ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όταν το ποδόσφαιρο μπήκε στην τηλεόραση!

Τρεις κάμερες, δοκιμή… 15 λεπτών και μια μεγάλη επιτυχία για την εποχή, με το ημερολόγιο να δείχνει… 1937! Η Άρσεναλ, ήταν η πρώτη ομάδα, της οποίας παιχνίδι μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ακόμα κι αν επρόκειτο για ένα οικογενειακό διπλό… 

Έπειτα από την πρώτη δοκιμή ραδιοφωνικής μετάδοσης ποδοσφαιρικού αγώνα στο «Χάιμπουρι» έπειτα και από την απόφαση του British Broadcasting Corporation, τέτοιες μέρες, πριν από 80 χρόνια, «γεννήθηκε» και η ιδέα της προσπάθειας να καλυφθεί τηλεοπτικά ένα ματς…

Λόγω και της πολύ μικρής απόστασης που χώριζε το προπονητικό κέντρο της Άρσεναλ από τις εγκαταστάσεις του BBC, στο Alexandra Palace, κρίθηκε εφικτή η μεταφορά τηλεοπτικού συνεργείου για να γίνει το πρωτοποριακό εγχείρημα.

Ο λονδρέζικος σύλλογος είχε φροντίσει, όταν δημιουργούσε την ανατολική εξέδρα, να υπάρχει χώρος ώστε να τοποθετηθούν κάμερες για… μελλοντική χρήση.

Η πρώτη ποδοσφαιρική αναμέτρηση, λοιπόν, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ήταν ένα οικογενειακό διπλό των «κανονιέρηδων» με τη δεύτερη ομάδα.

«Οι ποδοσφαιριστές θα παρουσιαστούν από τον Τζορτζ Φ. Άλισον, προπονητή του κλαμπ. Θα υπάρχει στατιστική απεικόνιση, ενώ θα προβάλλονται τα σουτ, οι ντρίμπλες και οι επεμβάσεις των τερματοφυλάκων» έγραφε το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου του 1937 ο «Guardian».

Η πρώτη ποδοσφαιρική αναμέτρηση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, καλύφθηκε από τρεις κάμερες. Η μια είχε τοποθετηθεί σε εξέδρα για να δίνει μια πανοραμική άποψη του γηπέδου και των παρόντων, ενώ οι άλλες δύο ήταν κοντά στις δύο εστίες για να μπορούν να προσφέρουν στο κοινό τα κοντινά πλάνα των παικτών, όπως επίσης έγινε και με τα flash intervies των πρωταγωνιστών στο φινάλε.

Η διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης ήταν στα 15 λεπτά, αλλά το εγχείρημα κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο…

Ο τελικός του Κυπέλλου εκείνης της χρονιάς, ανάμεσα στη Σάντερλαντ και την Πρέστον είχε τηλεοπτική κάλυψη για ένα μικρό κομμάτι του αγώνα, ενώ, το πρώτο ματς που μεταδόθηκε ολόκληρο, ήταν μια αναμέτρηση Αγγλίας – Σκωτίας, τον Απρίλη του 1938.

Πηγή: England365.gr

To Top