«Όποιος δεν μπορεί να μου το πει»

Παρόντας στο Mundial του 2014 θέλει να είναι ο Φερνάντο Σάντος όπως δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης (6/6) κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ενόψει του αγώνα της Παρασκευής με την Λιθουανία για τα προκριματικά της διοργάνωσης.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και ότι η Εθνική μας ομάδα θα πρέπει να κερδίσει πάση θυσία. Για την ακρίβεια έστειλε μήνυμα στους ποδοσφαιριστές του, λέγοντας πως «όποιος δεν μπορεί να δώσει αυτό που πρέπει να έρθει να μου το πει ώστε να παίξει κάποιος άλλος».

Επίσης συμπλήρωσε ότι «εγώ θέλω να είμαι στο Mundial» και εξήγησε τους λόγους γιατί επιμένει στο σύστημα 4-3-3.

Αρχικά ο Σάντος απάντησε σε ερωτήσεις Λιθουανών δημοσιογράφων:

 Για την προετοιμασία της Εθνικής και τι ξέρει για Λιθουανία: «Καλή ομάδα, δύσκολη να τη κερδίσεις και καλά οργανωμένη. Παίξαν με Σλοβακία και πήραν ισοπαλία και ξέρουμε όλοι ότι η Σλοβακία είναι μια ομάδα που δεν κερδίζεις εύκολα συνεπώς ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για την Λιθουανία. Από την μεριά μας είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι γιατι θέλουμε να κερδίσουμε και θέλουμε να πάμε στο Μουντιάλ της Βραζιλιάς,. Ομως μόνο μέσα στο γήπεδο μπορείς να αποδείξεις οτι είσαι καλύτερος απο τον αντίπαλο και να τον κερδίσεις».

Για τα πλάνα του και αν θα παίξει επιθετικά ή αμυντικά: «Ο απλός κανόνας του ποδοσφαίρου είναι ο εξής. Οταν έχεις την μπάλα επιτίθεσαι και όταν δεν την έχεις αμύνεσαι. Αυτά είναι αλληλένδετα. Αυτό θα κάνουμε και εμείς. Οταν έχουμε τη μπάλα θα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε καλές επιθέσεις και όταν δεν την έχουμε να αμυνθούμε όσο πιο καλά».

Για το ποιούς Λιθουανούς παίκτες θεωρεί πιο επικίνδυνους: «Ποτέ δεν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένους παίκτες, όχι γιατί δεν είναι καλοί, αλλά γιατί πάντα σκεφτόμαστε ομαδικά και έτσι αντιμετωπίζουμε τον κάθε αντίπαλο

Για το αν σκέφτεται τις απουσίες και τα προβλήματα που υπάρχουν: «Αυτή τη φορά δεν σκεφτόμαστε αυτό. Έχουμε 21 παίκτες και σκεφτόμαστε αυτούς. Δεν στεκόμαστε σε όσους δεν είναι εδώ ή τι θα έκαναν αν ήταν εδώ. Μας ενδιαφέρουν αυτοί που είναι εδώ και αυτοί οι 11 που θα ξεκινήσουν στο ματς».

Εν συνεχεία ο Σαντος απάντησε και σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων.

Για το αν έχει κατασταλάξει στην 11άδα; «Ναι, κατά 95% έχω αποφασίσει. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος 100% γιατί πάντα υπάρχει παράθυρο να αλλάξεις κάτι, αλλά κατά 95% έχω αποφασίσει».

Για το αν το ότι το γήπεδο θα αποτελείται από συνθετικό χορτοτάπητα τον προβληματίζει: «Σημασία έχει να κάνουμε το παιχνίδι μας. Δεν παίζουν ρόλο ούτε οι διαστάσεις ούτε αν το χορτάρι είναι πλαστικό ή όχι. Είναι απλά τα πράγματα. Αν θέλουμε να είμαστε παρόντες στο Mundial πρέπει ανεξαρτήτως συνθηκών, να τρέξουμε και να παλέψουμε όπως ακριβώς κάνει σε μεγάλο βαθμό και η Λιθουανία. Αν το κάνουμε αυτό ισάξια η καλύτερα από τον αντίπαλο τότε θα κερδίσουμε. Εάν κάποιος παίκτης μου αισθάνεται το αντίθετο να έρθει να μου το πει να μην τον βάλω».

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να κερδίσουμε ως ομάδα και αυτό είναι πιο σημαντικό από το ποιοι παίκτες θα αγωνιστούν και ανεξαρτήτως θέσεων και χαρακτηριστικών που έχει ο καθένας. Για μένα πχ είναι πολύ σημαντικό να πιέσουμε ψηλά, και να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και μέσω οργανωμένων επιθέσεων να βρούμε το γκολ που θέλουμε. Εξάλλου δεν πιστεύω σε παίκτες που έχουν μόνο αρετές στην επίθεση ή μόνο αρετές στην άμυνα.

Για το ότι η Ελλάδα στο ματς με τη Βοσνία δέχθηκε γκολ από στημένα: «Είναι αλήθεια ότι στο προηγούμενο παιχνίδι μας δεχθήκαμε γκολ από στημένες φάσεις. Κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες για την ομάδα μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά, γιατί στα προηγούμενα 30 παιχνίδια μας είχαμε πάει πολύ καλά σε αυτό τον τομέα. Απλά ήμασταν κακοί στο συγκεκριμένο παιχνίδι. »

Για το πώς θα παίξει στο κέντρο: «Αν θα παίξουμε με σχηματισμό 1-2 ή 2-1 δεν το έχω αποφασίσει ακόμη. Αυτό θα γίνει αύριο».

Για το αν θα αλλάξει το 4-3-3 που συνήθως χρησιμοποιεί: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι όποιες αλλαγές είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Πχ. ρωτάτε για το σύστημα. Εχουμε τους παίκτες στην διάθεσή μας μόνο 3-4 μέρες και η μία μέρα μάλιστα είναι ρεπό. Ετσι είναι δύσκολο οι παίκτες να αφομοιώσουν κάποια αλλαγή και να αποδώσουν μέσα στο γήπεδο όπως πρέπει. Τα τρία τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε σύστημα 4-3-3 ή 4-4-2 το οποίο ουσιαστικά πάλι είναι 4-3-3 αφού ο επιθετικός γυρνάει πίσω να ζητήσει μπάλα. Με το 4-3-3 οι παίκτες νιώθουν άνετα, το γνωρίζουν και τους αρέσει να παίζουν έτσι».

Για το αν υπάρχει βάρος στους παίκτες λόγω της ανάγκης για νίκη: «Αν θέλουμε να είμαστε στην Βραζιλία τότε η νίκη είναι υποχρέωση μας. Πρέπει να είναι κίνητρο για εμάς και όχι να το βλέπουμε σαν βαρίδια στα πόδια. Θέλουμε να κερδίσουμε και τις πέντε αναμετρήσεις ως το τέλος και με αυτές τις νίκες να διεκδικήσουμε τις πιθανότητες που μας αναλογούν για την πρώτη θέση. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε να διεκδικήσουμε την πρόκρισή μέσω μπαράζ».

Για το πώς βλέπει το ματς με την Λιθουανία: «Θα πρέπει να βάλουμε περισσότερα γκολ από τον αντίπαλο και είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα. Όπως είπα το κλειδί είναι ότι δεν έχουν αυτοί την μπάλα να τους πιέζουμε για να κάνουν το λάθος και έτσι να κερδίσουμε εμείς περισσότερες μπάλες. Ειδικά στο κέντρο να έχουμε υπεροπλία και σε παίκτες».

Για το αν υπάρχει ο τομέας κούραση: «Δεν είναι δυνατό να όταν έχεις στόχο κάτι τόσο μεγάλο να λες ότι είσαι κουρασμένος. Πιστεύω ότι θέλουμε. Αν δεν θέλουμε, δεν θα μπορέσουμε. Δεν υπάρχει κούραση και γι αυτό ξαναλέω όποιος παίκτης αισθάνεται κουρασμένος ή έχει ένα πρόβλημα και δεν μπορεί να αποδώσει τα πλάνα που έχω να μου το πει να παίξκει κάποιος άλλος Και δεν θεωρηθεί λιποτάκτης, ούτε θα έχει κάποιο πρόβλημα σε μελλοντικές κλήσεις στην Εθνική. Εγώ πάντως θέλω να είμαι στην Βραζιλία».

Προβληματισμός για τον συνθετικό χορτοτάπητα

Εξάλλου, χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε η προπόνηση της Εθνικής μας στο γήπεδο όπου θα γίνει το παιχνίδι. Εκείνο το οποίο συζητούσαν διαρκώς μεταξύ τους οι παίκτες ωστόσο, ήταν ο αγωνιστικός χώρος, ο οποίος είναι συνθετικός χορτοτάπητας. Μάλιστα ένα πυροσβεστικό όχημα που υπήρχε εκεί κατάβρεχε συχνά-πυκνά τον αγωνιστικό χώρο προκειμένου οι παίκτες να «πατούν» όσο το δυνατόν καλύτερα.

To Top