ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

PRESSARIS – Συνέντευξη: Ο Δημήτρης Πρίφτης ανοίγει τα χαρτιά του πριν την τελική “μάχη” στο πρωτάθλημα και αναλύει τις σκέψεις του για τον Άρη (A΄ ΜΕΡΟΣ)

Ο Άρης μπαίνει στην τελική ευθεία μιας πολύ ιδιαίτερης και ενδιαφέρουσας αγωνιστικής περιόδου, διεκδικώντας την είσοδό του στην τετράδα. Λίγο πριν την τελική “μάχη” ο προπονητής της ομάδας, Δημήτρης Πρίφτης ανέλυσε στο PRESSARIS την φιλοσοφία του, τις σκέψεις του για τους κίτρινους, εξήγησε τι και γιατί θα θεωρήσει επιτυχία στο τέλος της χρονιάς, αναφέρθηκε στο δικό του μέλλον στον Άρη… Δεν πρόκειται για μια απλή συνέντευξη, αλλά κυρίως για μια μπασκετική – και όχι μόνο – κουβέντα με τον Έλληνα προπονητή των κίτρινων, ο οποίος πέρα από το μπάσκετ έχει άποψη και θέση για πολλά άλλα πράγματα.

Είναι εκνευριστικό που το πρωτάθλημα διακόπτεται τόσο συχνά και για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα; Ουσιαστικά δεν ακυρώνεται και το έργο του κάθε προπονητή, ο οποίος δεν ξέρει πότε πρέπει να φορμάρει την ομάδα του;

Είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζεται μεγάλη προσαρμοστικότητα σε αυτό και πρέπει ότι γίνει, να γίνει με συνοχή. Δηλαδή, ο προπονητής πρέπει να προσαρμοστεί στο κομμάτι της προπόνησης, της ενέργειας, της εγρήγορσης των παικτών και σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλά κυρίως σε πνευματικό επίπεδο. Για τον παίκτη είναι πολύ δύσκολο να προπονείται μόνο. Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και το ένα παιχνίδι τη βδομάδα, γι’ αυτό και πολύ συχνά χρησιμοποιούμε ένα μεσοβδόμαδο φιλικό. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις τον ρυθμό σου και να κρατήσεις τον εαυτό σου σε ένα επίπεδο, ώστε να είσαι ανταγωνιστικός και σταθερός σε κάθε παιχνίδι. Προσπαθούμε μέσα από τα φιλικά να προσαρμοστούμε, να διαφοροποιήσουμε κάπως και τις προπονήσεις, να τις κάνουμε λίγο πιο ενδιαφέρουσες…

Αυτό μπορεί να αλλάξει εν τη γεννέσει του; Να το ζητήσουν οι ίδιες οι ομάδες, γιατί πέρα από το αγωνιστικό υπάρχει και το οικονομικό πλέον στη μέση. Αρκετές ομάδες πληρώνουν μηνιάτικα σε παίκτες για να κάνουν απλά προπονήσεις…

Πέρα από το γεγονός ότι ευνοεί τις ομάδες που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, που είναι σημαντικό για τη χώρα, από εκεί και πέρα έχει αρκετά ανασταλτικά στοιχεία όλο αυτό. Το γεγονός ότι κάθε λίγο και λιγάκι το πρωτάθλημα διακόπτεται, καταρχήν δυσφημεί το προϊόν μας. Διακόπτεται η συνοχή και η συνέχειά του… Όταν υπάρχουν αλλεπάλληλες διακοπές δεν μπορείς να βρεις τον ρυθμό σου, αλλοιώνεται η απόδοσή σου. Οι ίδιοι οι ξένοι παίκτες προβληματίζονται πάρα πολύ σε σχέση με τις διακοπές. Από την άλλη πλευρά βοηθάει τις δύο μεγάλες ομάδες της Αθήνας να είναι πιο έτοιμες στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους. Θα μπορούσε να διορθωθεί αυτό, αλλά είναι θέμα ΕΣΑΚΕ, των ομάδων και των προέδρων τους να το ζητήσουν και να το δεχθούν και οι δύο ομάδες, ώστε να μπορεί η λίγκα να διαφυλάττει το καλεντάρι της και τη συνοχή της, όπως γίνεται στην Ισπανία και να μην είναι υπό των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των δύο ομάδων.

Η ομάδα έχει ήδη πετύχει 14 νίκες, σε 22 αγώνες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της περιόδου 2010-11 που ήταν το καλύτερο της τελευταίας εξαετίας και μπορεί να το “σπάσει” αν κερδίσει τουλάχιστον έναν αγώνα από τους τέσσερις που απομένουν. Ήταν ένας αριθμός νικών που είχατε στο μυαλό σας το καλοκαίρι;

Να πω την αλήθεια τις τελευταίες 2-3 αγωνιστικές έχω αρχίσει να βλέπω τις νίκες που έχουμε κάνει, τι έχουν κάνει οι υπόλοιποι και να κοιτάω τα προγράμματα, για να μπορέσω να κάνω προβλέψεις. Μέχρι τώρα δεν είχα στο μυαλό μου κάτι συγκεκριμένο. Το μόνο που ήθελα ήταν να είμαστε καλύτεροι σε κάθε παιχνίδι, να πετύχουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε βάσει των συνθηκών στην ομάδα και των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει. Το πόσες νίκες θα κάνει μια ομάδα και σε τι θέση θα τερματίσει είναι συνισταμένη και άλλων πραγμάτων και των άλλων ομάδων.

Συνήθως τα προηγούμενα χρόνια 14-15 νίκες έδιναν 3η ή 4η θέση. Φέτος ίσως αυτός ο αριθμός δεν θα φτάσει… Αυτό γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ποιότητα στις ομάδες κάτω από τους δύο “αιώνιους” ή και γιατί είναι γενικότερα ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα;

Είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Στη Καβάλα θυμάμαι είχαμε τερματίσει στην 6η θέση έχοντας κάνει την πρώτη χρονιά 12 νίκες και τη δεύτερη 13 νίκες. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Δεν πάει με τις νίκες, αλλά σε σχέση με τους αντιπάλους και τι πως έχει εξελιχθεί το πρωτάθλημα σε σχέση με όλες τις ομάδες.

Έχετε συμβόλαιο με τον Άρη και του χρόνου και έχετε δηλώσει ότι θα συζητήσετε το καλοκαίρι πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία σας. Το εξωτερικό το σκέφτεται ο Δημήτρης Πρίφτης, το έχει στο μυαλό του;

Σκέφτομαι την επόμενη μέρα, σκέφτομαι το μέλλον σαν κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, αλλά είναι σε τέτοιο ποσοστό που δεν με αποπροσανατολίζει τη δεδομένη στιγμή. Πάντα, όχι μόνο τώρα. Είμαι ικανοποιημένος εδώ από τις συνθήκες και τις συνθήκες τις δημιουργούν οι άνθρωποι και οι σχέσεις τους. Αισθάνομαι καλά εδώ, θα ήθελα να συνεχίσω, αλλά ας αφήσουμε να τελειώσει η χρονιά, να μπούμε στην τελική ευθεία και από εκεί και πέρα υπάρχει καλή διάθεση εκατέρωθεν για να συζητήσουμε και να δούμε αν θα συνεχίσουμε.

priftis_aris_koroivos

Αγωνιστικά τι θα θεωρήσετε επιτυχία; Αυτό που είχατε στο μυαλό σας στην αρχή της χρονιάς ή αυτό που η ίδια η ομάδα δημιούργησε με την πορεία της και τις νίκες που έκανε, δημιουργώντας προσδοκίες στον κόσμο της;

Αρχικά συζητώντας με τη διοίκηση είπαμε να κάνουμε μια ομάδα με έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό, όσο γίνεται πιο αξιοπρεπή, και να έχουμε μία όσο το δυνατόν καλύτερη αγωνιστική παρουσία. Ήμασταν φειδωλοί στις προβλέψεις μας και στο να βάλουμε υψηλούς στόχους, κυρίως γιατί προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συνετοί και λογικοί με βάσεις τις συνθήκες λόγω άρθρου 99 και παλαιών οφειλών.

Στο μυαλό μου είχα να φτιάξουμε ένα ρόστερ που δεν θα χρειαζόταν αλλαγές ή προσθήκες, για να μη μπούμε σε διαδικασία περαιτέρω εξόδων μέσα στη χρονιά. Θα έλεγα ότι το έχουμε καταφέρει και μάλιστα ελαφρύναμε τον προϋπολογισμό, αφού δύο παίκτες αποχώρησαν. Σε αυτό νομίζω ότι έχουμε πετύχει.

Στο αγωνιστικό πάντα είχα στο μυαλό μου ότι πρέπει να είμαστε αξιοπρεπείς, να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με την περσινή χρονιά. Φάνηκε στη διάρκεια της χρονιάς μέσα από κάποια αποτελέσματα ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω. Σίγουρα αυτό ανέβασε λίγο τις προσδοκίες του κόσμου αλλά και τις δικές μας χωρίς να γίνονται αυτοσκοπός. Θα κυνηγήσουμε ότι καλύτερο μπορούμε μέχρι το τέλος. Για να το πω πιο συγκεκριμένα στο μυαλό μου πρέπει να είμαστε μέσα στην εξάδα.

Η ομάδα έχει αποδείξει στο παρκέ ότι μπορεί να μπει στην τετράδα, έχοντας κερδίσει δύο φορές τον ΠΑΟΚ, μία φορά την ΑΕΚ και κάνοντας μόνο ένα άσχημο φινάλε στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ προσφάτως…

Συμφωνώ. Αυτό που μας πλήγωσε ήταν κάποιες ήττες που κάναμε σε άλλα παιχνίδια. Είχαμε μια πολύ καλή περίοδο τριών εβδομάδων στον πρώτο γύρο που σίγουρα μας κόστισε και ίσως να μας είχε φέρει σε μια πλεονεκτικότερη θέση αυτή τη στιγμή. Προσπαθούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε παιχνίδι και θα το κάνουμε και στα εναπομείναντα ματς. Αυτό είναι και το ζητούμενο, να είμαστε λίγο πιο σταθεροί. Αυτό είναι το κομμάτι που μας έχει δημιουργήσει τα προβλήματα μας, η μη σταθερότητά μας σαν ομάδα, όχι σαν άτομα. Αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι περισσότερο, θα πρέπει να έχουμε περισσότερους από 2-3 διακριθέντες σε κάθε παιχνίδι. Θα πρέπει να φτάνουμε κοντά στα σταντάρ περισσότερο από δύο παίκτες.

Ποια είναι αυτά τα στάνταρ; Τα είδατε παραδείγματος χάρη στο διπλό επί του ΠΑΟΚ στην Πυλαία;

Εκεί είχαμε 4-5 παίκτες που έπαιξαν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και είχαμε σε ένα εκπληκτικό βράδυ τον Βεζένκοφ. Με τέτοια δεδομένα μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σχεδόν σε όλες τις ομάδες. Ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί με τους δύo…

paok_aris_priftis_time_out_omadiki

Για τον Παναθηναϊκό πάντως το ξέρετε το μυστικό, τον έχετε κερδίσει και με την Καβάλα και με τον Ίκαρο. Μάλιστα ήταν καλύτερες εκείνες οι ομάδες του Παναθηναϊκού…

Στο κομμάτι αυτό όταν παίζεις με έναν ισχυρό αντίπαλο, εξαρτάται περισσότερο από τον ισχυρό, τι χώρο θα σου αφήσει για να διεκδικήσεις ότι μπορέσεις. Πιστεύω ότι ήταν πιο πολύ θέμα Παναθηναϊκού και τύχης, γιατί το να βρεις τον Παναθηναϊκό σε κακή βραδιά είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια.

Και είναι λογικό επίσης ότι με άλλο βαθμό συγκέντρωσης θα παίξει ο Παναθηναϊκός μέσα στο Παλέ με τον Άρη σε σχέση με αυτόν που είχε σε ομάδες όπως η Καβάλα ή ο Ίκαρος…

Εκατό τοις εκατό! Αλλιώς αντιμετωπίζει τον Άρη και αλλιώς την Καβάλα ή τον Ίκαρο… Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό, αλλά υπάρχει ένας ιδιαίτερος τρόπος που παίζεις αυτούς τους αντιπάλους και ένα ιδιαίτερο ψυχολογικό και πνευματικό υπόβαθρο, χωρίς άγχος και ιδιαίτερη πίεση, να πιάσεις πιο υψηλά στάνταρ απόδοσης, ίσως καλύτερο μακρινό σουτ και να βρεις τον αντίπαλο στη βραδιά που είπαμε πριν. Πάντως τα δύο ματς που αναφέρατε ήταν κυρίως θέμα τύχης.

Ο Ντρου Νέμικ δήλωσε πρόσφατα ότι είστε ανάμεσα στον Τομ Ίτζο και τον Φιλ Τζάκσον σε επίπεδο διαχείρισης της ομάδας. Το δικό σας σχόλιο;

Υπερβολή αυτό που… ξεστόμισε ο Νέιμικ. Είμαι σε πολύ πρόωρο στάδιο για να συγκριθώ με τέτοιους προπονητές. Γενικά θα σχολιάσω το “ανάμεσα”. Είμαι άνθρωπος του μέτρου, όχι των υπερβολών. Έχουν υπάρξει στιγμές που έχω υπερβάλλει, αλλά είναι μετρημένες. Πιστεύω ότι ο συναισθηματισμός μου και η σκέψη μου κινείται πάντα σε μια μέση οδό.

Είπε και κάτι άλλο ο Νέιμικ για τον Φιλ Τζάκσον που έκανε εντύπωση, ότι διαπίστωσε πως εφάρμοσε μια φιλοσοφία του “μπορείς να δουλεύεις εξυπνότερα και όχι απαραίτητα σκληρότερα για να πετύχεις τον στόχο σου”. Είναι μια ενδιαφέρουσα προπονητική προσέγγιση…

Γενικά το πιστεύω σαν άνθρωπος. Δεν πρέπει να είσαι μονοδιάστατος. Πρέπει να έχεις συστατικά από πολλές πηγές για να μπορείς να είσαι προσαρμοστικός, γιατί στο μπάσκετ αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα και οι συνθήκες και από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά και στη διάρκεια του παιχνιδιού. Πρέπει να είσαι και έξυπνος και σκληρός και θρασύς και ταπεινός και με αυτοπεποίθηση, αλλά όχι πολύ υψηλή, ούτε όμως με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Έχοντας στα χέρια σας το φύλλο της στατιστικής τι κοιτάτε πρώτα μετά από έναν αγώνα;

Κοιτάω τα λάθη, τις ασίστ. Και το ποσοστό στο τρίποντο, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα στοιχείο που βοηθάει μια ομάδα να κερδίσει. Πολλές φορές δεν το χρειάζομαι το στατιστικό, γιατί έχω τη γεύση από αυτό που είδα και οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Αναφορικά με το τρίποντο, ισχύει αυτό που είχε πει το 2004 ο πρώην προπονητής του Άρη, Τσαρλς Μπάρτον, ότι ομάδα χωρίς τρίποντο δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά;

Το πιστεύω, ναι. Το τρίποντο και γενικά το μακρινό σουτ είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα, για να μπορέσει να ανέβει επίπεδο, γιατί κάποια στοιχεία τα θεωρώ βάση και μιλάω για το αμυντικό κομμάτι, τα ριμπάουντ, για μια σωστή διαχείριση ασίστ – λαθών. Το τρίποντο είναι εκείνο που θα σε κάνει να ξεφύγεις. Αλλά και για να δημιουργήσεις το ελεύθερο τρίποντο είναι κάτι που απαιτεί μια προεργασία.

aris_kavala_filiko_priftis

Αυτή τη βάση στην οποία αναφερθήκατε είχατε το καλοκαίρι στο μυαλό σας και επιλέξατε τον Τόρεϊ Τόμας και τον Ντρου Νέιμικ; 

Όλες οι επιλογές έγιναν με τη σκέψη στην ασφάλεια σε χαρακτήρα και καλή νοοτροπία. Αυτό ήταν το πρώτο στοιχείο που προσπάθησα να κοιτάξω και από εκεί και πέρα να κοιτάξω τα επιμέρους αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσαν οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες προσωπικές σας επιλογές και σχεδόν αποκλειστικές το περασμένο καλοκαίρι. Σας δικαιώνουν στην πορεία της χρονιάς;

Ναι, πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές έχουμε πετύχει σε σχέση με αυτό που προσδοκούσαμε. Πάντοτε, όμως, στη δουλειά μας προσπαθούμε να πάρουμε το περισσότερο που μπορούμε. Ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι, προσπαθούμε να… ξεχειλώσουμε τα πράγματα. Πάντως έδωσαν αυτά που ήταν αναμενόμενα.

Ένα μεγάλο πρόβλημα του Άρη είναι ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει κορμό παικτών για κάποια χρόνια, μια βάση πάνω στην οποία θα χτίσει την ομάδα του. Συμβαίνει αυτό γιατί δεν γίνεται διαφορετικά ή πρέπει να υπάρχουν στέρεες βάσεις σε οικονομικό επίπεδο;

Κατά τη γνώμη μου είναι θέμα δομής και προγραμματισμού. Μπορεί να γίνεται είτε με καλές οικονομικές συνθήκες, είτε με μέτριες. Αυτό θα πρέπει να κάνει ο Άρης και να το κάνει με μια ελληνική βάση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που θα πρέπει να ενισχυθούν για την επόμενη χρονιά. Πρέπει να γίνεται και είναι θέμα προγραμματισμού και όχι συνθηκών.

* Αυτό είναι το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Δημήτρη Πρίφτη στο PRESSARIS. Ακολουθεί αύριο το δεύτερο μέρος με την αναφορά του στον Σάσα Βεζένκοφ, την προοπτική επιστροφής της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, την Εθνική ομάδα αλλά και τον σχολιασμό του  για το φαινόμενο του μπούλινγκ, ως καθηγητής και πατέρας που είναι.

To Top