ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Crash test-Ανάλυση: UEFA Vs Basketball Champions League!

Η FIBA προτείνει τη δημιουργία ενός μπασκετικού Champions League και οι συγκρίσεις είναι μοιραία στην πρώτη γραμμή. 

UEFA Champions League Vs Basketball Champions League! Πού διαφέρουν και πού μοιάζουν; Τι ποσά θα πάρει μία ομάδα στο ποδοσφαιρικό Champions League και τι στο αντίστοιχο μπασκετικό; Με τα τηλεοπτικά δικαιώματα τι ισχύει;

Το SDNA συγκέντρωσε τις απαντήσεις για τα παραπάνω και μερικά ακόμα ερωτήματα. Δείτε μέσα από πίνακες, αναλυτικά ποσά, ονόματα και business plans την σύγκριση των δύο διοργανώσεων! Του UEFA Champions League, που υφίσταται και του Basketball Champions League, που πρότεινε η FIBA να τεθεί σε λειτουργία.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Το ποδοσφαιρικό Champions League αποτελείται από τέσσερις προκριματικούς γύρους (τρεις + τα πλέι οφ για την ακρίβεια), μία φάση ομίλων και μετά νοκ – άουτ παιχνίδια μεταξύ των 16 κορυφαίων ομάδων. Από την άλλη, η πρόταση για το μπασκετικό Champions League είναι η εξής: προκριματικός γύρος, regular season, πλέι οφ, Final Four.

Ο συνολικός αριθμός αγώνων στη διοργάνωση της UEFA ανέρχεται σε 217παιχνίδια τη σεζόν, ενώ εκείνος στο θεσμό της FIBA θα φτάνει τα 280-284.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ

Η ομάδα που έχει κατακτήσει το UEFA Champions League έχει μια σίγουρη θέση στη διοργάνωση της νέας σεζόν. Επιπλέον, η ομάδα που έχει πάρει το UEFA Europa League, μπαίνει επίσης στην εξίσωση του Champions League.

Από εκεί και πέρα, στην κορυφαία ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση συμμετέχουν οι πρώτες ομάδες των πρωταθλημάτων με σειρά αξιολόγησης. Κάθε πρωτάθλημα έχει κάποιες θέσεις (ανάλογα με τους βαθμούς που συγκεντρώνουν οι ομάδες του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια), οι οποίες καλύπτονται από τις κορυφαίες βαθμολογικά ομάδες του πρωταθλήματος της προηγούμενης σεζόν. Ισπανία, Γερμανία και Αγγλία έχουν τα «πρωτεία» στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς μπορούν να στείλουν τέσσερις ομάδες τους (μέσω των προκριματικών, των πλέι οφ ή απευθείας) στους Ομίλους.

Το πλάνο της FIBA διαφέρει σε τεράστιο βαθμό. Η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ θέλει να δημιουργήσει μια διοργάνωση με 16 ομάδες στη regular season. Από αυτές, οι οκτώ θα έχουν εγγυημένη θέση (G8). Πρόκειται για τις: Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία), Ολυμπιακός (Ελλάδα), Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Αναντολού Εφές (Τουρκία), Φενέρμπαχτσε (Τουρκία). Οι άλλες τέσσερις θέσεις (Ν4) θα δίνονται στους πρωταθλητές των χωρών: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Λιθουανία. Τέλος, οι τέσσερις θέσεις που μένουν θα καλύπτονται από τις ομάδες που θα πάρουν το «εισιτήριο» μέσω των προκριματικών (Q4).

Το UEFA Champions League απευθύνεται σε 54 χώρες, ενώ το FIBA Basketball Champions League, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας θέλει 26 χώρες να παίρνουν μέρος, μέσω των ομάδων τους.

Οι εγγυημένες θέσεις του Basketball Champions League:

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Μεγάλη διαφορά παρατηρείται και στα οικονομικά δεδομένα των δύο διοργανώσεων. Οι δύο παρακάτω πίνακες παρουσιάζουν τα κέρδη κάθε συλλόγου και αναλύουν το πλάνο των δύο θεσμών.

Champions League

*Οποιοσδήποτε πρωταθλητής δεν προκριθεί στους ομίλους της διοργάνωσης, λαμβάνει επιπλέον 250.000 ευρώ.

* Στα παραπάνω ποσά προστίθενται επιπλέον 492.900.000 ευρώ του Marker Pool, που δίνονται ανάλογα με τη δυναμική μίας χώρας ή μίας ομάδας, τις προκρίσεις και τους αποκλεισμούς, τα τηλεοπτικά δικαιώματα κ.ά.

Basketball Champions League

* Επιπλέον 1.000.000 ευρώ με την υπογραφή του συμβολαίου από μία ομάδα.

* Ετήσια αύξηση της αποζημίωσης του G8 κατά 2,5% (αρχικό ποσό 1.687.500 ευρώ).

* Σε περίπτωση που η εταιρεία πίσω από το FIBA Basketball Champions League γίνει κερδοφόρα, τότε οι ομάδες θα λαμβάνουν επίσημα το 20% των κερδών. Το business plan της διοργάνωσης εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα γίνει μετά τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της.

Συμπερασματικά:

Στο UEFA Champions League, σύμφωνα με το πλάνο της διοργανώτριας αρχής, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της την 1/3/2015, δίνονται724.400.000 ευρώ για τις πορείες των ομάδων (νίκες, ισοπαλίες, προκρίσεις κλπ) και 482.900.000 εκατομμύρια ευρώ Market Pool.

Στην αντίπερα όχθη, στο FIBA Basketball Champions League μοιράζεται το ποσό των 30.000.000 μεταξύ των ομάδων που θα πάρουν μέρος.

Αν μια ομάδα του G8 του Basketball Champions League κατακτήσει τη διοργάνωση την πρώτη σεζόν της λειτουργίας της με 70% ποσοστό νικών στη regular season, τότε θα λάβει το ποσό των 4.491.000 ευρώ.

Σημείωση: στο ποσό των 30.000.000 θα υπάρχει ετήσια αύξηση της τάξης του 2,5%

Με λίγα λόγια, τα συνολικά χρηματικά έπαθλα του ποδοσφαιρικού Champions League είναι 40 φορές περισσότερααπό εκείνα της αντίστοιχης μπασκετικής διοργάνωσης (1.207.000.000 έναντι 30.000.000). Βέβαια, το Basketball Champions League έχει μικρά και σταδιακά bonus, καθώς και σταθερή αύξηση των ποσών (βάσει του business plan).

Σημείωση Νο. 2: Το αρχικό πλάνο της FIBA ήθελε όσες ομάδες ενδιαφέρονται να υπογράφουν ως τις 31 Αυγούστου 2015 και να λαμβάνουν ως προκαταβολή το ποσό του 1.000.000 μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη του 2015. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και οι ομάδες είχαν απλή συνάντηση με τους εκπροσώπους της παγκόσμιας ομοσπονδίας στις 3 Νοεμβρίου 2015.

Όρος: Το UEFA Champions League δεν έχει ομάδες που θα έχουν μια θέση στη διοργάνωση ανεξάρτητα από το σε ποια θέση θα τερματίσουν την προηγούμενη σεζόν. Αντίθετα, το Basketball Champions League έχει (το G8) στο οποίο επιβάλει τον παρακάτω όρο: οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ κάθε ομάδας του G8 και της διοργανώτριας αρχής θα έχουν ισχύ 10 ετών και θα συμπεριλαμβάνεται option ανανέωσης για ακόμα 10 χρόνια.

Ακόμα, το σχέδιο του ποδοσφαιρικού Champions League προβλέπονται έσοδα για τις ομοσπονδίες των χωρών, σε αντίθεση με το πλάνο του μπασκετικού Champions League που -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- κάνει λόγο για χρήματα που θα διατεθούν αποκλειστικά στις ομάδες.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κάθε χώρα διαθέτει διαφορική συχνότητα, η οποία έχει πληρώσει για τα δικαιώματα του UEFA Champions League. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ο OTE TV έχει αποκλειστικά τους 133 από τους 146 αγώνες της διοργάνωσης για την τριετία 2015-2018. Οι υπόλοιποι 13 αγώνες προβάλλονται σε παράλληλη μετάδοση με κανάλι ελεύθερης μετάδοσης (την κρατική τηλεόραση). Να σημειωθεί πως ο OTE TV δεν διαπραγματεύτηκε με την UEFA, αλλά με την TEAM, η οποία είναι αρμόδια για τα συγκεκριμένα ζητήματα (τηλεοπτικά δικαιώματα, παραγωγές κλπ).

Στο πρώτο πλάνο της FIBA δεν υπήρξε διεξοδική ανάλυση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως το «παρών» στο meeting της Τρίτης (3/11) έδωσε ο Άλεξ Γκιλάντι, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος του NBC Sports. Το συγκεκριμένο δίκτυο καλύπτει κορυφαία γεγονότα όπως το πρωτάθλημα του NFL, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αγώνες NASCAR, η Barclays Premier League, η Formula 1 και πολλά άλλα.

Γίνεται αντιληπτό πως αν ένα δίκτυο σαν το NBC Sports μπει στην… εξίσωση, τότε θα μιλάμε για εκατομμύρια από τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και μεγαλύτερη διαφήμιση. Πόσω μάλλον αν τα παιχνίδια μεταδίδονται και στις ΗΠΑ, όπου εδρεύει και εκπέμπει το NBC Sports.

Το who is who του κορυφαίου δικτύου:
Όνομα:
NBC
Χώρα: ΗΠΑ
Αθλητικά γεγονότα που προβάλει: Ολυμπιακοί Αγώνες, NFL, NASCAR, NHL, Notre Dame Football, PGA Tour, IndyCar Series, Triple Crown, Tour de France, Barclays Premier League, Formula One και άλλα.
Ιδιοκτήτης: Combast Corporation (πολυεθνική που εδρεύει στις ΗΠΑ και ασχολείται με τα ΜΜΕ, με 68 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα το 2015).

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Ποδόσφαιρο:

Στο UEFA Champions League υπάρχουν μεγάλοι χορηγοί, οι οποίοι διαθέτουν μέρος των χρημάτων που δίνεται στις ομάδες και ως αντάλλαγμα διαφημίζονται από την κορυφαία διοργάνωση. Όπως αναφέρει επίσημα η UEFA, η Sony, ηHeineken και η Nissan είναι οι τρεις επίσημοι συνεργάτες του θεσμού για την τριετία 2015-2018, όπως και η Adidas, η οποία προμηθεύει τη διοργάνωση με ό,τι χρειαστεί.

Πέραν των προαναφερθέντων, χρήματα ως σπόνσορες στη διοργάνωση διαθέτουν και οι Gazprom, MasterCard,UniCredit και PesiCo.

Μπάσκετ:

Από την άλλη, η FIBA, μη γνωρίζοντας τις προθέσεις κορυφαίων εταιρειών αφού το προϊόν της βγει στον… αέρα, ανέφερε στις ομάδες το καλοκαίρι του 2015 πως έχει λάβει επίσημο γράμμα από έναν επενδυτή, ο οποίος επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να διαθέσει 40-50 εκατομμύρια ευρώ στη διοργάνωση που «χτίζεται».

Ο επενδυτής αυτός είναι μια εμπορική τραπεζική πλατφόρμα, η οποία χειρίζεται περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πάρει μέρος σε πάνω από 25 δοσοληψίες μεταξύ ομάδων και έχει δουλέψει εκτεταμένα σε αθλητικά πρωταθλήματα και ομοσπονδίες στη στρατηγική της πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένων του ΝΒΑ, της Premier League, της Major League Baseball, του Ultimate Fighting Championship και της Formula One.

Τόσο η FIBA όσο και η FIBA Europe έχουν αποφασίσει να επενδύσουν πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ, αν χρειαστεί.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΗΣ FIBA

  • Το G8, οι οκτώ ομάδες δηλαδή που θα έχουν εγγυημένη θέση στη regular season της διοργάνωσης.
  • Το πριμ υπογραφής του συμβολαίου (1.000.000), καθώς και 10ετης διάρκεια μεταξύ της ομάδας και της διοργάνωσης.
  • Το μοίρασμα των κερδών από τη στιγμή που η διοργάνωση γίνει κερδοφόρα σε επίπεδο που θα φτάνει το 20% ετησίως.
  • Η αύξηση των εγγυημένων εσόδων κατά 2,5% ετησίως.
  • Ο ένας, συγκεκριμένος επενδυτής, ο οποίος θα στηρίξει (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) οικονομικά τη διοργάνωση, όπως και η πρόθεση της ίδιας της ομοσπονδίας να προσφέρει μεγάλες χρηματικές βοήθειες στον θεσμό.
  • Το πλάνο προβλέπει το λιγότερο 6 meetings τον χρόνο + όσα χρειάζεται, όποτε χρειάζεται.
  • Τα μέλη που θα διοριστούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της διοργάνωσης θα προκύψουν ύστερα από συνεννόηση της FIBA με τις ομάδες, που θα παίρνουν μέρος.
To Top