Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για το θέμα της οπαδικής βίας

Περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου κατά της οπαδικής βίας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα χουλιγκανισμού.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έλειψαν και οι αυστηρές προειδοποιήσεις στις ομάδες, αφού τονίστηκε πως εάν «δεν μαζεύουν τα… των οίκων τους», τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αποκλείονται προσωρινά από ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού ήταν απολύτως ξεκάθαρα: Καμία ανοχή στη βία και τα φαινόμενα αδράνειας, καμία περίοδος χάριτος και κανείς, αμέτοχος στην εφαρμογή του νόμου και των προωθούμενων μέτρων αφού στο…βάθος καραδοκεί βαρύς πέλεκυς για τις ΠΑΕ που δεν θα συνεργαστούν ώστε να «στενέψει ο κλοιός» γύρω από θερμοκέφαλους οπαδούς και εγκληματικά στοιχεία.

Από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ειδικότερα, αυτό που ξεχωρίζει είναι η ανάληψη της ευθύνης της εισόδου και ταυτοποίησης οργανωμένων οπαδών στις θύρες, από την αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ θα γίνονται αιφνιδιαστικά σε ματς όπου αυτοί θα κρίνονται απαραίτητοι.

Κριτήρια για τους ελέγχους θα είναι η «επικίνδυνότητα» πρόκλησης επεισοδίων αλλά και το «κακό παρελθόν».

Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται σε κάθε ματς αλλά θα πραγματοποιούνται με οργανωμένο- συγκροτημένο επιχερησιακό σχέδιο της ελληνικής αστυνομίας ενώ κανείς δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα ελεγχεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που διαμηνύθηκε στις ΠΑΕ από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι θα υπάρξει αποφασιστικότητα στην εφαρμογή αυτού του μέτρου ακόμη και μπροστά σε ενδεχόμενες αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον από ορισμένους που τυχόν εκτιμούν πως οι θύρες οργανωμένων είναι «άβατα».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το προαναφερθέν μέτρο αποτελούσε πάγιο αίτημα και των ίδιων των ΠΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση εντός των επομένων ημερών αναμένεται μια νέα δέσμη μέτρων τα οποια θα ανακοινωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση.

Κατά κύριο λόγο αυτά αποτελούν περισσότερο μέτρα τεχνικής φύσεως και θα αφορούν πιθανότατα επί παραδείγματι την προβολή μηνυμάτων κατά της οπαδικής βίας στα ΜΜΕ ίσως και στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Δεδομένη φυσικά είναι η «χαρτογράφηση» των λεσχών φιλάθλων και των συνδέσμων προτού γίνει η μετάβαση στο καθεστώς του ενός συνδέσμου με έδρα την ΠΑΕ.

Το κλείσιμο των λεσχών των οργανωμένων οπαδών, αλλά και τη συνολική επανεξέταση του πλέγματος των πολιτικών για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε νωρίτερα με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Προηγήθηκαν η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους καθώς και διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, των ιδιοκτητών των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ καθώς και εκπροσώπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
• Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κάθε ομάδα θα έχει πλέον, όπως ο νόμος ορίζει, έναν σύνδεσμο οπαδών με έδρα την ΠΑΕ.
• Ανακοίνωσε επίσης ότι η είσοδος στις θύρες των οργανωμένων οπαδών περιέρχεται στην αρμοδιότητα της αστυνομίας, η οποία και θα μπορεί να πραγματοποιεί, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο, ελέγχους στα γήπεδα.
• Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ως ύστατο μέτρο υπάρχει και ο αποκλεισμός των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα οδηγήσουν εκεί οι περιστάσεις.
• Επισης προανήγγειλε τη δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου βίας με τη συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών κρατών ώστε η UEFA να προειδοποιεί για γεγονότα υψηλού κινδύνου και να είναι αυστηρή σε όσους υποκυπτουν σε περιστατικά βίας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε οτι οι ένοχοι του θανάσιμου τραυματισμού του 29χρονου Μιχάλη θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, αναφέροντας οτι ήδη δεκάδες ύποπτοι έχουν εντοπιστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας εμμέσως τις εμπρηστικές δηλώσεις του Κροάτη Προέδρου τόνισε “η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα, ούτε η Ελληνική Δικαιοσύνη, δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη”.

Επιπλέον ανεγνώρισε επιχειρησιακή αστοχία της ελληνικής αστυνομίας σε ό,τι αφορά την οργανωμένη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν που βρέθηκαν στη Νέα Φιλαφέλφια την περασμένη εβδομάδα και δημιούργησαν τα επεισόδια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της UEFA χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τους χούλιγκαν κάνοντας λόγο για «καρκίνο του ποδοσφαίρου» δεσμευόμενος, με αφορμή την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι για να μην συμβεί ξανα κάτι τόσο φοβερό».

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ούτε η αυστηροποίηση των ποινών ούτε οι μηχανισμοί πρόληψης λειτουργούν πάντα όπως πρέπει. Συχνά και οι οργανωμένοι σύνδεσμοι δεν προωθούν την κουλτούρα συνύπαρξης. Απαιτείται η συνύπαρξη όλων γι’ αυτό και συναντηθήκαμε σήμερα σε ευρεία σύνθεση.

Ο σκοπός είναι να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς κατά της βίας, να οργανώσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία. Αδελφοποιημένοι πρέπει να είναι οι φίλαθλοι στη χαρά.

Επανεξετάζουμε το πλέγμα των πολιτικών μας για την βία, όπου υπάρχουν κενά και πρέπει να καλυφθούν.

Δεν θα πετύχουμε τον στόχο όμως χωρίς την ενεργοποίηση των παραγόντων του ποδοσφαίρου. Αναφέρομαι στις ομάδες και τους ιδιοκτήτες, είναι οι πρώτοι που έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει στο ποδόσφαιρο, αλλά έχουν και χρέος έξω από το γήπεδο να εμπνέουν την αγάπη προς τον συλλογο και όχι το μίσος προς τον αντίπαλο».

Πηγή: skai.gr

To Top