“Kόκκινη κάρτα” στους παίκτες με εμπλοκή στα στημένα

Οι οκτώ ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Euro Κάτω-17 της UEFA έλαβαν μέρος σε μια παρουσίαση-ενημέρωση, η οποία τους προειδοποιούσε για την απειλή των στημένων παιχνίδιών.

“Εάν εμπλακείτε σε στημένα παιχνίδια, θα λάβετε μια κόκκινη κάρτα για το υπόλοιπο της ζωής σας”. Αυτό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο πειθαρχικός επιθεωρητής της UEFA, Ζοάο Λεάλ (João Leal).

Και οι οκτώ ομάδες που αγωνίζονται στην τελική φάση της διοργάνωσης, έδωσαν το παρών στην παρουσίαση, στην οποία προειδοποιήθηκαν για την απειλή που τίθεται από τα στημένα παιχνίδια. Ο Λεάλ τόνισε ότι η ιδέα να προαποφασιστεί η έκβαση ενός αγώνα είναι μια επίθεση στον ίδιο τον πυρήνα του ποδοσφαίρου. “Όλοι πρέπει να είναι ίσοι με τη σέντρα του αγώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Η UEFA έχει μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής στους στημένους αγώνες και συνεχίζει να αναλύσει τις τάσεις στοιχηματισμού για χιλιάδες παιχνίδια. Ο Λεάλ εξήγησε στους παίκτες, που είχαν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο των ομάδων στη Μελιέχα (βόρεια της Μάλτας) ότι το στήσιμο των αγώνων δεν αφορά μόνο το τελικό αποτέλεσμά τους. Μπορεί να περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα που μπορεί να ποντάρει κανείς, όπως ο αριθμός των κίτρινων καρτών, τα τέρματα, τα φάουλ ή ακόμη και τις αλλαγές.

Πάνω από €750 δισ. στοιχηματίζονται ετησίως στο ποδόσφαιρο σε όλον τον κόσμο, με μεγάλα χρηματικά ποσά να εμπλέκονται. «Εκείνοι που έχουν εμπλακεί σε στημένα παιχνίδια μπορεί να βρουν γρήγορα τους εαυτούς τους σε ένα εγκληματικό δίκτυο, από το οποίο είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουν», προειδοποιεί ο Λεάλ. Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να είναι δύσπιστοι όσον αφορά το δέλεαρ που προσφέρεται από άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι φίλοι τους και τα οποία θα επιχειρούσαν αργότερα να τους επηρεάσουν.

Το στήσιμο αγώνων είναι ένα παιχνίδι με υψηλό κίνδυνο: «Αυτό θα μπορούσε να τελειώσει την καριέρα σας από τη μια μέρα στην άλλη. Οι οπαδοί θα αρχίσουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους εάν γνωρίζουν ότι έχουν κριθεί εκ των προτέρων. Ποιο είναι το νόημα του ενδιαφέροντος εάν το αποτέλεσμα έχει ήδη αποφασιστεί;», αναρωτήθηκε ο πειθαρχικός επιθεωρητής της UEFA.

Για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές οι ποινές θα πρέπει να έχουν τη δύναμη να λειτουργούν αποτρεπτικά. Οι σύλλογοι, οι διαιτητές, οι πρόεδροι και άλλοι εμπλεκόμενοι με το ποδόσφαιρο που έχουν κριθεί ένοχοι για χειραγώγηση αγώνων τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν βαριές ποινές, συμπεριλαμβανομένης και της εφ όρου ζωής ενασχόλησης με το άθλημα. «Το κλειδί για να αποφευχθεί η επανάληψη αυτού του φαινομένου, είναι να γνωρίζουμε τι συμβαίνει πριν να είναι πολύ αργά», σημειώνει ο Λεάλ.

Και συνέχισε: «Εάν κάποιος σας ζητά να χειραγωγήσετε έναν αγώνα, αναγνωρίζετε την κατάσταση και να την απορρίπτετε. Τους λέτε ότι είστε ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται με τους κανόνες του αθλήματος. Στη συνέχεια, μπορείτε να το αναφέρετε, να πείτε στις Αρχές ότι κάποιος μου ζήτησε να κάνω κάτι δεν θέλω να κάνω. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε γνώση της κατάστασης και να αναλάβουμε τον έλεγχό της».

Οι παίκτες είδαν δύο video και μια σειρά από slides που έδειχναν ότι δεν αφορά μόνο την Ευρώπη το συγκεκριμένο ζήτημα. Πράγματι, το 70 % του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στοιχηματισμού λαμβάνει χώρα στην Ασία.

Στο επίκεντρο των δαλέξεων αυτών είναι η επιθυμία να προστατευθούν οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι τα αστέρια του αύριο, από εγκληματική δραστηριότητα και τις αυστηρές κυρώσεις. «Πρέπει να το αποτρέψουμε με κάθε κόστος αυτό», κατέληξε στο συμπέρασμά του ο Λεάλ.

Πηγή΅soccerplus.gr

To Top