Quantcast
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

1964: Ο πρώτος Aφρικανός παίκτης στην Ελλάδα ήρθε για τον Άρη (photos)

Με αφορμή την επικείμενη μεταγραφή του 30χρονου Νιγηριανού φορ Μπράουν Ιντέγε, θυμόμαστε τον πρώτο Αφρικανό ποδοσφαιριστή που έπαιξε στον Άρη! Και θα πρέπει να γυρίσουμε, σχεδόν 55 χρόνια πριν!

Ακολούθησε το PRESSARIS και στο Instagram, για ακόμα πιο άμεση ενημέρωση στα θέματα του Άρη!

Αναλυτικά:

Τον Σεπτέμβριο του 1964, ο Άρης πρωτοτυπεί για ακόμη μια φορά, φέρνοντας στις τάξεις των παικτών του για πρώτη φορά έναν έγχρωμο αφρικανό παίκτη. Πρόκειται για τον Αιθίοπα Γιλμά Καταμά, ο οποίος στις 3 Σεπτεμβρίου 1964 υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με τον Άρη.

Τον παίκτη, που ήταν γεννημένος το 1947 στην Αιθιοπία και ήταν μία φορά διεθνής με την χώρα του, εντόπισε Έλληνας ομογενής της Αιθιοπίας να αγωνίζεται στην τοπική Ομέντλα και αμέσως ειδοποίησε τους ανθρώπους του Άρη. Ο νεαρός αγωνίζονταν στην επίθεση, και με τα πλούσια τεχνικά χαρακτηριστικά του ήταν απαραίτητος στην αριστερή πτέρυγα του γηπέδου.

Η συμφωνία έγινε και ο παίκτης ήρθε στα τέλη του καλοκαιριού του 1964 στη Θεσσαλονίκη. Στις 3 Σεπτεμβρίου υπέγραψε το συμφωνητικό έναντι ενός σεβαστού ποσού και εγγράφηκε στο πανεπιστήμιο, στην ιατρική σχολή.

1964-ΚΑΤΑΜΑ-ΚΑΜΠΑΝΗΣΥποδοχή από τον Καμπάνη στα γραφεία των Αθλητικών Νέων

Τα πρώτα δείγματα του στο γήπεδο ήταν εντυπωσιακά. Κινητικός, τεχνίτης με ιδιαίτερη έφεση στην ακρίβεια των μεταβιβάσεων, θεωρήθηκε πως θα βοηθούσε τα μέγιστα το κέντρο του Άρη. Την ίδια μεταγραφική περίοδο είχε αποκτηθεί και ο Συρόπουλος της Βέροιας, ο οποίος ωστόσο θα αργήσει να ενταχθεί πλήρως στο δυναμικό της ομάδας καθώς υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία. Συνεπώς ο Καταμά θα ήταν απαραίτητος στο κέντρο της ομάδας.

Ο Αιθίοπας αγωνίζεται στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν, στα ευρωπαϊκά ματς εναντίον της Ρόμα για το κύπελλο εκθέσεων. Εκεί εντυπωσιάζει τους Ιταλούς που ρωτάνε για αυτόν και θέλουν να μάθουν για το κασέ του…

ΚΑΤΑΜΑ-1964-ΡΟΜΑΣτη σύνθεση εναντίον της Ρόμα

Αυτές είναι και οι τελευταίες του όμως καλές εμφανίσεις, καθώς αμέσως ξεκινάνε τα προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα είναι με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του. Εκείνη την εποχή οι επικοινωνίες είναι δύσκολες, ιδιαίτερα με ένα αφρικανικό κράτος. Η ΕΠΟ δυσκολεύεται να έρθει σε επαφή με την Αιθιοπική ομοσπονδία και λαμβάνει τελικά μετά από πολύ καθυστέρηση τα απαραίτητα έγγραφα για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Ο παίκτης αγωνίζεται σε μερικά ματς τον Ιανουάριο του 1965, αλλά αντιμετωπίζει έναν τραυματισμό στο γόνατο και βγαίνει εκτός μάχης για λίγο. Με το που επιστρέφει, απαιτεί περισσότερα χρήματα από τα προσυμφωνημένα και έρχεται σε αντιπαράθεση με την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της ομάδας. Όταν λύνεται και αυτό το θέμα το πρωτάθλημα έχει σχεδόν τελειώσει. Υπάρχει διάθεση να παραμείνει την επόμενη χρονιά, αλλά τότε θεσπίζεται το νομοσχέδιο περί ημιεπαγγελματισμού, το οποίο απαγορεύει σε αλλοδαπούς να αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα!!!

Έτσι τελειώνει άδοξα η καριέρα του Αιθίοπα παίκτη στην Ελλάδα και στον Άρη. Είχε προλάβει να αγωνιστεί σε οκτώ επίσημα παιχνίδια, πετυχαίνοντας ένα γκολ στο κύπελλο.

Ο Κατάμα συνέχισε στην Γαλατά Σεράι της Τουρκίας και κατόπιν στην Αυστρία και στην Ολλανδία, προτού καταλήξει οριστικά στην Αμερική όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Έπαιξε αντίπαλος του Άρη το 1965, όταν οι κίτρινοι αντιμετώπισαν σε φιλικό την εθνική ομάδα της Αιθιοπίας στο Χαριλάου (τελικό αποτέλεσμα 3-3).

Ο Άρης υπήρξε για τον Κατάμα το εφαλτήριο για να βγει από τα στενά σύνορα της φτωχής χώρας του και να κάνει μία καριέρα σαν ποδοσφαιριστής.

Τη δεκαετία του 90 ο Γιώργος Φοιρός βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και πήρε ένα ταξί για να πάει στον προορισμό του. Μόλις ο ταξιτζής έμαθε πως ο πελάτης του ήταν Έλληνας ανέφερε προς μεγάλη έκπληξη του Φοιρού, πως κι ο ίδιος έχει ζήσει στην Ελλάδα και πως μάλιστα ήταν ποδοσφαιριστής του Άρη Θεσσαλονίκης! Φανταστείτε την έκπληξη και των δύο ανδρών, ιδιαίτερα όταν ο Φοιρός εξήγησε στον ταξιτζή, Καταμά, πως ο ίδιος ήταν ο προπονητής της ομάδας του Άρη!

Από τα περίεργα της ζωής…

Πηγή: aris.re

To Top