Συκάρης: Πηγή έμπνευσης για πολλούς ορειβάτες – Συγκλονίζει ο γιος του (video)

Θλίψη στον ορειβατικό κόσμο για τον τραγικό θάνατο του παγκοσμίου φήμης αλπινιστή Αντώνη Συκάρη, που έφυγε από την ζωή από έλλειψη οξυγόνου, κατά το κατέβασμα του από την κορυφή του Νταουλαγκίρι ύψους 8.167 μέτρων στο Νεπάλ.

Ο ορειβάτης δεν ήταν η πρώτη φορά στην αθλητική του ζωή που έβαζε σαν στόχο την συγκεκριμένη κορυφή, καθώς το 1998 ήταν ένα από τα βασικά μέλη της ελληνικής αποστολής στο Νταουλαγκίρι κατά την οποία έχασε την ζωή του ο Νίκος Παπανδρέου. Την ίδια κορυφή είχε βάλει στόχο χωρίς αποτέλεσμα και το 2019, αλλά και το 2021 όπου μαζί με την σύζυγο του Πόπη ταξίδεψαν στο Νεπάλ και κατά την διάρκεια της ανάβασης εκείνη βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Συκάρης να εγκαταλείψει την προσπάθεια καθώς και το δικό του τεστ έδειξε πως είχε πέσει θύμα του ιού.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ορειβάτης που γνώριζε τον αποθανόντα που το 2019 κλήθηκε να μιλήσει για τον κορυφαίο αλπινιστή σε εκδήλωση με τίτλο «Έλληνες στην κορυφή του Έβερεστ», ο Αντώνης Συκάρης υπήρξε μέντορας και έμπνευση για πολλούς.

«Γνωριζόμασταν από τον ορειβατικό και επιχειρηματικό χώρο. Ο Αντώνης είχε την τάση να σε εμπνέει ως άνθρωπος και αθλητής. Όπου τον καλούσαμε ερχόταν να βοηθήσει, να ενημερώσει τα νέα παιδιά που ήθελαν ν ασχοληθούν με την ορειβασία, να μοιραστεί τις εμπειρίες του. Ήταν ένας από τους καλύτερους ορειβάτες στον κόσμο. Δεν ήταν τυχαίος, είχε κάνει 65 αποστολές. Το 1998 ο Αντώνης ήταν στην ίδια αποστολή με το Νίκο Παπανδρέου που έχασε την ζωή του. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος οδηγός που ήταν μαζί του ο Ντάβα Σέρπα έχει χάσει κατά καιρούς αρκετό κόσμο».

Όπως εξηγεί, ο Άντωνης Συκάρης πρέπει να «χτυπήθηκε» από τη νόσο των ορειβατών: «Το σώμα του Αντώνη είχε την ικανότητα να προσαρμόζεται πολύ εύκολα. Ο καιρός ήταν καλός σε βίντεο που είδαμε ήταν εξαιρετικός. Η κούραση κι αυτές οι τέσσερις προσπάθειες που έκαναν για να ανέβει στην κορυφή έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Προφανώς ο Αντώνης έπαθε την νόσο των ορειβατών από την έλλειψη του οξυγόνου. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να σου βγει παντού, μπορεί να είσαι στα 5.000 μέτρα και να μην έχεις καλή αναπνοή, να μην έχεις καλή σκέψη. Όπως γνωρίζω την προηγούμενη φορά που είχε πάει είχε αισθανθεί πάλι κάπως περίεργα με αποτέλεσμα να βλέπει παραισθήσεις. Έλεγε πως είχε δει τον Μέγα Αλέξανδρο και αρχαίους πολεμιστές. Αυτό προκαλείται από την έλλειψη οξυγόνου».

Ο γιος του ορειβάτη μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» τονίζοντας ότι ακόμα ελπίζει ότι ο πατέρας του θα επιστρέψει στο σπίτι: «Πήγε να κάνει τα Ιμαλάια “βουνό των Ελλήνων” και να τιμήσει τους ορειβάτες που έχασαν τη ζωή τους. Εγώ ελπίζω ότι ακόμα θα εμφανιστεί και όλα αυτά θα είναι αστεία. Τελείωσε το οξυγόνο, ενώ είχε φτάσει».

To Top