ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

O Αντώνης Πακαλίδης αναλύει: Τα δυο πρόσωπα του Άρη και οι μεγάλες ευθύνες του Τερζή

Το καλύτερο ημίχρονο του ΑΡΗ σε αγώνα ντέρμπυ, κατέληξε χειρότερο στο δεύτερο. Απέναντι σε μια γνωστή αισχρή σε συμπεριφορά ομάδα, ο ΑΡΗΣ απέδειξε ότι οι αδυναμίες που τον συνοδεύουν την φετινή περίοδο, δεν διορθώθηκαν και μάλλον είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθούν.

Με άμυνα που δεν ενέπνεε καμία σιγουριά, Φαμπιάνο, Οντουμπάτζιο και Μαζικού ήταν σε κακή διάθεση και απόδοση, κέντρο που δεν μπόρεσε να κρατήσει την κατοχή όταν χρειαζόταν, επίθεση που χάθηκε όταν έπρεπε να δημιουργήσουν ρήγματα. Όλα όσα έγιναν στο πρώτο μέρος ήταν άξια συγχαρητηρίων, σε ομαδική λειτουργία κυρίως στο να μην επιτρέπει την ανάπτυξη του αντιπάλου.

Αλλά η κατάρρευση στο δεύτερο μέρος έχει ονοματεπώνυμα που έχουν την ευθύνη. Πρώτος υπαίτιος ο προπονητής. Δεν διάβασε την αλλαγή της διάταξης του Π.Α.Ο.Κ. , άφησε τους παίκτες να παίζουν την ίδια τακτική χωρίς να κλείνει τους χώρους που δημιουργούσαν τα τρεξίματα των παικτών του αντιπάλου, με αποτέλεσμα και από τα πλάγια και στον άξονα δεν υπήρχε ισορροπία και όλες οι επιθέσεις μύριζαν γκολ.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο Σιαμπάνης δεν απειλούνταν άμεσα. Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που άλλαξε το παιχνίδι είναι ο διαιτητής. Ενώ στο πρώτο ημίχρονο σφύριζε δίκαια το παιχνίδι, στο δεύτερο επιδόθηκε σε μία ακατανόητη αλλαγή σφυριγμάτων με αποκορύφωμα το πέναλτι, το οποίο η αλβανοσουηδική συμμαχία της εξυγίανσης δούλεψε για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από πότε ένας παίκτης που πετάγεται πίσω από αμυντικό, δεν έχει μπάλα στην κατοχή του, δεν τον βρίσκει κανένας αλλά πέφτει μέσα στην περιοχή είναι πέναλτι; Εφεύρεση του Κύρου Γρανάζη η συγκεκριμένη απόφαση. Δυστυχώς έτσι παίζεται το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Στα του ποδοσφαίρου που παίχτηκε στο γήπεδο, είδα δύο ομάδες με εντελώς διαφορετική προσέγγιση για να φτάσουν στη νίκη. Ο ΑΡΗΣ ήθελε να κατεβάσει το ρυθμό, να παίξει αργά και να εκμεταλλευτεί πάσες στην πλάτη της άμυνας, ώστε να βρει κενούς χώρους  και να απειλήσει. Ο Π.Α.Ο.Κ. πίεσε έξω από την περιοχή για να προκαλέσει λάθος κοντά στην εστία και να ελέγξει την κυκλοφορία της μπάλας. Η αδυναμία είναι εμφανέστατη στην άμυνα του μ΄αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού γιατί δεν έχει τους παίκτες που θα καλύψουν γρήγορα τα μέτρα από το κέντρο προς την εστία.

Η ατομική ενέργεια του Πάλμα και το γκολ που πέτυχε, έδειξε πόσο απλό είναι να σπάσεις κάποιος την αμυντική γραμμή του αντιπάλου. Ο ΑΡΗΣ κράτησε τη μπάλα έξω από την περιοχή του με άμυνα κάτω από το κέντρο, κοντά τις γραμμές και κυριαρχία στις προσωπικές μονομαχίες. Ήταν μία πολύ καλή εφαρμογή της τακτικής που αποφάσισε ο προπονητής. Στο δεύτερο ημίχρονο οι αλλαγές του αντιπάλου διέλυσαν αυτή την τακτική γιατί ο ΑΡΗΣ δεν κατάφερε να βγει από την περιοχή του. Δεν υπήρξε καμία συνεργασία ώστε να μεταφερθεί η μπάλα μπροστά, η άμυνα πελαγοδρομούσε όταν έπρεπε να διώξει. Ο Ετέμπο ήταν κατώτερος των περιστάσεων ενώ ο Νταρίντα ήταν καλά κλεισμένος και δεν μπόρεσε να οργανώσει σωστά το παιχνίδι. Κάπου εκεί είναι η ευθύνη του προπονητή.

Δεν έδωσε λύση ώστε να υπάρχει παίκτης που θα μπορούσε να κόψει και να μοιράσει τη μπάλα για να κερδίζει χρόνο η άμυνα , να παίρνει ανάσες και να αναγκάζει τον αντίπαλο να οπισθοχωρεί για να αποτρέψει το δεύτερο γκολ. Η βοήθεια του διαιτητή ήταν καθοριστική γιατί κρατούσε τον Π.Α.Ο.Κ. ψηλά και να γίνεται απειλητικός. Στο παιχνίδι φαινόταν περισσότερο η πρωτοβουλία των αντιπάλων λόγω της πίεσης που ασκούσε αλλά στην πραγματικότητα ο ΑΡΗΣ απέκρουε με ευκολία τις επιθέσεις. Ο Οντουμπάτζιο ήταν ο τραγικός του δευτέρου ημιχρόνου και ήταν πηγή κινδύνων.

Το κακό δεύτερο ημίχρονο ήταν η αιτία της ήττας. Κι αυτό δείχνει ότι η ομάδα έχει ανάγκη από προσωπικότητες μέσα στο γήπεδο. Από παίκτες που μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Οι αντιδράσεις των παικτών του αντιπάλου , που σε κάθε φάση δημιουργούσαν έναν χαμό γύρω από το διαιτητή, είναι μαθήματα που μαθαίνονται στην προπόνηση όταν δουλεύουν την νοοτροπία της ομάδας. Ο πάγκος τα ίδια. Είναι κι αυτό τρόπος παιχνιδιού. Έχουν βέβαια και τις πλάτες για να το κάνουν. Η αλήτικη συμπεριφορά δίνει πόντους αλλά αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο.

Ο ΑΡΗΣ έχει δρόμο ακόμα για να πετύχει τον στόχο της Ευρώπης. Χρειάζεται νίκες και πρέπει να τις βρει. Η διακοπή δεν ξέρω αν θα βοηθήσει αλλά οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους και το προπονητικό team να οργανώσει καλά το επόμενο παιχνίδι. Είδαμε διαφορετικό, καλύτερο ΑΡΗ  στα ντέρμπυ, τις προηγούμενες σεζόν και μου λείπει.  Θέλω να τον ξαναδώ.

To Top