PRESSARIS Ανάλυση: Η πρώτη “ακτινογραφία” του μπασκετικού Άρη

Ο Άρης έχασε στις λεπτομέρειες ένα παιχνίδι στην Αθήνα από μια (θεωρητικά) πιο “γεμάτη” και έμπειρη ομάδα, έχοντας στα πόδια των παικτών του έναν ολόκληρο αγώνα μόλις 48 ώρες πριν. Η ήττα είναι ήττα και σημαίνει και αποκλεισμός, όμως οι κίτρινοι παρουσίασαν καλή εικόνα συνολικά στο φετινό Κύπελλο.

Ο καλύτερος τρόπος για να πει κανείς ψέματα στο μπάσκετ είναι να ερμηνεύσει τα στατιστικά είχε πει κάποτε ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου και κατά κανόνα έχει δίκιο. Υπάρχουν, ωστόσο, στοιχεία από την στατιστική εικόνα του Άρη που πρέπει να σημειωθούν γιατί αποτελούν το πρώτο δείγμα γραφής της ομάδας τη φετινή χρονιά.

Με την υποσημείωση ότι οι κίτρινοι αντιμετώπισαν δύο ομάδες από χαμηλότερη κατηγορία, έπαιξαν κατά κανόνα καλή άμυνα. Δέχθηκαν συνολικά 259 πόντους από Ηλυσιακό, Ψυχικό, ΑΕΚ και Κηφισιά και αυτή η επίδοση δίνει έναν μέσο κάτω από τους 65 πόντους παθητικό (64,7π. για την ακρίβεια). Αυτή είναι η βάση του φετινού Άρη, η αμυντική του λειτουργία, η οποία αποτυπώθηκε και στον τομέα των κλεψιμάτων, όπου συνολικά είχε 31 στους 4 αγώνες κυπέλλου, έναν μέσο όρο 7,7 ανά αγώνα.

Στον αντίποδα οι κίτρινοι σκόραραν κατά μέσο όρο σε αυτούς τους αγώνες 76,2 πόντους, αλλά στα δύο παιχνίδια με τις ομάδες της Α1 (ΑΕΚ, Κηφισιά) σκόραραν 63 και 69 αντίστοιχα (65π. μ.ο.), παρουσιάζοντας αρκετά προβλήματα. Στα δύο τελευταία παιχνίδια εστιάζεται το κυρίως πρόβλημα στην εκτέλεση πολλών σουτ έξω από τα 6,75μ. σε συνάρτηση με το μηδαμινό παιχνίδι μέσα στη ρακέτα. Ο Άρης είχε 29 προσπάθειες για τρίποντο με την ΑΕΚ και 28 χθες με την Κηφισιά. Συνολικά στο κύπελλο οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη σούταραν με 35,7% ποσοστό που δεν το λέει κανείς ικανοποιητικό. Αντιθέτως, η ομάδα του Άρη είναι αρκούντως αποτελεσματική και στις βολές με 78,7% (52/66) και στα δίποντα με 54,8% (74/135).

Στα ριμπάουντ υπάρχει πρόβλημα, κυρίως στο αμυντικό ριμπάουντ. Οι κίτρινοι έδωσαν στους αντιπάλους τους συνολικά 49 δεύτερες επιθέσεις, 12 κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και τους αντιπάλους που είχαν οι κίτρινοι. Είναι ένα στοιχείο που σαφώς θα πρέπει να προβληματίσει τον Πρίφτη και τους συνεργάτες του.

Από τα θετικότερα στατιστικά στοιχεία που κρατάει ο τεχνικός του Άρη πρέπει να είναι η αναλογία ασίστ – λαθών στα πρώτα τέσσερα επίσημα παιχνίδια. Οι κίτρινοι σε κανέναν αγώνα τους δεν είχαν αρνητικό πρόσημο στην αναλογία αυτή, είχαν πάντα περισσότερες ασίστ από λάθη και συνολικά μέτρησαν 62 ασίστ και 47 λάθη. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αν διατηρηθεί αυτή η αναλογία, γιατί φανερώνει ομάδα με αρχές και λογική μέσα στο γήπεδο.

To Top