ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όχι του CAS στην Σκεντερμπέου, αλλάζουν τα δεδομένα στις τιμωρίες για «στημένα»

Μια απόφαση που σηματοδοτεί αλλαγές στον τρόπο που θα αντιμετωπίζεται πιθανή εμπλοκή ομάδων σε «στημένα» παιχνίδια έλαβε το CAS.

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Σκεντερμπέου, που είχε τιμωρηθεί το περασμένο καλοκαίρι με αποβολή ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρόστιμο 100.000 ευρώ γιατί φερόταν να εμπλέκεται σε παιχνίδια που χαρακτηρίστηκαν από την UEFA ως άκρως ύποπτα προς χειραγώγηση με στοιχηματικό όφελος.

Μεγάλη σημασία ωστόσο δεν έχει η απόφαση αυτή καθ’ αυτή, αλλά κυρίως το σκεπτικό της. Κι αυτό διότι γίνεται αποδεκτό από το δικαστήριο το πόρισμα της UEFA, το οποίο βασίστηκε σε έρευνα που είχε γίνει από το σύστημα εντοπισμού ύποπτων αγώνων BFDS (Betting Fraud Detection System). Στα πλαίσια της συγκεκριμένης έρευνας είχαν αναλυθεί όλα τα παιχνίδια της αλβανικής ομάδας τις τελευταίες σεζόν και είχαν βρεθεί ύποπτες ενδείξεις σε περισσότερα από 50.

Δεδομένου λοιπόν ότι υιοθετείται από το ανώτερο πειθαρχικό όργανο η αξιοπιστία του BFDS, ανοίγει ο δρόμος για τον ευκολότερο εντοπισμό ύποπτων αγώνων και τιμωρία των εμπλεκόμενων ομάδων, ανεξάρτητα από τα αν υπάρχουν πειθαρχικές κατηγορίες για πρόσωπα.

To Top