ΜΠΑΣΚΕΤ

Όταν “γεννιόταν” το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (photo)

Όταν “γεννιόταν” το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο… Μια ακόμη ιστορική φωτογραφία ντοκουμέντο από το 1960.

Η φωτογραφία ανέβηκε στη σελίδα Aris Retro 1914, αναφέροντας ότι: “Τα θεμέλια του Αλεξανδρείου Μελάθρου μπαίνουν… 20 χρόνια αργότερα (και πιο παλιά) θα γίνει η πιο καυτή έδρα της Ευρώπης από τον Αυτοκράτορα του Ελληνικού μπάσκετ”!

Από κάτω υπάρχουν σχόλια, δυο από αυτά ξεχωρίζουν:

1. Ιστορική φωτογραφία. Διευκρίνηση: Οι Γάλλοι δεν είχαν απλά την αρμοδιότητα μόνο για την στέγη. Είχαν την ανάθεση και υπευθυνότητα για όλο το έργο. Μελέτη και κατασκευή. Δικά τους σχέδια και μελέτες με αντίστοιχα κατoχειρωμένα (Know-how) για τα πάντα. Απλά ως συνηθίζεται, έδωσαν υπεργολαβία μεγάλο μέρος του έργου σε ντόπιους μικροεργολάβους και απλά το κέλυφος που τότε οι ντόπιες κατασκευαστικές είχαν πλήρη άγνοια για το αντικείμενο και παντελή έλλειψη τεχνογνωσίας, ήρθαν αναγκαστικά οι ίδιοι να το κάνουν, για να έχουν και το κεφάλι τους ήσυχο. Επειδή λοιπόν όλο το έργο ήταν δικό τους γι’αυτό και σύμφωνα με τη σύμβαση έργου, το επίσημο όνομα ήταν “Παλαί ντε σπόρτ” μέχρι μάλιστα μετά την μεταπολίτευση. Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε προστέθηκε και η Ελληνική ονομασία “Αλεξάνδρειο μέλαθρον”. ‘Όσο για την επέκταση. Λόγια του αέρα και ν’άχαμε να λέγαμε ότι δεν μπορεί να γίνει το άλλο πέταλο. Απλά δεν θέλουν (πολιτικές επιλογές) γιατί απλά θα είναι χρηστικά ωφέλιμο για το ΑΡΗ. Απλά σαν ειδικός του αντικειμένου σας λέω ότι γίνεται πανεύκολα, μάλιστα κατ’επιλογήν και σαν λειώμενο-πτυσσόμενο, με λίγα δομικά στοιχεία του σταθερά, για να μην επιβαρείνονται τα υπάρχοντα δομικά στοιχεία και χωρίς να χάνεται μάλιστα και η συνέχεια χρήσης του βοηθητικού. Αν υπάρχει μάλιστα η θέληση μπορεί να γίνει και δεύτερο διάζωμα (7000 θέσεων, συνολικά 14 περίπου) σαν ανεξάρτητη μάλιστα κατασκευή, ώστε να μην επιβαρείνεται η ήδη καταπονημένη κατασκευή παλιάς τεχνογνωσίας του υπάρχοντος Παλαί. Απλά θα καταργηθεί το υπάρχον στέγαστρο, και θα παραμείνουν σε χρήση οι υπάρχουσες περιστρεφόμενες σκάλες. Η θεωρητική γνώση, αλλά και τεχνογνωσία είναι πλέον κτήμα του ντόπιου επιστημονικού κόσμου, όπως και η τεχνογνωσία κατασκευής. Δεν χρειάζεται πλέον εξαγορά ξένου (Know-how). ή ανάθεση σε ξένες κατασκευαστικές. Πολιτική βούληση και μόνο χρειάζεται και όχι σκοπιμότητες διαφόρων τύπων!!!

2. Η κυβέρνηση Κων. Καραμανλή πήρε την απόφαση για την ανέγερση του έργου στις 26 Αυγούστου του 1959 ως συνέχεια των μεγάλων αθλητικών έργων (Καυτανζόγλειο 1956) και γι αυτό το λόγο ο τότε πρωθυπουργός ήθελε η Θεσσαλονίκη να έχει το μεγαλύτερο στάδιο και το μεγαλύτερο κλειστό. Η ανέγερση άρχισε ένα χρόνο σχεδόν (Σεπτέμβριος 1960) αργότερα με την ονομασία «Εθνικόν Κλειστόν Γυμναστήριον Θεσσαλονίκης» αλλά γρήγορα «επιστρατεύτηκαν» οι Γάλλοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί που σχεδόν παράλληλα (1962) είχαν κατασκευάσει το «Palais des Sports de Gerland» της Λυών της Γαλλίας. Τα δυο έργα μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, ίδιας χωρητικότητας (5.200), ίδιος τρούλος. Γι αυτό ελέω εθιμικού δικαίου καθιερώθηκε η ονομασία «Παλέ ντε Σπορ» όχι ότι υπήρξε επίσημη ονομασία. Η ονομασία «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης» δόθηκε στα εγκαίνια (29 Ιουνίου 1966) από τον ίδιο τον τότε βασιλέα Κωνσταντίνο και Υπουργό Βορείου Ελλάδος Θεόδωρου Μανωλόπουλου (της Κυβέρνησης Στέφανου Στεφανόπουλου) κι έκτοτε αυτή ειναι η επίσημη ονομασία του γηπέδου. Για την εποχή το γυμναστήριο θεωρήθηκε μνημείο και κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής. Τα περί επέκτασης ουσιαστικά συνιστούν κατεδαφιση και ξαναχτίσιμο νέου γυμναστηρίου που στη σημερινή συγκυρία είναι μάλλον ουτοπία.

To Top