“Όταν κοιτάξαμε στα μάτια τη μεγάλη Ρόμα…”

O παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Άρη, Βασίλης Ψηφίδης αναφέρθηκε στο ότι θα βρίσκονται αύριο στο γήπεδο οι παίκτες που αντιμετώπισαν τη Ρόμα το 1964 και στις μνήμες του από εκείνα το παιχνίδια με τους Ρωμαίους, με το 0-0 στη Θεσσαλονίκη και την ήττα με 3-0 στην Ιταλία.

Αναλυτικά τα όσα είπε στα “ΑΝ 98,7”:

Στην αρχική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι θα βρίσκεται αύριο  η ομάδα που αντιμετώπισε τη Ρόμα το 1964: «Έβαλα και εγώ το χεράκι μου για να είμαστε εμείς αύριο επίσημοι προσκεκλημένοι. Άλλωστε, εγώ και ο πρόεδρος είμαστε λίγο «Αμερικάνοι». Μόλις του είπα γι αυτό, διέταξε να γίνει αυτό που θα γίνει αύριο. Κατά 99%, η ενδεκάδα εκείνου του αγώνα θα είναι εκεί. Ο πρόεδρος χωρίς να διστάσει, έδωσε αμέσως αυτή τη διαταγή. Διότι, είναι φοβερή ημερομηνία να παίξω εγώ με τη Ρόμα πριν 49 χρόνια, θα είμαστε όλοι εκεί».

 Για το αν διατηρεί επαφή με τους παίκτες εκείνης της ομάδας, είπε: «Κάθε φορά που έρχομαι, προσπαθώ να τους βρω. Συνήθως το καταφέρνω με τους περισσότερους. Αυτή η αλυσίδα κρατάει όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ τον εαυτό μου συνδετικό κρίκο».

 Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μνήμες από εκείνο το παιχνίδι του 1964: «Η Ρόμα είχε στην ενδεκάδα της παγκόσμια ονόματα. Τότε δεν είχαν το δικαίωμα οι ομάδες να έχουν πολλούς ξένους, μόλις δύο. Εγώ και οι συμπαίκτες μου είχαμε την τύχη να παίξουμε αντίπαλοι με παίκτες τεράστιας ποιότητας εκείνης της εποχής. Ήταν ένα γρήγορο για τα δεδομένα της εποχής μας παιχνίδι. Ο κόσμος χειροκροτούσε συνεχώς το θέαμα. Ο Άρης διατήρησε μια σειρά, που δεν υπήρχε ανάλογη της στη Θεσσαλονίκη. Η ίδια ομάδα κόντευε να πέσει την προηγούμενη χρονιά και παρόλα αυτά, ένα χρόνο μετά, κοιτάξαμε στα μάτια τη Ρόμα».

 Μετά, μίλησε και για τον επαναληπτικό στη Ρώμη: «Αντέξαμε μέχρι το 69’, και όχι μέχρι το 58’, όπως λένε οι εφημερίδες. Στο 70’ μπήκε το πρώτο γκολ. Είχα τραυματιστεί στο 44’ και δεν μπορούσα να συνεχίσω. Τότε δεν υπήρχαν αλλαγές. Έτσι, τη θέση μου κάλυψε ο Λέλος Τσιτσούμης που δεν είχε αγωνιστεί ξανά στην άμυνα και έτσι αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Ρόμα και επιτίθονταν συνεχώς από εκεί. Έτσι χάσαμε 3-0. Εγώ ήμουν στο γήπεδο, αλλά δε μπορούσα να κουνηθώ».

 Για τον Μπέλα Πάλφι που βρισκόταν τότε στον πάγκο της ομάδας, τόνισε: «Ήταν η μεγάλη συνταγή για τον Άρη. Ήταν νεαρός σε ηλικία, μάθαινε τους παίκτες πώς να χτυπούν τη μπάλα και να βάζουν φάλτσα. Ήταν μεγάλο κεφάλαιο για τον Άρη. Έμεινε πολλά χρόνια και είμαστε πολύ τυχεροί που τον είχαμε. Ήταν Γιουγκοσλάβος, που τότε η σχολή τους ήταν από τις καλύτερες στον κόσμο».

 Για το επίπεδο που βρισκόταν τότε η Ρόμα, επεσήμανε: «Πήρε την προηγούμενη χρονιά το κύπελλο Ιταλίας. Αυτό λέει πολλά. Ήταν ομάδα μεγάλης κλάσης. Ήταν φοβερές οι εμπειρίες που πήραμε από εκείνα τα ματς. Θα τα θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή».

 Για το πώς θα υποδεχτούν οι παλιοί παίκτες της ομάδας ο ένας τον άλλο αύριο, σχολίασε: «Θα υποδεχτούμε πολύ θερμά ο ένας τον άλλο. Δεν υπήρχε τότε ανταγωνισμός μεταξύ μας, καθώς το ποδόσφαιρο δεν ήταν επαγγελματικό. Τώρα που έγινε επαγγελματικό, όλοι προσπαθεί να πάρουν τη θέση του άλλου. Και γι αυτό, «τρώγονται» μεταξύ τους».

 Για το αν έχει γυρίσει για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα: «Όχι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Έχω την οικογένεια μου εκεί, η οποία είναι και μεγάλη. Θα μείνω για λίγο, θα δω κάποια παιχνίδια, αλλά μόνιμη εγκατάσταση δε γίνεται».

To Top