έχουμε όλοι μας τη δύναμη για να τους διαφοροποιήσουμε. Η ΓΓΑ δεν μπορεί να επέμβει αλλά μπορεί απλά να προτείνει διάφορα πράγματα. Εχω έρθει με προτάσεις. 1. Αλλαγή στο όριο των μελών της ΚΕΔ γιατί δεν είναι καλοί σε αυτό που κάνουν. 2. Τα νέα μέλη της ΚΕΔ να είναι έμμισθα. 3. Οι παρατηρητές διαιτησίας να μην είναι και μέλη στην Επιτροπή. 4. Υπάρχουν τόσοι αξιολογημένοι διαιτητές, να μπαίνουν 42 σε κάθε αγωνιστική, είτε να ορίζονται, είτε να κληρώνονται αλλά με συγκεκριμένη διαδικασία. Να κάτσουμε να τα ψηφίσουμε και να δούμε πώς να προχωρήσουμε».

Ο εκπρόσωπος της ΕΟΚ στον ΕΣΑΚΕ, Άγγελος Ζούπας τόνισε: «Ξέρετε ότι υπάρχουν διεφθαρμένοι διαιτητές… Ξέρετε ότι υπάρχουν διαιτητές που πληρώνονται και μερικοί από αυτούς μάλιστα έχουν κανονικό μισθό. Γιατί, λοιπόν, δεν βγαίνετε να τα πείτε; Να πάτε στην ΕΟΚ, να πάτε στην ΚΕΔ να πείτε: “Ο Χ, ο Ψ, ο Ω τα παίρνουν, παίρνουν μισθό, δεν τους θέλουμε στη διαιτησία”. Αυτό πρέπει να κάνετε! Σίγουρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική διαιτησία. Πλέον σε κανέναν δεν επιτρέπεται να κερδίζει τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Υπάρχει διάβρωση ακόμα και στα παιδικοεφηβικά πρωταθλήματα! Εσείς οι ίδιοι όμως, μόλις γίνετε η κλήρωση, παίρνετε τους διαιτητές και τους μιλάτε».

Στο σημείο αυτό, ξαναπήρε τον λόγο ο Μάνος Παπαδόπουλος από τον Παναθηναϊκό: «Με κάποια από αυτά που λέτε συμφωνώ με κάποια άλλα όχι. Δε γίνεται να βγαίνουν οι διαιτητές ενός αγώνα από το σύνολο των 120. Δε γίνεται ο Ολυμπιακός να έχει συνέχεια παράπονα και να το φταίνε συγκεκριμένοι διατρητές για την ήττα», για να απαντήσει ο Χρήστος Σταυρόπουλος: «Μάνο μου οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και επειδή σου αρέσουν τα νούμερα, στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό από το 2012 και μετά, σε 24 παιχνίδια όπου διαιτητές ήταν η ο Αναστόπουλος ή ο Μάνος ή και οι δύο μαζί, ο Παναθηναϊκός έχει 19-5 νίκες. Και σε αυτά που δεν σφύριξε κανένας από αυτούς, οι νίκες είναι 19-9 υπέρ του Ολυμπιακού».

Ο κ. Ζομπανάκης τότε, επεσήμανε: «Είμαστε μία ανάσα από το να παρέμβει η δικαιοσύνη στη διαιτησία. Φτάσαμε πλέον να συζητάμε ανοικτά με για διεφθαρμένους διαιτητές. Πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί», ενώ ο κ. Γουλιέλμος του Άρη, ευχαρίστησε τον Ολυμπιακό που… έσπασε το σπυρί και πλέον μίλησαν όλες οι ομάδες για τα προβλήματα που έχουν με την διαιτησία.

Ο κ. Ταρνατώρος, έκανε έκκληση στον Ολυμπιακό να το ξανασκεφτεί και να μην αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, για να απαντήσει ο Γιώργος Σκινδήλιας: «Όλοι ξέρουμε τον ρόλο της ΕΟΚ και τη δύναμη του ΕΣΑΚΕ. Όλοι τα λέτε, αλλά μετά φοβάστε. Έχουμε κάνει κατ’ επανάληψη προσπάθειες. Έχουμε τεράστια δύναμη και πρέπει να ενεργήσουμε με βάση όχι το τι βολεύει εμάς ή εσάς, αλλά το τι είναι σωστό για το μπάσκετ».

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά εδώ και 8 χρόνια που είμαι εδώ που γίνεται μία τόσο σημαντική συζήτηση, με πράγματα που λέγονταν μόνο στα site. Καλώ τον Ολυμπιακό να αλλάξει την απόφαση για το παιχνίδι που έρχεται με τον Παναθηναϊκό. Σήμερα είναι η αρχή για να βρούμε τον τρόπο και να αποφασίσουμε ποια βήματα πρέπει να γίνουν. Η πρόταση του Ολυμπιακού δε γίνεται να ισχύσει άμεσα, όμως όλοι μπορούμε να συζητήσουμε για παράδειγμα τις πολύ καλές προτάσεις του κ. Δυοβή».

Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο Μάνος Παπαδόπουλος πήρε ξανά τον λόγο και τόνισε: «Να μην κατέβει ο Ολυμπιακός! Θα είναι καλύτερο το πρωτάθλημα», για να του απαντήσει ο Χρήστος Σταυρόπουλος: «Μην έχει άγχος δεν θα κατέβουμε». Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Γουλιέλμος: «Με ευχολόγια δεν αλλάζει η απόφαση του Ολυμπιακού. Πρέπει η πρόταση του Δουβή να μοιραστεί σε όλες τις ομάδες, να περάσει μία εβδομάδα, να υπάρξουν και άλλες προτάσεις και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».

Λιόλιος: «Κάνουμε τις προτάσεις για να αλλάξουμε το υπάρχων καθεστώς, αλλά πρέπει να ξέρω τι θα κάνουμε. Αν δεν γίνουν δεκτές απο την εξουσία αυτές οι προτάσεις, πρέπει να έχουμε και εναλλακτικό πλάνο».

Μάνος Παπαδόπουλος: «Εσύ Βαγγέλη (σ.σ. Λιόλιος) και Άρη (σ.σ. Γουλιέλμος) παίρνετε συνεχώς το μέρος του Ολυμπιακού. Αν λοιπόν θέλετε ξένους διαιτητές και εμείς δεν κατεβαίνουμε, αν το θέλετε έτσι».

Μετά από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος επέστρεψε στην αίθουσα και άπαντες κατέληξαν πως αύριο θα σταλούν οι προτάσεις του κ. Δουβή σε όλες τις ομάδες και θα γίνει νέα συνάντηση. Η θέση του Ολυμπιακού παραμένει πάντως μετά από αυτό το ΔΣ, παραμένει ίδια και απαράλλακτη.

To Top