Όουεν: «Στη Ρεάλ κατάλαβα τι σήμαινε η Χρυσή Μπάλα»

Πριν από 20 χρόνια ο Μάικλ Όουεν κατέκτησε την «Χρυσή Μπάλα», επικρατώντας στην ψηφοφορία με 176 βαθμούς, μπροστά από τον Ραούλ (140) και τον Όλιβερ Καν (114).

Με αφορμή αυτή την επέτειο ο Όουεν παραχώρησε συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Σε αυτή έκανε την ανασκόπηση της καριέρας του στη Λίβερπουλ, στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην Εθνική ομάδα, μίλησε για τους τραυματισμούς και τις απογοητεύσεις του.

Ο Όουεν κέρδισε αυτή τη Χρυσή Μπάλα σε ηλικία μόλις 21 ετών και πίστευε ότι δεν θα ήταν ο μόνος που θα έκανε κάτι τέτοιο: «Στα 21; Σίγουρα πίστευα ότι θα μπορούσα να κερδίσω άλλο ένα τέτοιο βραβείο. Ακόμη δεν έχω καταλάβει ότι οι τραυματισμοί θα με εκτόξευαν τόσο πολύ», παραδέχθηκε ο πρώην στράικερ της Αγγλίας.

Κλείνοντας τα 40 του χρόνια ο Όουεν υποστηρίζει: «Είχα το “Owen” στην πλάτη μου, αλλά δεν ήταν ο “Michael Owen”. Είχα τη νοοτροπία ότι ήμουν ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, αλλά το σώμα μου με απογοήτευε. Ήταν βασανιστήριο. Αλλά ξέρω, μέσα μου, πόσο καλό θα μπορούσε να ήταν ακόμα».

Αν και κέρδισε το βραβείο σε αυτή την ηλικία, ο Όουεν εκτιμά ότι το καλύτερο ποδόσφαιρό του ήταν μερικά χρόνια νωρίτερα: «Από 10 έως 17, νομίζω ότι δεν υπήρχε κανείς στον κόσμο τόσο καλός. Στα 18 μου, έβαζα γκολ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο… στα 21, η Χρυσή Μπάλα. Αλλά ειλικρινά, ήμουν καλύτερος στα 19. Τότε ήταν που έπαθα έναν σοκαριστικό τραυματισμό», είπε ο Όουεν.

Το 1999 τραυματίστηκε στο δεξί γόνατο. Ήταν στο «Έλαντ Ρόουντ» όταν κόπηκε ο οπίσθιος μηριαίος παίζοντας για τη Λίβερπουλ. «Μακάρι να ήταν ένα κάταγμα στο πόδι. Ο χειρότερος τραυματισμός για μένα ήταν ένα κομμένο οπίσθιο μηριαίο, γιατί τη στιγμή που δεν γινόταν επέμβαση, απλώς επιτρεπόταν στους παίκτες να επιστρέψουν.

Ήταν ένα αδύναμο σημείο στην καριέρα μου. Συχνά αναρωτιέμαι αν ήταν απλώς ένας περίεργος τραυματισμός. Μέχρι τότε ήμουν σταθερός σαν βράχος, δεν έχασα ποτέ παιχνίδι. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον λέει πάντα ότι αν είχε υπογράψει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως παιδί, δεν θα είχε συμβεί, θα με προστάτευε», παραδέχεται ο άλλοτε άσος των «κόκκινων».

Ο Όουεν αφηγείται πώς ανακάλυψε ότι είχε ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο: «Ήμουν στα αποδυτήρια του “Ολίμπικο” για να παίξω με τη Ρόμα όταν ο Φιλ Τόμπσον μου έκανε νόημα να βγω έξω. Ο Ζεράρ Ουγιέ (σ.σ. τότε προπονητής της Λίβερπουλ) ήταν άρρωστος αλλά ήταν στο τηλέφωνο. Είπε: “Αυτό είναι ένα απόλυτο μυστικό, αλλά ήθελα να σου δώσω μια επιπλέον ώθηση: έχεις κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα», υποστήριξε και πρόσθεσε:

«Ήμουν ενθουσιασμένος, αλλά θα είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα πραγματικά τι ήταν. Δεν ήταν τόσο σημαντικό στην Αγγλία. Ακόμα και όταν μου έδωσαν το τρόπαιο στο Άνφιλντ, σκέφτηκα: Βγάλτε το από το γήπεδο, ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε!»

Όταν “προσγειώθηκε” Μαδρίτη το 2004 για να υπογράψει στην Ρεάλ κατάλαβε τι σήμαινε η Χρυσή Μπάλα: «Μόνο όταν ήρθα στη Ρεάλ Μαδρίτης το κατάλαβα.Υπογράψαμε έναν παίκτη με τη Χρυσή Μπάλα! Τώρα, το βλέπω με μεγάλη περηφάνια».

To Top