ΜΠΑΣΚΕΤ

Όταν ο… «Μίκι Μάους» (Τόνι Γουάιτ) ήρθε στον Άρη και ο θαυμασμός του για τον Νίκο Γκάλη (videos)

Ο Τόνι Γουάιτ ή αλλιώς… “Μίκι Μάους”, δίνει την δική του μάχη (διαβάστε ΕΔΩ), τον σημαντικότερο αγώνα της ζωής του και το PRESSARIS θυμάται την καριέρα του Αμερικανού, που φόρεσε την φανέλα του Αυτοκράτορα!

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

TO ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ

Ο Τόνι Γουάιτ, γεννημένος στις 15 Φεβρουαρίου 1965, είναι Αμερικανός πρώην καλαθοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίστηκε για τους Σικάγο Μπουλς, Νιου Γιορκ Νικς και Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, πριν συνεχίσει στην Ευρώπηκαθ’ όλη την δεκαετία του ’90.

Ο Γουάιτ φοίτησε στο κολέγιο του Τενεσί από το 1983 ως το 1987, όπου σε 127 αγώνες είχε μέσο όρο 17,5 πόντους ανά αγώνα, με προσωπικό ρεκόρ τους 51 πόντους κατά του Όμπερν στις 14 Φεβρουαρίου 1987.

Το καλοκαίρι του 1987, επιλέχθηκε από τους Σικάγο Μπουλς στο # 33 του ντραφτ, αλλά αγωνίστηκε μόλις σε δύο αγώνες πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και στην συνέχεια στο Γκόλντεν Στέιτ.Συνολικά, αγωνίστηκε σε 49 αγώνες του NBA με μέσο όρο 5,3 πόντους και 1,2 ασίστ.

Συνέχισε στο CBA με τους Λα Κρος Κάτμπερντς, πριν μετακομίσει στο Βέλγιο το καλοκαίρι του 1990, για να αγωνιστεί για την Λεβέν και στην συνέχεια για την Καστόρς Μπρεν. Στο Βέλγιο παρέμεινε για τρεις σεζόν και αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Το 1993-94, έπαιξε στο ελληνικό πρωτάθλημα φορώντας την φανέλα της ΑΕΚ, με 23,9 πόντους σε 27 αγώνες. Ακολούθησε η θητεία του στον Άρη, όπου σημείωνε κατά μέσο όρο 26,3 πόντους και 4,2 ριμπάουντ, με προσωπικό ρεκόρ για τις ελληνικές διοργανώσεις τους 47 πόντους του εναντίον των Αμπελοκήπων στις 20 Δεκεμβρίου 1994.

Το 1995-96, ο Γουάιτ αγωνίστηκε στην γαλλική Αντίμπ, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος με μέσο όρο 27 πόντων. Από το 1996 ως το 1998, έπαιξε στην Ισπανία και την Βαγιαδολίδ, αναδεικνυόμενος την δεύτερη του χρονιά σε δεύτερο σκόρερ του πρωταθλήματος.

Το καλοκαίρι του 1998, επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Παπάγου, απ’ όπου αποχώρησε τον Οκτώβριο για να συνεχίσει στην ισραηλινή Μακάμπι Ρισόν. Το 1999-2000 αγωνίστηκε για τελευταία χρονιά, φορώντας την φανέλα της Μανρέσα με μέσο όρο 13,1 πόντων.

Με τη φανέλα του Άρη στις εγχώριες διοργανώσεις είχε σε 33 αγώνες 26.3 πόντους, 4.2 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ και 1.3 κλεψίματα, σουτάροντας με 52% στα δίποντα, 37% στα τρίποντα και 84% στις βολές. Στο διαγωνισμό καρφωμάτων του all-star game ο Ουάιτ έμεινε στην ιστορία αφού ο συμπαίκτης του, Κινγκ, πέρασε… από πάνω του για να καρφώσει!

Ο «Μίκι Μάους», όπως ήταν το προσωνύμιό του λόγω του παρουσιαστικού του, ήταν ένας από τους καλύτερους σκόρερ που πέρασαν ποτέ από το ελληνικό πρωτάθλημα. Χαρακτήρας διαμάντι, παίκτης αστέρι, από τους πιο σημαντικούς της καλύτερης δεκαετίας του ελληνικού μπάσκετ.

Σε συνέντευξή του το 2013 για τον Άρη, είπε: “Μου άρεσε πολύ και η Θεσσαλονίκη και θυμάμαι τον πανικό που επικρατούσε κάθε φορά που ήταν να παίξουμε εναντίον του ΠΑΟΚ. Μεγάλα ματς τότε. Όλος ο κόσμος ζούσε γι’ αυτά τα ντέρμπι. Έπρεπε να προσέχουμε, ακόμα και όταν κυκλοφορούσαμε στους δρόμους (Γέλια). Πάντως το κλίμα που επικρατούσε στο γήπεδο ήταν εκπληκτικό. Πάντα υπήρχαν συμπλοκές, ενώ είχα δεχθεί και πολλά κέρματα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Αρη-ΠΑΟΚ. Κάθε φορά που θα διαφωνούσαν οι οπαδοί με το σφύριγμα του διαιτητή, τότε θα ακολουθούσε χαμός!!»

και αφού μας ρώτησε αν εξακολουθούν να υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα στο πρωτάθλημα, συνέχισε: «Φίλε μου δεν πρόκειται να ξεχάσω τον καπνό μέσα στα γήπεδα του μπάσκετ. Πραγματικά δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε οι παίκτες και όταν έχεις αγωνιστεί για αρκετά λεπτά και έχεις τρέξει, κάθε εισπνοή καπνού είναι πολύ επικίνδυνη. Και κάτι ακόμα. Έβλεπα στις εξέδρες και πολλούς… μεθυσμένους!».

Παράλληλα, μίλησε και για τον Νίκο Γκάλη: “Μου άρεσαν αρκετοί παίκτες από διάφορες ομάδες. Όμως να σου πω κάτι; Στο όνομα Νίκος Γκάλης τελειώνουν τα πάντα. Ήταν ο αγαπημένος μου. Παίκτης που μπορούσε να σκοράρει με όλους τους τρόπους και πραγματικά τον θαύμαζα. Μάλιστα προσπαθούσα να του μοιάσω και να γίνω ο… Αμερικανός Γκάλης που έπαιξε μπάσκετ στην Ελλάδα!! Πάντα έκανα το καλύτερο για όλες τις ομάδες που αγωνιζόμουν και ελπίζω να μην άφηνα τους οπαδούς δυσαρεστημένους» ήταν τα λόγια του Ουάιτ, ο οποίος στο άκουσμα της υποψηφιότητας του Γκάλη για το διάσημο Χολ Οφ Φέιμ, είπε: «Χαίρομαι πολύ που μαθαίνω κάτι τέτοιο. Είμαι σίγουρος ότι θα μπει. Μακάρι. Το αξίζει».

To Top