ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν οι θεσμοί αποκτούν επιλεκτική ευαισθησία

Η ζωή μας είναι γεμάτη από ακρωνύμια που δίνουν κύρος και αξιοπιστία γι’ αυτά τα οποία εκπροσωπούν και αποφασίζουν. Στο ποδόσφαιρο δύο βασικοί θεσμοί, είναι η Ε.Π.Ο. και η Κ.Ε.Δ. Μέσα στη διάρκεια των χρόνων έχουν αντέξει σε όλες τις καταστάσεις που χρειάστηκε να διαχειριστούν.

Πάντα θα θυμάμαι ότι παίζουν το παιχνίδι της εξουσίας τους, έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι , αποφάσιζαν και αποφασίζουν πάντα κατά το δοκούν. Ακόμα και το μπαράζ του Βόλου , ήταν απόφαση για αλλαγή του κανονισμού μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, για να μη βγει πρωταθλητής ο ΑΡΗΣ. Η λειτουργία τους είναι γεμάτη από αποφάσεις που χρήζουν ενστάσεων για το λόγο ότι δεν υπηρετείται το γενικό καλό αλλά μάλλον το ιδιοτελές υπέρ των δυνατών. Ο υποβιβασμός του Π.Α.Ο. ήταν η ποινή που έπρεπε να εκτίσει η ομάδα λόγω παραβάσεων. Έγινε αλλαγή του κανονισμού και όλα καλά.  Τα ίδια ισχύουν και για τον υποβιβασμό του Π.Α.Ο.Κ. με όσα έγιναν με τον σερβιτόρο και την Ξάνθη αλλά με μία αλλαγή των ποινών , έκλεισε η υπόθεση. Και πόσα ακόμα, που με πέρασμα των χρόνων έχουν ξεφτίσει από τη μνήμη. Αυτό το είδος της εξουσίας , συνδυαζόμενο με πολιτική σκέψη, καταβαράθρωσε την υπόληψη ενός κατ’ ευφημισμό «καθαρού ποδοσφαίρου».

Μπήκαμε στην περίοδο της Αποκριάς με τους συνήθως επίκαιρους συμβολισμούς τους. Πολλοί χρησιμοποιούν, λόγω της περιόδου, τη φράση «έπεσαν οι μάσκες». Δεν είμαι φαν αυτού. Καμία μάσκα δεν πέφτει. Αυτός που είναι υποκριτής, θα είναι και τις Αποκριές. Και μάλιστα θρασύς γιατί το κάνει χωρίς αναστολές , μιας και είναι ντυμένος καρναβάλι και δεν είναι αναγνωρίσιμος. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια. Όταν ξεπερνιούνται χάνεται το μέτρο.

Το πρόβλημα ήταν ότι ένα γκολ εις βάρος του Π.Α.Ο.Κ. ήταν άκυρο. Μάλιστα. Βγήκε η Κ.Ε.Δ. και έβγαλε ανακοίνωση γι’ αυτό. Υπό άλλες συνθήκες θα έλεγα «μπράβο στην Επιτροπή». Προφυλάσσει το προϊόν του ποδοσφαίρου. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα και έχουμε δει τα πάντα, όλη η ιστορία παραείναι υποκριτική. Αν ήθελαν να είναι άξιοι αναφοράς για αξιοπρεπείς συμπεριφορές, θα έπρεπε να είχαν κάνει το ίδιο για τουλάχιστον οκτώ με δέκα φάσεις του ΑΡΗ, που έχει αδικηθεί από  διαιτησίες. Το πέναλτι στο Φαμπιάνο από τον τερματοφύλακα της Α.Ε.Κ. ήταν φάση για την οποία ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. ,ως «κυβερνητικός εκπρόσωπος» , ανακοίνωσε την θέση της Κ.Ε.Δ. Για το γκολ στο κύπελλο μέσα στο Καραϊσκάκη , δεν ακούσαμε κάτι. Για φάσεις πέναλτι που δεν δόθηκαν, δεν είδα την Κ.Ε.Δ. να εξηγεί τι έγινε.

Για νίκες των τεσσάρων πρώτων ,που έγιναν με αμφισβητούμενες φάσεις, εναντίον μικρότερων ομάδων, δεν ακούσαμε κάτι. Για ποιο λόγο να βγει τώρα μια τέτοια; Ποιος είναι ο Π.Α.Ο.Κ. που δικαιούται επεξήγησης και συγγνώμης ενώ οι υπόλοιποι δεν μπορούν να έχουν την ίδια μεταχείριση; Τι εξυπηρετούν όλοι αυτοί που σκέφτονται αυτές τις αντιδράσεις; Είναι φανερό ότι υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Έχουν ξεχωρίσει τις ομάδες με τα διαχρονικά κριτήρια που έχουν φτιαχτεί προς όφελος αυτών που καταδυναστεύουν το ποδόσφαιρο , συνεχίζουν να υπηρετούνται με το ίδιο σθένος και πίστη στο σκοπό. Απλώς κάθε φορά αλλάζει ο Βεζύρης.

Η ΟΥΕΦΑ που είναι ο ανώτερος της Ε.Π.Ο. , δεν δείχνει να ασχολείται με τις εσωτερικές λειτουργίες της. Έχει επιβάλλει το αυτοδιοίκητο και τελείωσε με τις παρεμβολές. Ορίζεται αρχιδιαιτητής  και αυτό αφορά τους εδώ μνηστήρες των τίτλων. Κανέναν άλλο. Και ο συγκεκριμένος έχει ακούσει τα παράπονα όλων , εκτός των ευνοημένων, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποφάσεις, οπότε ισονομία και δικαιοσύνη πάνε περίπατο. Αν «έπεφταν οι μάσκες» , θα βλέπαμε κάποιους να νιώθουν ότι δεν είναι ικανοί να υπηρετούν τη θέση που κατέχουν. Θα βλέπαμε παραιτήσεις και άλλα εξωπραγματικά που δεν τα έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Συνεχίζουν την αποκριάτικη διάθεση όλη τη διάρκεια του χρόνου και εννιά έχει ο μήνας.

Κατά τα λοιπά ο ΑΡΗΣ έχει μπροστά του μία δύσκολη έξοδο στην Κρήτη. Μετά από την ήττα με τον Παναθηναϊκό , κανένα άλλο αποτέλεσμα πέρα της νίκης δεν είναι συζητήσιμο. Με οποιονδήποτε τρόπο. Πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μιλάμε για αποδόσεις, εμφανίσεις, τακτικές και όλα τα ποδοσφαιρικά. Μία νίκη , απλή, χωρίς ήρωες, με ένα σουτ, δεν ξέρω. Όπως να’ ναι. Ας το βάλουν οι άλλοι μόνοι τους. Δε με νοιάζει. Ας είναι οφσάιντ και μετά να βγάλει ανακοίνωση η Κ.Ε.Δ. Δεν έχω απαιτήσεις. Να μπούνε τρεις βαθμοί στο σακούλι. Μόνο αυτό. Όπως το έχει ανάγκη η ομάδα το έχουμε κι όλοι εμείς. Κάντε μας τη χάρη και νικήστε.

To Top