Eνοχοι Τσοχατζόπουλος και Σαχπατζιδης και άλλοι 15 για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

Ομόφωνα ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κρίθηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. 

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έκριναν ένοχο τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως και άλλους 16 συγκατηγορούμενούς του, μεταξύ των οποίων, τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του Αρετή, την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν και Γιάννη Σμπώκο και Νίκο Ζήγρα (ο οποίος απαλλάχθηκε μόνο για μία από τις πράξεις του).

Ένοχοι κρίθηκαν επίσης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες οι: Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γιώργος Σαχπατζίδης, Ταλιτά-Μαρία Τσεκούρα, Νικόλαος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Φώτιος Αρβανίτης, Νικόλαος Καρατζάς και Γεώργιος Κωνσταντάτος.

Αθώοι κηρύχθηκαν οι Σπύρος Χατζηνικολάου και Παντελής Ζαχαριάδης, όπως εισηγήθηκαν και οι εισαγγελείς.

Ολοι όσοι κηρύχθηκαν ένοχοι, κηρύχθηκαν με την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης του αδικήματος κατ’ επάγγελμα με εξαίρεση τους Π. Σταμάτη, Γκούντρουν Μολντενάουερ, Ν. Καρατζά και Φ. Αρβανίτη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, τα ποσά της δωροδοκίας υπερβαίνουν τα 55 εκατ. ευρώ και καταβάλονταν στον Άκη Τσοχατζόπουλο επί μια δεκαετία μέσω τρίτων προσώπων που είναι οι εξής: Γιάννης Μπέλτσιος, Μιχαήλ Αβατάγγελος, Μιχαήλ Ματαντός, Νίκος Ζήγρας, Γιάννης Σμπώκος και Φουάντ αλ Ζαγιάτ.

Αυτή την ώρα αγορεύουν οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον πρώην υπουργό το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου γιατί όπως είπαν “η πολιτεία του ήταν χωρίς σκιές μέχρι την έναρξη της αποδιδόμενης εγκληματικής δραστηριότητας”. Μάλιστα ο εκ των συνηγόρων Ι. Παγορόπουλος επέρριψε μομφή στο δικαστήριο ότι με την καταδίκη Τσοχατζόπουλου βοήθησε να ξεπλυθεί το πολιτικό σύστημα.

Στη συνέχεια άρχισαν την αγόρευσή τους οι δικηγόροι των άλλων κατηγορουμένων. Το λόγο έλαβε ο κ. Δ. Παπαδημητρίου δικηγόρος υπεράσπισης του Α. Οικονομίδη ο οποίος ζήτησε επίσης από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Η υπεράσπιση της Ε. Λαμπροπούλου ζήτησε επίσης την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου. Επίσης οι συνήγοροι ζήτησαν από το δικαστήριο να δεχθεί ότι λειτούργησε υπό το καθεστώς της πλήρους εξάρτισης της προς το πρόσωπο του πρώην υπουργού.

Η υπεράσπιση του Ν. Ζήγρα -ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος έχει κάψει με τις απολογίες του συγκατηγορούμενους του- δεν ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Σύμφωνα με τον κ. Στ. Γκαρίπη (δικηγόρο του Ν. Ζήγρα) το δικαστήριο θα πρέπει να του αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Αν πάντως το δικαστήριο αναγνωρίσει στο Ν. Ζηγρα ότι συνέδραμε με στοιχεία κατά την πρόοδο της δίκης στην αποκάλυψη της αλήθειας, τότε η ποινή που μπορεί να του επιβάλλει είναι μέχρι δέκα έτη. Δηλαδή, αν και ένοχος, θα έχει επιεικέστερη μεταχείριση από τους άλλους συγκατηγορούμενούς του που κηρύχθηκαν ένοχοι.

Η υπεράσπιση του Γ. Σαχπατζίδη -ο κ. Γ. Ηρειώτης – ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου. Όπως είπαν οι συνήγοροι του Γ. Σαχπατζίδη δεν έχει καταδικαστεί πότε στο παρελθόν αν και επιχειρηματίας- ούτε για επιταγές.

Πρόεδρος: Ε, κάτι επιταγούλες τις έχει

Ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλους που εκπροσωπεί την Γκούντρουν Μολντενάουερ και την Αρετή Τσοχατζοπουλού, τόνισε στο δικαστήριο ότι στην κόρη του πρώην υπουργού θα πρέπει να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της άρσης των συνεπειών της πράξης της, δεδομένου ότι εξέφρασε στο δικαστήριο την πρόθεσή της να δωρίσει στο ελληνικό δημόσιο τα επίδικα ακίνητα.

Ο κ. Δημητρακόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η νομολογία επιφυλάσσει επιεικέστερη μεταχείριση στους συγγενείς των βασικών κατηγορουμένων.

Σε ότι αφορά την Γκούντρουν Μολντενάουερ, ο κ. Δημητρακόπουλος ζήτησε να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου όπως και το ελαφρυντικό της απολύτου εξαρτήσεως της από τον Άκη Τσοχατζόπουλο (842β).

Σημειώνεται ότι η απόφαση επί των ποινών ενδεχομένως να ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Οι ποινές κάθειρξης που προβλέπονται είναι από 10 έως 20 χρόνια.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του για την μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, έπειτα από πεντάμηνη διαδικασία με περίπου 60 συνεδριάσεις, με τους κατηγορούμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι και τελικώς να κηρύσσονται ένοχοι για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση των «οι χρυσών μιζών», πλην του πρώην υπουργού κάθονται η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο αδελφός της Β. Σταμάτη, Παναγιώτης Σταμάτης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα, οι εκπρόσωποι της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης, οι δικηγόροι Σπυρίδων Χατζηνικολάου και Γιώργος Κωνσταντάτος, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ Νίκος Καρατζάς και ο πρώην βουλευτής επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών Φώτης Αρβανίτης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το σύνολο των κατηγορουμένων διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «….. ενεργώντας κατ’ επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Κατά το κατηγορητήριο που κρίνουν οι Εφέτες λίγο πριν την εκφώνηση της απόφασης τους μέσω της οργάνωσης «τοποθετήθηκαν και αποκρύβηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Η εισήγηση των εισαγγελέων Γ. Αδειλίνη και Π. Παναγιωτόπουλου για την πολύκροτη υπόθεση ήταν να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, πλην των Σπύρου Χατζηνικολάου και Παντελή Ζαχαριάδη, των οποίων ζήτησαν απαλλαγή λόγω αμφιβολιών.

Πηγή: protothema.gr

To Top