«Όσα δε θα σου πει κανένας…», ο Γιάννης Ιωαννίδης “χτυπάει” με νέο άρθρο στο PRESSARIS για τις διοικητικές εξελίξεις

Ο Γιάννης Ιωαννίδης*  επιστρέφει με νέο άρθρο στο PRESSARIS, σχολιάζει τις διοικητικές εξελίξεις και τοποθετείται για την ανάληψη του ποδοσφαιρικού τμήματος από τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη! Πάντα με το δικό του ιδιαίτερο ύφος: Όσα δε θα σου πει κανένας!!!

“Το 2014 ήταν χρονιά αποτυχίας για τον Άρη, στο 100%. Το 2015 ξεκινάει, επίσης, ως χρονιά αποτυχίας αναμένοντας να διαπιστώσουμε αν θα αποτύχουμε ακόμα περισσότερο ή κάτι θα αλλάξει.

Την πολυπόθητη αλλαγή καλείται να μετουσιώσει σε πράξη ο ομογενής επιχειρηματίας Κοσμάς Καλαϊτζίδης (γνωστός ως Άλεξ Κάλας), που συστήθηκε στον Άρη μέσω του αδερφού του Δημήτρη Καλαϊτζίδη. Ο τελευταίος θα αποτελέσει το ‘εγχώριο μάτι’ του ξενιτεμένου μεγάλου αδερφού, λαμβάνοντας αποφάσεις που θα χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό (σε περίπτωση που τα έσοδα δεν επαρκούν). Τη νέα χρονιά, λοιπόν, ο Άρης θα είναι…οικογενειακή υπόθεση.

Στραβό ξεκίνημα

Το πρώτο πέρασμα του Δημήτρη Καλαϊτζίδη από τον Άρη ήταν ‘τραυματικό’, τόσο στο επικοινωνιακό όσο και το λειτουργικό κομμάτι. (i) Η ανεξήγητη εμπιστοσύνη που έδειξε στη διοίκηση Στεφανίδη («Αυτόν ξέρετε αυτόν εμπιστεύεστε» 6/6/2014), (ii) η στάμπα του βαρύγδουπου τίτλου ‘προπονητής-μάνατζερ’, (iii) οι κυνικές διαδικασίες ξεκαθαρίσματος roster -πριν καν αποφασιστεί σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί η ομάδα-, (iv) η υπερβολική έκθεση στη δημοσιότητα, (v) η ακατανόητη εκλεκτικότητα στα πρόσωπα που θα ενίσχυαν το roster της ΄Γ Εθνικής και (vi) η διάσταση απόψεων με τον Γαλανό οδήγησαν σε απομάκρυνση.

Αυτά είναι περασμένα, αλλά δεν πρέπει να ξεχαστούν. Δεν υπονοώ, φυσικά, ότι ευθύνεται αποκλειστικά ο Καλαϊτζίδης για όσα του αποδίδονται. Εννοώ ότι οφείλει να εξοστρακίσει τους ‘λεκέδες’, που από τη μία του φούσκωναν το επικοινωνιακό προφίλ (υποστηρίζοντας τις ‘μονομερείς ενέργειες’) και από την άλλη τον ‘μαχαίρωναν’ πισώπλατα (υποσκάπτοντας τη λειτουργία της ομάδας).

Εν ολίγης, το παρελθόν μπορεί να προσφέρει διδακτικά συμπεράσματα στον Καλαϊτζίδη αναφορικά με τη διαχείριση των μικροσυμφερόντων που στραγγαλίζουν τον Άρη μέχρι σήμερα.

 

Νοοτροπία και μικροσυμφέροντα

Από τις 31 Ιουλίου είχα προτρέψει τον Καλαϊτζίδη να παραιτηθεί, για να προστατεύσει το όνομά του («Γιατί πρέπει να παραιτηθεί τώρα ο Καλαϊτζίδης»). Την ίδια συμβουλή είχα δώσει παλιότερα στον Χατζηνικολάου, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε από τον Ηλιάδη («Χατζηνικολάου παραιτήσου τώρα!, 10/6/2013). Και οι δύο ‘στράβωσαν’ όταν το διάβασαν. Την περιόδο δημοσίευσης θεωρούσαν τους εαυτούς τους ‘ισχυρούς’ (το γλύψιμο από τους opinion makers πήγαινε σύννεφο). Τελικά, αμφότεροι είδαν πρόωρα την πόρτα της εξόδου αφού πρώτα υπέστησαν μεγαλύτερη φθορά από αυτή που τους αναλογούσε.

Ο Άρης είναι πολύ δύσκολο σωματείο, με άρρωστη νοοτροπία. Ο Καλαϊτζίδης βίωσε την εσωστρέφεια στο πετσί του. Πλέον, έχει δεύτερη ευκαιρία. Για να την εκμεταλλευτεί πρέπει να κάνει βαθιά αυτοκριτική. Αν ακολουθήσει τη ‘λογική του ενός’, υποτιμήσει τη σημασία εκπλήρωσης των υποσχέσεών που έδωσε και επιστρατεύσει τους opinion makers για να επιβληθεί στη συνείδηση του κόσμου τότε θα έχει την κατάληξη του Γαλανού («Δε βαρεθήκατε;» 24/12/2014).

Αντίθετα, εφόσον αντιληφθεί ότι αναλαμβάνει τη δυσκολότερη ‘αποστολή’ της καριέρας του, συνειδητοποιήσει τις ευθύνες και το μέγεθος της ομάδας που ηγείται, λειτουργήσει συσπειρωτικά, δουλέψει σκληρά και αφήσει τις πράξεις να μιλάνε γι’ αυτόν τότε θα συνδέσει το όνομά του με την ανάσταση του Άρη.

Και η ανάσταση θα επέλθει μέσω δύο οδών: μετεγγραφών (για να ανέβει η ομάδα) και εκκαθάρισης (για να υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής στη Football League).

Μετεγγραφές

Από τις 1 Οκτωβρίου είχα επισημάνει την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης με τουλάχιστον 5 ποδοσφαιριστές, πλέον των Σανιά – Ν’ Λουντούλου («Πέντε μεταγραφές από τώρα για τον Ιανουάριο!»). Η κωλυσιεργία στη διαδικασία αλλαγής εφόρου για το ποδοσφαιρικό τμήμα δεν πρέπει επ’ ουδενί να αποτελέσει δικαιολογία. Άλλωστε, τόσο ο Κάμπος (που πρέπει να παραμείνει) όσο και ο Καλαϊτζίδης γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις αδυναμίες του roster.

Οι φερόμενες διερευνητικές συνομιλίες με παίκτες επιπέδου Football League επιβάλλεται να μετουσιωθούν σε συμφωνίες, ώστε αφενός να ‘κλειδώσει’ η άνοδος αφετέρου να τεθούν οι βάσεις για την επόμενη χρονιά. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από τη συμμετοχή του Άρη στη Super League το 2016!

Η εκκαθάριση φεύγει, το ΑΦΜ έρχεται

Είναι αυτονόητο ότι η εκκαθάριση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Πρέπει, όμως, οπωσδήποτε να ξεκινήσει! Σύμφωνα με νομικούς, είναι εφικτή η σύσταση νέας ΠΑΕ με δικαίωμα συμμετοχής στη Football League ακόμα κι αν η εκκαθάριση βρίσκεται…στη μέση. Αρκεί να τηρείται το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα που ορίζουν τα ελληνικά δικαστήρια και να μην υπάρχει πλημμελής υπεράσπιση από την πλευρά του Άρη.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει το παραμικρό επί της ουσίας. Αν συνεχιστεί η πολύμηνη ‘εγκληματική’ καθυστέρηση, οδηγούμαστε αυτομάτως σε ΑΦΜ άλλης ομάδας. Ο Κοσμάς Καλαϊτζίδης πρέπει να ενδιαφερθεί προσωπικά για την επιτάχυνση των διαδικασιών και να εγγυηθεί την ΄κάλυψη’ του κόστους (περίπου 120.000 Ευρώ). Η σύνδεση του ονόματός του με την τοποθέτηση της υφιστάμενης ΠΑΕ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας θα του χαρίσει αυτοδικαίως τον πρώτο λόγο για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της νέας καθαρής ΠΑΕ.

Αντί επιλόγου…

Ο ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων ήταν εκ των προτέρων η μοναδική ρεαλιστική λύση. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η ομάδα έπρεπε να ‘χαριστεί’ χωρίς διαπραγμάτευση. Καταλαβαίνω το λόγο που οι opinion makers ψήφισαν δαγκωτό Κοσμά Καλαϊτζίδη (μην πάει χαμένη η πολύμηνη λυσσαλέα στήριξη). Αδυνατώ, όμως, να κατανοήσω για ποιο λόγο άσκησαν δημόσια πίεση (επικαλούμενοι το πρόσχημα του κατ’ επείγοντος) με απώτερο στόχο την ελαχιστοποίηση των διασφαλίσεων που ζητά η πλευρά του Άρη.

Αν μη τι άλλο, οφείλαμε (ως οργανισμός) να εξαντλήσουμε τα περιθώρια διασφάλισης των συμφερόντων του Άρη μέχρι να ταυτιστούν με τα συμφέροντα του…Κάλας.

Στο εξής, τα συμφέρονται είναι κοινά. Πρέπει, όμως, να στοιχειοθετηθούν εγγράφως ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη των ‘αστοχιών’ της περιόδου Γαλανού. Είναι, επομένως, επιβεβλημένη η υπογραφή μνημονίου που θα προβλέπει τα εξής:

αποποίηση διεκδίκησης επενδεδυμένου κεφαλαίου σε περίπτωση που η ομάδα δεν προβιβαστεί στη Football League

  • χρηματοδότηση της διαδικασίας εκκαθάρισης (περίπου 120.000 Ευρώ)
  • ‘κάλυψη’ των οφειλών προς τρίτους για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο-Ιανουάριο (περίπου 100.000 Ευρώ)
  • δέσμευση για συνεπή εξόφληση υποχρεώσεων μέχρι το τέλος της χρονιάς (με προσωπική ευθύνη σε περίπτωση αθέτησης)
  • καταβολή του 20% των εσόδων στον ΑΣ Άρη

Αυτά τα λίγα από εμένα… Αν διαφωνείς, μπορείς να συνεχίσεις να ενημερώνεσαι από ωραιοποιημένα ρεπορτάζ, ‘αβανταδόρικες’ συνεντεύξεις και… ‘αλανιάρικα’ κουτσομπολιά. Δυστυχώς, για κάποιους, το κόκαλο είναι πιο γλυκό από το…καλό του Άρη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγε και ο αρχαίος φιλόσοφος Ηράκλειτος: «οδός άνω και κάτω μία». Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο δρόμος που πάει προς τα πάνω είναι ο ίδιος δρόμος που πάει προς τα κάτω…

Ο Γιάννης Ιωαννίδης αρθρογραφεί στο overlap.gr

 

 

 

 

To Top