Όταν η μεγάλη Ίπσουιτς υποκλίθηκε στον Άρη

Κοντράστ συναισθημάτων μια μέρα μετά την πικρή ήττα της Τούμπας. Σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια, ο Άρης πετύχαινε μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Η 1η Οκτωβρίου 1980 θα αποτελεί πάντοτε μια χρυσή σελίδα για τους «κίτρινους», που είχαν ταπεινώσει με 3-1 την πανίσχυρη αγγλική Ίπσουιτς, αλλά δεν είχαν καταφέρει να προκριθούν στο 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Στη ρεβάνς του Καυτανζογλείου, ο Άρης θα προσπαθούσε να ανατρέψει το εις βάρος του 5-1 (12′, 15′, 29′, 78′ Γουόρκ, 61′ Μάρινερ – 47′ Πάλλας) που είχε σημειωθεί στην αγγλική πόλη με τη βοήθεια του Πορτογάλου διαιτητή Καρίγιο, ο οποίος είχε δώσει τρία πέναλτι στους Άγγλους και είχε αναγκάσει την ελληνική ομάδα να αγωνιστεί με αριθμητικό μειονέκτημα από το 35′ λόγω αποβολής του Φοιρού.

Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα έμελλε να είναι τελείως διαφορετικά. Η ανησυχία των φιλοξενούμενων για την έκβαση του αγώνα ήταν έκδηλη και δεν υπήρχε διάθεση για λόγια. Χαρακτηριστική ήταν η συγκρατημένη στάση του προπονητή της Ίπσουιτς, Μπόμπι Ρόμπσον, όταν ρωτήθηκε για προγνωστικά: «Έχω πολλά χρόνια στα γήπεδα, για να κάνω δηλώσεις…».

Ο Άρης διψούσε για την πρόκριση και ήταν έτοιμος να κυνηγήσει την πιο επική ανατροπή, κι ας είχε απέναντι του μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες. Η Ίπσουιτς βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος και απέδειξε την αξία της φτάνοντας τελικά στην κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Με σύστημα 3-4-3, ο προπονητής των «κίτρινων» Μίκαελ Βίτσαν έδειξε ότι θα τα παίξει όλα για όλα για την πρόκριση, ποντάροντας και στη βοήθεια του κόσμου, που γέμισε τις εξέδρες παρότι ο αγώνας θα ξεκινούσε πολύ νωρίς, στις 15:30 το μεσημέρι.

Περισσότεροι από 30.000 θεατές δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα και το παιχνίδι άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Άρη, καθώς μόλις στο 4′ ο Θαλής Τσιριμώκος με κεφαλιά έκανε το 1-0. Το γήπεδο σείστηκε για δεύτερη φορά στο 22′, όταν ο Δράμπης με ένα δυνατό γυριστό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή σημείωσε το 2-0. Το όνειρο έμοιαζε να παίρνει σάρκα και οστά στο 65′, όταν ο Ζελελίδης πέτυχε το 3-0. Ο Άρης χρειαζόταν ένα ακόμη γκολ για να αγγίξει το θαύμα και να φτάσει σε σκορ πρόκρισης με 4-0, αντ” αυτού όμως η τύχη χαμογέλασε στην αγγλική ομάδα, η οποία σε μια αντεπίθεση έκανε το 3-1, με σκόρερ τον Γκέιτς στο 75′. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ, αφού λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του παιχνιδιού ο Πολωνός διαιτητής Γιάρκουζ αγνόησε κλασική περίπτωση πέναλτι, σε ανατροπή του Τσιριμώκου από τον Όσμαν.

Μπορεί η τελική έκβαση να στεναχώρησε τους οπαδούς της ομάδας, αλλά ταυτόχρονα τους γέμισε με υπερηφάνεια, πράγμα που έδειξαν χειροκροτώντας τους ποδοσφαιριστές.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο προπονητής της Ίπσουιτς υποκλίθηκε στην ανωτερότητα του Άρη και να ξεχωρίσει τους παίκτες που του προκάλεσαν εντύπωση: «Ο Άρης έδειξε σήμερα ότι είναι μια μεγάλη ομάδα και δεν θα πρέπει να λυπάται γιατί αποκλείστηκε, αφού έφτασε τόσο κοντά στην πρόκριση. Καμιά ομάδα δεν θα μπορούσε να ανατρέψει το 5-1 που πετύχαμε στο Ίπσουιτς. Ο Άρης με ξάφνιασε για το πόσο καλός ήταν στο ψηλό παιχνίδι .Μου άρεσε πάρα ο Νο 6 (Κούης) που είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης. Μας δυσκόλεψε όμως φοβερά το Νο 9 (Τσιριμώκος) ενώ καλοί ήταν το Νο 10 (Δράμπης) και το Νο 7 (Ζελελίδης). Μου άρεσε επίσης πάρα πολύ το δεύτερο γκολ».

Από την πλευρά του, ο Τσεχοσλοβάκος προπονητής του Άρη είχε δηλώσει: «Θα μπορούσαμε να προκριθούμε, αν είχαμε λίγη τύχη μετά το 3-0.Δεν έχω παράπονο από τους παίκτες μου και γενικά έγινε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι. Η Ίπσουιτς είναι μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες».

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Πολωνός Γιάρκουζ. Τα εισιτήρια που είχαν κοπεί ήταν 23.306.

Οι συνθέσεις:
ΑΡΗΣ: Παντζιαράς, Μόκαλης, Μιχαλήτσος, Βένος, Κούης, Μπαλλής (67′ Βάγγης), Δράμπης, Σεμερτζίδης, Ζελελίδης, Τσιριμώκος, Χατζηαντωνίου (83′ Ζελίδης).
ΙΠΣΟΥΙΤΣ: Κούπερ, Μπάρνλεϊ, Μιλς, Όσμαν, Τίσεν, Μπούτσερ, (88′ ΜακΚολ), Γουόρκ, Μιούρεν, Μάρινερ, Μπραζίλ, (77′ Χάντερ), Γκέιτς.

To Top